Çelik ihracatçilari Romanya'yla is birligini güçlendiriyorYunus Türk- Çelik Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu Baskani Adnan Aslan:- "Hazirandan sonra elektrik ve dogal gaz fiyatlari Avrupa ile esit seviyeye gelebilecek. Ikinci çeyrekten sonra dogal gaz ve enerji fiyatlari asagi dogru geliyor"- Türk Isadamlari Dernegi Yönetim Kurulu Baskani Ufuk Tandogan:- "Konut ve insaat sektörlerinde, hem üst yapida hem altyapida özellikle son üç yilda Türk müteahhitleri Romanya'da çok büyük otoyol ve me

Çelik ihracatçilari Romanya'yla is birligini güçlendiriyorYunus Türk- Çelik Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu Baskani Adnan Aslan:- "Hazirandan sonra elektrik ve dogal gaz fiyatlari Avrupa ile esit seviyeye gelebilecek. Ikinci çeyrekten sonra dogal gaz ve enerji fiyatlari asagi dogru geliyor"- Türk Isadamlari Dernegi Yönetim Kurulu Baskani Ufuk Tandogan:- "Konut ve insaat sektörlerinde, hem üst yapida hem altyapida özellikle son üç yilda Türk müteahhitleri Romanya'da çok büyük otoyol ve me

BÜKRES (AA) - Çelik Ihracatçilari Birligi (ÇIB), sektörün Balkanlar’daki etkinligini artirmak, besinci büyük pazar olan Romanya ile baglari güçlendirmek ve ticaret hacmini artirmak için 25 Türk çelik ihracatçi firmanin katilimiyla bu ülkeye ticaret heyeti düzenledi.

Çelik Ihracatçilari Birligi Heyeti, 25 firmanin temsilcileri ile katilarak yeni is birlikleri ve ortak yatirimlar için görüsmeler gerçeklestirdi. ÇIB'in Romanya'da yaptigi temaslarda, B2B görüsmelerle iki ülke arasindaki ticaret hacminin artirilmasi hedefleniyor.

ÇIB Yönetim Kurulu Baskani Adnan Aslan, etkinlikte yaptigi konusmada, 250'nin üzerinde Romen is insani ve sirketiyle görüsmeler yapildigini belirtti.

Yilin ilk 2 ayinda ihracatin yüzde 40 düstügünü belirten Aslan, "Ihracat düsüsünde depremin etkisi yok. 35 milyon ton çelik üretiminin 11 milyon tonu Osmaniye, Hatay, Iskenderun'da üretiliyor. Bu bölgede üretimin yüzde 60-70'ini iç piyasa tüketiyor." ifadelerini kullandi.

Aslan, çelik sektöründe en büyük pazarin uzun yillardan beri Israil, sonrasinda Romanya'nin en büyük 2'nci büyük pazar oldugunu belirterek, "Türkiye’nin Romanya'ya ihracati 7 milyar dolar. Bu ihracatin yüzde 18'i olan yaklasik 1,3 milyar dolarini çelik sektörü yapiyor. Bu yil da umut ediyoruz ki yüzde 15 bandini yakalariz." dedi.

Romanya'da, 2023 yilinda AB kaynakli ciddi altyapi yatirimlarinin olacagini hatirlatan Aslan, yapilacak ihalelerden, Türk firmalarinin hem çelik ihracati hem de müteahhitlik çalismalarindan is aldigini dile getirdi.

Aslan, Sirbistan, Bulgaristan, Macaristan seyahatlerinden geri dönüslerin pozitif seyrettigini, Romanya’ya yapilan görüsmelerden de ümitli olduklarini aktardi.

ÇIB'in olarak her yil 5-6 ülkede B2B görüsmeleri yaptiklarini, pandemiden dolayi heyetlerin kesintiye ugradigini dile getiren Aslan, bu yil birçok ülkeye ticaret heyeti düzenleyeceklerini ifade etti.

- Çelikte yesil mutabakat hazirligi

Aslan, 2023 yilina hizli basladiklarini, sirayla Macaristan, Sirbistan, Bulgaristan ziyaretleri gerçeklestirdiklerini belirterek, Romanya'dan sonra Belçika, Hollanda, Ingiltere, Polonya, üçüncü çeyrekte Peru ve Sili, son çeyrekte ise Bati Afrika'da Senegal'e ticaret heyeti düzenleyeceklerini söyledi.

Adnan Aslan, hiçbir ülkenin "Avrupa Yesil Mutabakat Karbon Düzenlemesi"ne henüz hazir olmadigini ifade ederek, "Biz çelik üretiminin yüzde 75'ini elektrikli ark ocaklariyla yapiyoruz. 3 firmamiz yüksek cevherden yapiyor." diye konustu.

Çevre emisyonunu en az etkileyen üretim bacaginin elektrikli ark ocagi oldugunu aktaran Aslan, "Bizim üretimimizin sera gazi atimi, yüksek firinlarin 5'te 1'inden daha az. Dolayisiyla bizim hazirlanmamiz daha kolay oluyor." degerlendirmesinde bulundu.

Aslan, çelik ihracatinin geçen yil 21 milyon ton, ithalatin ise 3'te ikisi kadar olduguna isaret ederek, ithalatin uzun ürün degil yassi ürünlerde gerçeklestigini kaydetti.

Hazirandan sonra elektrik ve dogal gaz fiyatlarinin Avrupa ile esit seviyeye gelebilecegini dile getiren Aslan, "Ikinci çeyrekten sonra dogal gaz ve enerji fiyatlari asagi dogru geliyor. Simdi 1 Nisan'da dogal gazda sanayi kullaniminda yüzde 19'luk bir indirim daha gelecek." ifadelerini kullandi.

- Iki ülke arasindaki ticaret hacminde hedef 10 milyar dolar

Türk Isadamlari Dernegi (TIAD) Yönetim Kurulu Baskani Ufuk Tandogan ise Türkiye'yle Romanya arasinda çok eskiye dayanan ciddi bir iliski aginin oldugunu, 10 milyar dolara giden bir dis ticaret hacminin mevcudiyetini dile getirdi.

Tandogan, iki ülke arasindaki dis ticaret hacminin Türkiye lehine seyrettigini ifade ederek, "Romanya'dan Türkiye'ye agirlikli Dacia araç gidiyor ama Türkiye'den Romanya'ya her türlü ürün geliyor, sürekli artan bir ticaret var." dedi.

Romanya'dan Türkiye'ye 1 milyona yaklasan turist geldigini, özellikle yaz turu için Antalya ve Istanbul'un agirlikli destinasyonlar oldugunu kaydeden Tandogan, "Dolayisiyla bu ticari iliski her geçen gün artiyor. Bir de Romanya'da Türklerin ticari faaliyetleri var. Burada 17 bin civarinda Türk firmasi var. Bunlarin bir kismi faal degil ama çok sayida aktif firmamiz var. Tekstilde hemen hemen Türkiye'deki büyük üretici perakendecilerin hepsi Romanya'da var. Perakendede ciddi bir ag var. Üretimde ciddi firmalarimiz var." degerlendirmesinde bulundu.

Tandogan, "Konut ve insaat sektörlerinde, hem üst yapida hem altyapida özellikle son iki üç yilda Türk müteahhitleri Romanya'da çok büyük otoyol ve metro insaat projeleri aldilar. Ciddi bir altyapi yatirim seferberligi var. Özellikle bu altyapi yatirimlarinin artmasiyla çelik ihtiyaci çok artacak." ifadelerini kullandi.

- "Lojistik ve bölgesel anlamda Romanya'nin önemi artiyor"

Lojistik ve bölgesel anlamda Romanya'nin öneminin daha da arttigini ifade eden Tandogan, Rusya ile Ukrayna Savasi'ndan sonra Romanya'nin stratejik öneminin daha da arttigini söyledi.

Tandogan, "Dolayisiyla özellikle özelikle Köstence tarafina Amerikalilarin çok ciddi askeri yatirimlari artti. Oraya tamamen yeni üsler kuruyorlar ve lojistik alanlar olusturuyorlar. Bir de ayrica Karadeniz'den direkt Rotterdam Limani'na bir hat olusturmaya çalisiliyor. Bu hat Romanya'dan geçiyor. O da Romanya'nin lojistikteki önemini artiriyor." dedi.

Iki ülkenin ticaret hacminde ilk hedefin 10 milyar dolar oldugunu belirten Tandogan, "En azindan 2024'te falan 10 milyar dolara gelinecegini düsünüyorum. Çünkü sürekli artan bir ticaret hacmi var. Özellikle bu altyapi yatirimlarinin artmasiyla çelik ihtiyaci çok artacak. Dolayisiyla Türkiye'nin ihracatinin özellikle çelikte en azindan 4-5 yil artacagini düsünüyorum." degerlendirmesinde bulundu.