Her gün iki kişi ampute ediliyor, sünnet olanlarda neredeyse hiç görülmüyor: Penis kanseri vakaları artıyor

Brezilya Sağlık Bakanlığı verilerine göre; 2012-22 yılları arasında 21 bin penis kanseri vakası görüldü. Hastalardan 4 bini hayatını kaybederken, 6 bini ise ampute edildi.Dünya genelinde penis kanseri vakaları hızla artarken, 2050 yılında penis kanseri vakalarının yüzde 77 artacağı öngörülüyor.Uzmanlar, penis kanseri vakalarının nadir görüldüğünü ve önlenebilir bir hastalık olduğuna dikkat çekiyor. Teşhis konan erkeklerin yüzde 90'ından fazlası 5 yıl ya da daha fazla süre hayatta kalıyor.Hastalık enellikle 60 yaşın üzerindeki erkeklerde görülen kanser türü, sünnet olanlarda çok daha az görülüyor. Korunmasız cinsel ilişki,yetersiz hijen gibi faktörler, penis kanserine yakalanma ihtimalini artırıyor.2018 yılında penisinde bir siğil fark eden Brezilyalı bir adam, tıbbi yardım almaya karar verdi.  Doktorlar, siğil için reçeteli bir ilaç kullanmasını önerdi.  İlaç tedavisine rağmen  siğil büyümeye devam ederken, 2023 yılında talihsiz adama penis kanseri teşhisi kondu.Hastalığının özel bir bölgede olması nedeniyle insanlara açıklamakta zorlandığını söyleyen adam, geçtiğimiz Ocak ayında kısmen ampute olmak zorunda kaldı. BBC'ye verdiği röportajda başka şansı kalmadığını söyleyen Brezilyalı, operasyonun sadece fiziksel değil, ruhsal olarak da kendisini zorladığını açıkladı.Brezilya Üroloji Derneği Başkanı Mauricio Dener Cordeiro, HPV'ye karşı kitlesel aşılamanın önemine dikkat çekiyor. HPV, rahim ağzı ve penis kanserine yol açabilirken, aşı yüzde 90'a varan oranda koruyuculuk sağlıyor. İngiltere Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS) ise sigara kullanımına dikkat çekiyor.  Yine NHS'in internet sitesine göre sünnet olmayanlar, sünnet olan erkeklere göre hijyen zorluğu nedeniyle daha fazla risk altında .

Her gün iki kişi ampute ediliyor, sünnet olanlarda neredeyse hiç görülmüyor:
Penis kanseri vakaları artıyor
Her gün iki kişi ampute ediliyor, sünnet olanlarda neredeyse hiç görülmüyor:
Penis kanseri vakaları artıyor

Brezilya Sağlık Bakanlığı verilerine göre; 2012-22 yılları arasında 21 bin penis kanseri vakası görüldü. Hastalardan 4 bini hayatını kaybederken, 6 bini ise ampute edildi.

Dünya genelinde penis kanseri vakaları hızla artarken, 2050 yılında penis kanseri vakalarının yüzde 77 artacağı öngörülüyor.
Uzmanlar, penis kanseri vakalarının nadir görüldüğünü ve önlenebilir bir hastalık olduğuna dikkat çekiyor. Teşhis konan erkeklerin yüzde 90'ından fazlası 5 yıl ya da daha fazla süre hayatta kalıyor.
Hastalık enellikle 60 yaşın üzerindeki erkeklerde görülen kanser türü, sünnet olanlarda çok daha az görülüyor. Korunmasız cinsel ilişki,yetersiz hijen gibi faktörler, penis kanserine yakalanma ihtimalini artırıyor.
2018 yılında penisinde bir siğil fark eden Brezilyalı bir adam, tıbbi yardım almaya karar verdi.  Doktorlar, siğil için reçeteli bir ilaç kullanmasını önerdi.  İlaç tedavisine rağmen  siğil büyümeye devam ederken, 2023 yılında talihsiz adama penis kanseri teşhisi kondu.
Hastalığının özel bir bölgede olması nedeniyle insanlara açıklamakta zorlandığını söyleyen adam, geçtiğimiz Ocak ayında kısmen ampute olmak zorunda kaldı. BBC'ye verdiği röportajda başka şansı kalmadığını söyleyen Brezilyalı, operasyonun sadece fiziksel değil, ruhsal olarak da kendisini zorladığını açıkladı.
Brezilya Üroloji Derneği Başkanı Mauricio Dener Cordeiro, HPV'ye karşı kitlesel aşılamanın önemine dikkat çekiyor. HPV, rahim ağzı ve penis kanserine yol açabilirken, aşı yüzde 90'a varan oranda koruyuculuk sağlıyor. İngiltere Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS) ise sigara kullanımına dikkat çekiyor.  Yine NHS'in internet sitesine göre sünnet olmayanlar, sünnet olan erkeklere göre hijyen zorluğu nedeniyle daha fazla risk altında .