Avustralya'da hükümet büyük çaptaki balik ölümlerini arastiriyorSaadet Firdevs Apari

Avustralya'da hükümet büyük çaptaki balik ölümlerini arastiriyorSaadet Firdevs Apari

ANKARA (AA) - Avustralya'nin New South Wales (NSW) eyaletinin batisindaki Menindee'deki Darling Nehri'nde yüz binlerce ölü balik bulundu.

ABC News'in haberine göre, yetkililer, bulunan ölü baliklarin çogunun türünün Avustralya'ya özgü kemikli tatli su baligi oldugunu ancak yerel halk tarafindan çok miktarda morina ve altin levrek de tespit edildigini bildirdi.

Eyaletin Birincil Endüstriler Departmaninin (DPI) balikçilik birimi, ölümleri arastirmak için bölgeye yetkilileri gönderdi.

DPI'da tatli su ortamlari müdürü Cameron Lay, "çok üzücü" olarak niteledigi durumun 2019'da kuraklik sirasinda ayni bölgede yasanan balik ölümleri felaketine "esit" olabilecegini söyledi.

Lay, "Dün geç saatlerde ve bu sabah erken saatlerde gelen raporlara göre binlerce, potansiyel olarak on binlerce, ölen Avustralya'ya özgü kemikli tatli su baligi oldugu tahmin ediliyordu. Bu tahminler su an milyonlari buldu. Gerçekten de suyun yüzünde onlarca kilometre boyunca ölü baliklari görebiliyoruz." dedi.

Ilerleyen günlerde bati NSW'da 40 santigrat dereceyi asan bir sicak hava dalgasindan endise duyduklarini aktaran Lay, "Bu durum su kalitesi ve baliklar için devam eden bir risk olusturabilir, bu nedenle durumu izlemek için elimizden gelen her seyi yapacagiz." diye konustu.

Menindee bölgesindeki göllerde geçen yil yine binlerce balik ölü bulunmustu.

Bölgede 2019'da da kuraklik yasandigi dönemde bir milyon balik ölmüs, baliklarin ölümünden 40 kilometrelik bir alg patlamasi sorumlu tutulmustu.