Bakan Kacir'dan 450 milyon dolarlik finansman müjdesi:Zeynep Duyar- "Ihracatimizin yüzde 90'dan fazlasini gerçeklestiren Türk sanayisini, özellikle 'AB sinirda karbon mekanizmasi'na daha hazir hale getirecegiz. Ayni zamanda Paris Iklim Anlasmasi kapsaminda ülkemizin karbon net sifir hedeflerine daha da yaklasmasini saglayacagiz"
ANKARA (AA) - ZEYNEP DUYAR - Sanayi ve Teknoloji Bakani Mehmet Fatih Kacir, Dünya Bankasi ile hayata geçirdikleri "Türkiye Yesil Sanayi Projesi" ile 450 milyon dolarlik finansmani sanayiciler, KOBI'ler ve teknoloji girisimlerine sunacaklarini belirterek, "Böylece ihracatimizin yüzde 90'dan fazlasini gerçeklestiren Türk sanayisini özelikle 'AB sinirda karbon mekanizmasi'na daha hazir hale getirecegiz." dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanligi, Dünya Bankasi ile hayata geçirdigi 'Türkiye Yesil Sanayi Projesi' çerçevesinde 450 milyon dolarlik finansmani kullandiracagini duyurdu. Proje ile KOBI ve teknoloji girisimlerinin, yenilenebilir enerji yatirimlari ve sanayide döngüsel ekonominin desteklenmesi amaçlandi.
AA muhabirine konuya iliskin degerlendirmelerde bulunan Bakan Kacir, söz konusu projeyle 450 milyon dolarlik finansmani, sanayiciler, KOBI ve teknoloji girisimlerine sunacaklarini söyledi.
KOSGEB eliyle KOBI'lerin yenilenebilir enerji, yesil dönüsüm yatirimlarini, TÜBITAK eliyle de döngüsel ekonomiye ve karbon salinimini azaltmaya yönelik AR-GE projelerini destekleyeceklerini vurgulayan Kacir, sunlari kaydetti:
"Ihracatimizin yüzde 90'dan fazlasini gerçeklestiren Türk sanayisini, özelikle 'AB sinirda karbon mekanizmasi'na daha hazir hale getirecegiz. Ayni zamanda 2021'de yüce Meclisimiz tarafindan onaylanan Paris Iklim Anlasmasi kapsaminda ülkemizin karbon net sifir hedeflerine daha da yaklasmasini saglayacagiz. Türkiye yesil sanayi projesinin simdiden KOBI'lerimize, ihracatçilarimiza, sanayicilerimize hayirli olmasini temenni ediyorum."
- KOSGEB'e 250, TÜBITAK'a 175 milyon dolarlik kaynak
Proje kapsaminda, 250 milyon dolarlik kaynak, KOSGEB himayesinde kullandirilacak. TÜBITAK'in kullanimina ise 175 milyon dolarlik kaynak tahsis edildi. 25 milyon dolarlik kaynak ise proje faaliyetlerinin koordine edilmesi ve ulusal yesil sanayi dönüsüm ajandasinin uygulamaya konulabilmesi için kurumsal temellerin atilmasi amaciyla kullanilacak.
Türkiye sanayisi her alanda son yillarda önemli bir büyüme kaydederken, tüm ihracatinin yüzde 90'indan fazlasini olusturuyor ve bunun yüzde 40'indan fazlasi Avrupa Birligi (AB) ülkeleriyle gerçeklestiriyor. Bu dogrultuda AB, Sinirda Karbon Düzenleme Mekanizmasi (CBAM) kapsaminda AB'ye ihraç edilen ürünler için daha kati karbon standartlari benimseyecegini açikladi. Projeyle sanayi sektörünün karbon saliniminin azaltilmasini saglamak ve Türkiye'nin taraf oldugu uluslararasi anlasmalara uyumu gerçeklestirmek için harekete geçildi.
Proje, endüstriyel firmalarin yenilenebilir enerjinin gücünden faydalanmalarini, enerji verimli teknolojileri uygulamalarini ve döngüsel ekonomi prensiplerini benimsemelerini saglayarak daha sürdürülebilir gelecegin yolunu açacak.
Endüstriyel firmalarin düsük karbon salinimina sahip, sürdürülebilir ve dayanikli bir gelecege dogru geçisini hedefleyen proje, ekonomik büyümeyi ve istihdam yaratmayi da tesvik ediyor.
- Isletmeler karbon salinimlarini günes enerjisiyle azaltacak
Binlerce sanayi firmasinin yararlanmasinin hedeflendigi proje ile isletmelerin karbon salinimi, kendi tüketimleri için yenilenebilir enerjilere yatirim yapilarak azaltilacak, kaynak verimlilikleri iyilestirilerek yesil dönüsüm planlari gelistirip uygulanabilecek. Bu sayede firmalar, Avrupa Yesil Mutabakati'na (AYM) kolaylikla uyum saglayacak.
KOSGEB tarafindan KOBI'lerin yesil dönüsüm faaliyetlerine yönelik geri ödemeli destek kullandirilacak. Söz konusu destekle yenilenebilir enerji, kaynak verimliligi, atik yönetimi, döngüsel ekonomi gibi tematik alanlarda endüstriyel isletmeler tarafindan gerçeklestirilecek faaliyetler desteklenecek.
TÜBITAK tarafindan da Türkiye'de veya diger pazarlarda yeni yesil teknolojilerin, ürünlerin veya süreçlerin gelistirilmesini içeren yesil inovasyon faaliyetlerinde bulunan firmalar hedeflenecek. Yesil Start-Up'lar, KOBI'ler, büyük firmalarin basvurabilecegi destekler; yesil üretime, daha yüksek enerji ve kaynak verimliligine katkida bulunan AR-GE, prototip gelistirme, standart gelistirme ile yeni ürün veya süreç gelistirmeyi içerecek.
Bakanlik ise teknik destek bileseni altinda proje yönetimi, tanitim, ihtiyaç analizi, kapasite gelistirme, yesil sanayi akademisi, yesil izleme sistemi ve tanitim ve yayginlastirma is paketlerini yürüterek projenin etkin yönetilebilmesini saglayacak.
KOSGEB de Dünya Bankasi ile gerçeklestirilecek "Türkiye Yesil Sanayi Projesi" Bilesen 1 kapsaminda, sanayide KOBI'lerin enerji ve kaynak verimliliginin saglanmasi ve karbon emisyonlarinin azaltilmasi konusunda destek saglamaktan sorumlu olacak.
Kurum, 250 milyon dolarlik toplam bütçesiyle Yenilenebilir Enerji, Döngüsel Ekonomi ve Sanayide Makinelerin Modernizasyonu ile ilgili projeleri destekleyecek.
- Yenilebilir enerji yatirimlari
Endüstriyel faaliyetlerde, enerji sistemleri karbondan arindirilarak KOBI'lerin çevre dostu teknolojilerin kullanimi konusunda bilinçlendirilmesi saglanacak ve enerji maliyetleri düsürülerek rekabet güçleri artirilacak.
Yaklasik bin potansiyel endüstriyel KOBI'ye, üretim tesisinde (yerinde) günes enerjisi kurmasi ve kendi elektrigini üretmesinin yani sira fazla elektrigi sebekeye satmasi için geri ödenebilir destekler saglanacak.
KOBI'lerin çevresel sürdürülebilirlik, rekabet edebilirlik, yatirim firsatlari, dijitallesme ve kaynak temininde kapasitelerinin gelistirilmesine ve öncelikli ihtiyaçlarinin çevresel duyarlilik ve kaynak verimliligi olarak karsilanmasina katkida bulunulacak.
Karbonsuzlastirma, su verimliligi, sürdürülebilir atik yönetimi, yalin üretimler ve ham madde verimliligi gibi birçok alan desteklenecek.