Arastirma: Insan beyni, "göz açip kapayincaya" kadar sahte ani üretebiliyorDilara Karatas

Arastirma: Insan beyni, "göz açip kapayincaya" kadar sahte ani üretebiliyorDilara Karatas

ANKARA (AA) - Yeni bir arastirmada, insan beyninin "göz açip kapayincaya kadar" sahte ani üretebildigi tespit edildi.

Science Alert sitesinin haberine göre, Amsterdam Üniversitesinden blim insanlarinin öncülügünde yapilan deneylerde, arastirmaya katilan 534 kisiye, Latin harflerinin gerçek ve aynada yansitilmis (C ve ?) sekilleri gösterildiginde, insanlarin yansima harfi gerçek haliyle hatirlamaya yatkin oldugu belirlendi.

Arastirmada, bazi katilimcilarin hafizasini karistirmak amaciyla rastgele harfler gösterilmesinden sonra tüm katilimcilardan, ilk gösterilen harfi tekrar söylemeleri istendi.

Ilk harfin gösterilmesinden yaklasik yarim saniye sonra katilimcilarin neredeyse yüzde 20'sinin istenen harf hakkinda sahte bir ani ürettigi belirtilen arastirmada, 3 saniye sonra da bu miktarin yüzde 30'a yükseldigi kaydedildi.

Arastirmada, katilimcilara harfler yansitilmis sekliyle gösterildiginde, insanlarin "göz açip kapayincaya" kadar yansitilmis harfi, gerçek bir harf olarak hatirlama olasiliklarinin daha yüksek oldugu tespit edildi.

Uzmanlar, insan beyninin görmeyi bekledigi seylere göre anilarini "sahte anilarla" degistirdigini ve katilimcilarin, Latin harflerine asina olmasi dolayisiyla beyinlerinin gösterilen harfleri yansitilan halleriyle degil normal yazilmis sekillerinde görmeyi beklediklerini belirtti.

Deneylerde, rastgele düz ve yansitilmis harfler gösterildikten sonra katilimcilara 1'den 4'e kadar anilarina ne kadar güvendikleri soruldu.

Katilimcilar, cevaplarina güvendiklerini belirtti. Böylece katilimcilarin cevaplarinin aslinda yanlis tahminler degil, "sahte anilar" oldugundan emin olundu.

Arastirmanin yazarlari, "kisa süreli hafizanin her zaman az önce algilanan seyin dogru bir temsili olmayabildigine" ve "hafizanin aslinda görmeyi bekledigimiz sey tarafindan sekillendigine" isaret etti.

Arastirma, "PLOS One" dergisinde yayimlandi.