Ingiliz Bakan, yeni yasayla bazi çocuk göçmenlerin 18 yasina kadar ülkede kalabilecegini söylediBehlül Çetinkaya

Ingiliz Bakan, yeni yasayla bazi çocuk göçmenlerin 18 yasina kadar ülkede kalabilecegini söylediBehlül Çetinkaya

LONDRA (AA) - Ingiltere Içisleri Bakani Suella Braverman, düzensiz göçü önlemek için hazirlanan yasa tasarisi kapsaminda bazi özel durumlarda çocuk yastaki göçmenlerin 18 yasina kadar Ingiltere'de kalabileceklerini söyledi.

Braverman, Yasa Disi Göç Yasa Tasarisina iliskin Ingiltere parlamentosunda yapilan oturumda yaptigi konusmada, çocuk yastaki düzensiz göçmenlere iliskin degerlendirmelerde bulundu.

Yalnizca bazi durumlarda refakatçisi olmayan çocuk yastaki düzensiz göçmenlerin sinir disi edilecegini kaydeden Braverman, bu sartlar disindaki nedenlerle gelen çocuklarin 18 yasina kadar gerekli destegi alarak Ingiltere'de kalabilecegini belirtti.

Ailelerin ve hamile kadinlarin sinir disi edilmesiyle ilgili tepkilere de cevap veren Braverman, "Yasa disi girislerin önemli bir çogunlugunu 40 yas alti yetiskin erkeklerin olusturdugunu yinelemekte fayda var. Onlari sinir disi etmek en büyük önceligimiz. Ancak sinir disi etme muafiyetlerine isaret ederek insan kaçakçilarinin belirli özelliklere sahip insanlara odaklanmalarini tesvik etmemeliyiz." dedi.

- Tartismali Yasa Disi Göç Yasa Tasarisi

Ingiliz hükümetinin, Mans Denizi üzerinden bot veya teknelerle ülkeye giren düzensiz göçmenleri engellemeye yönelik 7 Mart’ta açikladigi yeni yasa tasarisiyla, göçmenlerin yakalandigi anda gözaltina alinmasi planlaniyor.

Tasariya göre, gözaltina alinan düzensiz göçmenler, adli sorusturma olmaksizin 28 gün içinde kendi ülkelerine ya da güvenli üçüncü ülkelere sinir disi edilecek.

Sinir disi edilen düzensiz göçmenler, yasal hak arayislarini ve siginma taleplerini ise sinir disi edildikten sonra yapacak.

Ülkeye yasa disi yollarla girenlere siginma talebi hakki verilmeyecek.