ABD Hazine Bakani Yellen, bankacilik sistemindeki durumun "istikrar kazandigini" söyledi:Dilara Zengin Okay- "Eylemlerimizin, Mevduat Sigorta Fonu'nu zarara ugratabilecek, baska bankalarin iflas riskini azalttigina inaniyorum"

ABD Hazine Bakani Yellen, bankacilik sistemindeki durumun "istikrar kazandigini" söyledi:Dilara Zengin Okay- "Eylemlerimizin, Mevduat Sigorta Fonu'nu zarara ugratabilecek, baska bankalarin iflas riskini azalttigina inaniyorum"

WASHINGTON (AA) - ABD Hazine Bakani Janet Yellen, bankacilik sistemindeki durumun "istikrar kazandigini" belirterek, attiklari adimlarin baska bankalarin iflas riskini azalttigini ifade etti.

ABD Hazine Bakanligi, Yellen'in Amerikan Bankacilar Birligi'nin zirvesinde yapacagi konusmanin metninin paylasti.

Yaklasik iki hafta önce iki bankada bankacilik sistemi ve ekonomi üzerinde daha genis önemli etkileri olabilecek sorunlar oldugunu ögrendiklerini belirten Yellen, durumun hizli bir müdahale gerektirdigini, federal hükümetin ABD bankacilik sistemine halkin güvenini güçlendirmek ve Amerikan ekonomisini korumak için "kararli ve güçlü" adimlar attigini aktardi.

Yellen, hükümetin son eylemlerinin mevduat sahiplerinin tasarruflarinin ve bankacilik sisteminin güvende kalmasini saglamak için gerekli adimlari atma konusundaki kararliligini gösterdigini kaydetti.

- "Daha küçük kurumlar yayilma riski olusturan mevduat çikislarina ugrarsa, benzer eylemler gerekebilir"

Ilk olarak Silikon Vadisi Bankasi ve Signature Bank kararlarinda tüm mevduat sahiplerini korumak için ABD Merkez Bankasi (Fed) ve ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) ile birlikte çalistiklarini animsatan Yellen, "Attigimiz adimlar, belirli bankalara veya banka siniflarina yardim etmeye odaklanmadi. ABD bankacilik sistemini daha genis kapsamda korumak için müdahalemiz gerekliydi. Daha küçük kurumlar, yayilma riski olusturan mevduat çikislarina ugrarsa, benzer eylemler gerekebilir." ifadesini kullandi.

Yellen, "Eylemlerimizin, Mevduat Sigorta Fonu'nu zarara ugratabilecek, baska bankanin iflas riskini azalttigina inaniyorum." degerlendirmesinde bulundu.

- "ABD bankacilik sistemi saglam kalmaya devam ediyor"

Ikinci olarak bankacilik sistemine ek likidite saglamak için yeni bir program duyurduklarini animsatan Yellen, Fed'in yeni borç tesisi olan Banka Vadeli Finansman Programi'nin bankalarin tüm mevduat sahiplerinin ihtiyaçlarini karsilamalarina yardimci olmak için tasarlandigini aktardi.

Yellen, "Durum istikrar kazaniyor ve ABD bankacilik sistemi saglam kalmaya devam ediyor. Fed tesisi ve iskonto penceresi kredileri, bankacilik sistemine likidite saglamayi amaçlandigi sekilde gerçeklestiriyor. Bölgesel bankalardan toplu mevduat çikislari istikrar kazandi." ifadesini kullandi.

Aralarinda büyük ve bazi bölgesel bankalarin da bulundugu 11 bankanin geçen hafta First Republic Bank'a 30 milyar dolarlik mevduat sagladigina isaret eden Yellen, "Bu destek bankacilik sistemimize bir güvenoyu niteliginde." degerlendirmesinde bulundu.

- "Ihtiyatli olmaya devam edecegiz"

Yellen, dinamik ve çesitlilige sahip bankacilik sisteminin Amerikan ekonomisi için kritik öneme sahip oldugunu vurgulayarak, büyük bankalar kadar küçük ve orta ölçekli bankalarin ülke ekonomisinde önemli bir rol oynadigini kaydetti.

Bu bankalarin bankacilik sektöründeki rekabeti artirdiklarini ve genellikle yatirim yaptiklari topluluklarla ilgili özel bilgi ve uzmanliga sahip olduklarini aktaran Yellen, "Hazine, canli toplulugumuzun ve bölgesel bankacilik kurumlarimizin süregelen sagligini ve rekabet edebilirligini saglamaya kararlidir." ifadesini kullandi.

Yellen, güvenli ve saglam bir bankacilik sisteminin Amerikan ekonomisinin sagliginin ayrilmaz bir parçasi oldugunu vurgulayarak, tamamen islerini yapmaya odaklandiklarini ve ihtiyatli olmaya devam edeceklerini bildirdi.