Filistin: Mescid-i Aksa baskini Israil'in ateskes iddialarini yalanliyorMuhammed Semiz - Hamas, Israil'in Mescid-i Aksa'da ibadet edenler ve itikaftakilere yönelik saldirilarinin ibadet özgürlügüne karsi islenen bir suç oldugunu kaydetti

Filistin: Mescid-i Aksa baskini Israil'in ateskes iddialarini yalanliyorMuhammed Semiz - Hamas, Israil'in Mescid-i Aksa'da ibadet edenler ve itikaftakilere yönelik saldirilarinin ibadet özgürlügüne karsi islenen bir suç oldugunu kaydetti

RAMALLAH (AA) - Filistin yönetimi, Mescid-i Aksa'ya düzenlenen baskinin Israil'in ramazan ayinda ateskes yapildigi yönündeki iddialarini yalanladigini bildirdi.

Filistin Disisleri Bakanligindan yapilan yazili açiklamada, fanatik Yahudilerin Mescid-i Aksa'ya düzenledigi baskin ve Israil polisinin Harem-i Serif'te ibadet edenleri zorla disari çikarmasinin siddetle kinandigi belirtildi.

Mescid-i Aksa'da ibadet edenler ve itikaftakilere yönelik saldirilardan tamamiyla Israil hükümetinin sorumlu oldugu aktarilan açiklamada, "Mescid-i Aksa'ya düzenlenen baskin ve Harem-i Serif'te ibadet edenlerin zorla disari çikarilmasi, Israil'in ramazan ayinda ateskes yapildigi yönündeki iddialarini yalanliyor." ifadeleri kullanildi.

Açiklamada ayrica, Israil hükümetinin Akabe ve Sarm el-Seyh'teki taahhütlerine uymaya zorlanmasi için ABD ve uluslararasi toplumun etkili bir durus sergilemesi çagrisinda bulunuldu.

Filistin, Israil, Ürdün, ABD ve Misir'in katilimiyla 26 Subat'ta Ürdün'ün Akabe kentinde, 19 Mart'ta da Misir'in Sarm el-Seyh kentinde güvenlik toplantilari düzenlenmis, toplantilarin ardindan yayimlanan bildirilerde, "Filistin yönetimi ile Israil'in, tek tarafli eylemleri 3 ila 6 ay durdurmaya hazir olduklarini teyit ettigi" belirtilmisti.

- Hamas: Israil ibadet özgürlügüne karsi suç isliyor

Hamas'tan yapilan yazili açiklamada, Israil'in Mescid-i Aksa'da ibadet edenler ve itikaftakilere yönelik saldirilarinin ibadet özgürlügüne karsi islenen bir suç oldugu belirtildi.

Hamas'in Kudüs Sözcüsü Muhammed Hamade, "isgal altindaki Bati Seria ve Kudüs'teki Filistinlileri Mescid-i Aksa'da itikafa girmeye ve kutsal mekani isgalci ve yerlesimcilerin saldirilarina karsi savunmaya" çagirdi.

- Fanatik Yahudilerin Aksa baskini ve Israil polisinin itikaftakilere müdahalesi

Israil polisi, gece yarisi Mescid-i Aksa'ya girerek Kible Mescidi'nde namaz kilan ve itikafta olan Filistinlileri güç kullanarak disari çikarmis, itikaftakilerden 2 kisiyi gözaltina almisti.

Kudüs Islami Vakiflar Idaresinin açiklamasina göre Israil güçlerinin korumasi altindaki onlarca fanatik Yahudi, bu sabah Dogu Kudüs’ün Eski Sehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa'ya baskin düzenlemisti.

Fanatik Yahudiler, El-Megaribe Kapisi'ndan Harem-i Serif’e girerken, Israil güçleri ramazan ayi dolayisiyla itikaf için mescitte bulunan Müslümanlari alandan uzaklastirmisti.

- Kudüs Islami Vakiflar Idaresinin egemenligi ihlal ediliyor

Mescid-i Aksa, Israil ile Ürdün arasinda 26 Ekim 1994'te imzalanan baris antlasmasina göre Ürdün Vakiflar, Islami Isler ve Mukaddesat Bakanligina bagli Kudüs Islami Vakiflar Idaresinin himayesinde bulunuyor.

Ancak fanatik Yahudiler, 2003'ten bu yana Idarenin izni olmadan Israil'in tek tarafli karariyla polis esliginde kutsal mabede giriyor.

"Tapinak Gruplari" adli Siyonist örgütlerin organize ettigi baskinlarda fanatik Yahudi gruplar, Harem-i Serif’te ayinler düzenleyip, Israil bayraklari açarak Filistinlileri kiskirtmaya çalisiyor.

Kudüs Islami Vakiflar Idaresi, fanatik Yahudilerin baskinlarinin Müslümanlarin egemenligini ihlal ettigini vurguluyor.