Pes pese yasanan depremler Kapadokya'daki dogal mirasa zarar vermediBehçet Alkan

Pes pese yasanan depremler Kapadokya'daki dogal mirasa zarar vermediBehçet Alkan

NEVSEHIR (AA) - Nevsehir Haci Bektas Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Mutluhan Akin, yasanan depremlerin Kapadokya'daki dogal ve tarihi yapilarda hasara neden olmadigini bildirdi.

Kahramanmaras merkezli depremlerin olusturdugu etki ve yikimlarin nedenlerini arastirmak üzere TUBITAK projesi kapsaminda, depremden etkilenen il, ilçe ve köylerde ekibiyle inceleme yapan Akin, Kapadokya'daki çesitli noktalari da gözlemledi.

Akin, gazetecilere, 6 Subat'ta yasanan 7,7 ve 7,6 büyüklügündeki depremler ile Kapadokya'ya yakin Kayseri'de son günlerde meydana gelen sarsintilarin, bölgedeki tarihi ve turistik alanlarda zarara neden olmadigini söyledi.

Orta Anadolu'da yüksek siddette bir deprem beklenmedigini, orta ölçekli depremlerin ise yamaçlarda ve yipranmis bazi dogal olusumlarda kaya düsmesine neden olabilecegini ifade eden Akin, söyle konustu:

"6 Subat'ta yasadigimiz depremlerin bir sonucu olarak Kayseri çevresindeki Erkilet fay zonu içerisindeki fay segmentlerinde depremlerle karsilasiyoruz. Büyüklügü 4-5 arasinda olan depremler yasadik. Bu depremlerin sarsintilarini Nevsehir ve Kapadokya olarak dolayli yönden hissediyoruz. Bu sarsintilara baktigimiz zaman Kapadokya'daki dogal mirasi olumsuz etkilemesi çok da mümkün degil. Ancak yamaçlarda limit denge konumundaki kaya düsmeleri ile karsilasabiliriz. Ayrica bazi kritik dengede olan peribacalarinin sapkalarinda blok düsmeleri ile karsilasabiliriz. Su ana kadar olumsuz bir durumla karsilasmadik."

Türkiye'nin deprem kusaginda yer aldigini, depremlerin hangi tarih ve saatte gerçekleseceginin önceden bilinemeyecegini aktaran Akin, saglam yapilarin en önemli tedbir oldugunu söyledi.