HERÇEV, Müze Kâsifleri Projesi ile çocuklara müzeleri tanitacakHatice Senses Kurukiz- HERÇEV Yönetim Kurulu Baskani Sümeyye Ceylan: - "HERÇEV olarak Müze Kâsifleri Projesi'nde ilk etapta Topkapi Sarayi ile ilgili bir kit hazirladik. Bundan sonraki etaplarda ülkemizin diger müzeleri için de hazirliklarimiz sürecek. Hedefimiz çocuklarin müzelerde eglenerek ve deneyimleyerek ögrenmelerini saglanmak"

HERÇEV, Müze Kâsifleri Projesi ile çocuklara müzeleri tanitacakHatice Senses Kurukiz- HERÇEV Yönetim Kurulu Baskani Sümeyye Ceylan:
- "HERÇEV olarak Müze Kâsifleri Projesi'nde ilk etapta Topkapi Sarayi ile ilgili bir kit hazirladik. Bundan sonraki etaplarda ülkemizin diger müzeleri için de hazirliklarimiz sürecek. Hedefimiz çocuklarin müzelerde eglenerek ve deneyimleyerek ögrenmelerini saglanmak"

ISTANBUL (AA) - Her Çocuga Egitim Vakfi'nin (HERÇEV) Türkiye'nin müzelerini çocuklarla bulusturmak için baslattigi Müze Kâsifleri Projesi'nde egitimci egitimleri tamamlandi.

HERÇEV'den yapilan açiklamaya göre, Istanbul Kalkinma Ajansi Çocuklar ve Gençler Mali Destek Programi tarafindan desteklenen projenin ilk etabi Topkapi Sarayi Müzesi'ni merkeze aliyor.

Projenin devaminda Istanbul basta olmak üzere Türkiye'de bulunan müze ve ören yerleri için egitim kitleri tasarlanmasi ve egitimci egitimleri verilmesi planlaniyor.

Bu kapsamda 8 Nisan'da düzenlenen Müze Kâsifleri Egitimci Egitimi'ne 22 kisi katildi. Teorik kisimdan olusan bu ilk egitimde müzede egitime dair temel bilgiler, materyallerin kullanilmasi ve etkinliklerin nasil yapilacagiyla ilgili bilgiler verildi.

Egitmen Egitimi'nin ikinci kisminda ise Topkapi Sarayi'nda çocuklarla birlikte uygulama safhasi gerçeklestirilecek.

Müze Kâsifleri Projesi kapsaminda 8-14 yas¸ arasi çocuklara yönelik müze gezileri düzenlenmesi planlaniyor. Çocuklarin yasadiklari cografyanin tarihi ile bag? kurmalari ve onlara milli tarih bilincinin aktarilmasinin hedeflendigi proje, temelde bir müze içi egitim projesi.

Proje kapsaminda olusturulan uygulayici kitlerinde kilavuz kitap, kesif günlügü, müze haritasi ve müzeyi merkeze alan kart oyunu bulunuyor.

- "Hedefimiz çocuklarin eglenerek ve deneyimleyerek ögrenmelerini saglamak"

Açiklamada projeye iliskin görüslerine yer verilen HERÇEV Yönetim Kurulu Baskani Sümeyye Ceylan, çocuklar için en iyi ögrenme imkanlarinin müze ve ören yerleri olduguna isaret ederek, "Tarih, kültür, sanat ve medeniyet ancak yasayarak ögrenilen alanlar. Bunun için en verimli yerler ise geçmis¸ medeniyetlerin ürettigi eserlerle iliski içerisinde ögrenebilecegimiz müzeler. Biz HERÇEV olarak Müze Kâsifleri Projesi'nde ilk etapta Topkapi Sarayi ile ilgili bir kit hazirladik. Bundan sonraki etaplarda ülkemizin diger müzeleri için de hazirliklarimiz sürecek. Hedefimiz çocuklarin müzelerde eglenerek ve deneyimleyerek ögrenmelerini saglamak." ifadelerini kullandi.

Yapilandirilmis¸ müze gezilerinin önemine dikkati çeken Ceylan, su degerlendirmelerde bulundu:

"Okullarimiz çocuklara yönelik müze ziyaretleri gerçeklestiriyor. Ellerinde hazir bir kit olmadiginda çocuklarin ve egitimcilerin, müzedeki o kalabalik içinde gezilerini de verimli bir sekilde planlayabilmeleri zor. Biz bu projeyle egitmenlere önceden iyi yapilandirilmis¸, müze ziyareti öncesi, esnasi ve sonrasi için hangi hazirliklari ve etkinlikleri yapabileceklerini anlatan bir program hazirladik. Bu kitin içinde bir egitimci kilavuz kitabi, çocuklar için kesif günlügü ve bu tur için yapilandirilmis¸ bir müze haritasi var. Ayrica Topkapi Sarayi için 'Kâsifi Sahane' isimli bir kart oyunumuz da mevcut. Bu programin en temel hedefi müze ziyaretlerinin çocuklar için bir yük ve yorgunluk degil, unutulmayacak harika deneyimlere dönüsmesini saglamak."

Ceylan, çocuklarin müzelerde duvarlara ve eserlere bakip çikmalarini degil, elestirel birer kültür ve tarih okuyuculari olmalarini beklediklerini belirterek, çocuklarin müzelerden geçmise ve bugüne dair zengin çikarimlarla ayrilmalarini istediklerini, dogru bir kültür okuyucusu olmanin yolunun müzelerden geçtigini sözlerine ekledi.

Müze Kâsifleri Projesi, çocuklara müzelerin deneyim odakli tanitilmasini amaçliyor. Proje ayni zamanda mekan ve eserlerle etkilesimde bulunma, gözlem, duygulari ifade etme, hayal gücü, yorumlama ve kendi yasamina baglama, müzedeki eserleri okuma, kültürel degerleri fark etme, eserlerde verilen mesajlarin analizini yapma, müzenin planini çikarma, müzedeki uygulamalara katilma, deney yapma, degerlendirme, ekip çalismasi ve is¸ birligi yapma, tahminde bulunma, sonuç çikarma gibi birçok beceriyi desteklemeyi amaçliyor.