Sirp lider Vucic: "Ohri'de bir kader günü olmayacak"Lejla Biogradlija

Sirp lider Vucic: "Ohri'de bir kader günü olmayacak"Lejla Biogradlija

BELGRAD (AA) - Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vucic, cumartesi günü Kosova Basbakani Albin Kurti ile iki ülke iliskilerinin normallesmesi kapsaminda Kuzey Makedonya'nin Ohri kentinde yapilacak toplantinin "kader günü" olmayacagini söyledi.

Vucic, ABD'nin Bati Balkanlar Özel Temsilcisi Gabriel Escobar ve Avrupa Birligi (AB) Belgrad-Pristine Diyalogu Özel Temsilcisi Miroslav Lajcak ile görüsmelerinin ardindan baskent Belgrad'da basin toplantisi düzenledi.

Kosova ile iliskilerin normallesmesi amaciyla 18 Mart'ta Ohri kentinde yapilacak toplanti öncesi son durumu degerlendiren Vucic, gelecek günlerin kolay geçmeyecegini söyledi.

Vucic, "Benim için Kosova ile iliskilerin normallesmesi Kosova'yi fiilen ve hukuken tanimak degildir. Benim için iliskilerin normallesmesi simdikinden daha iyi iliskilere sahip olmaktir." dedi.

Ülkesi için en iyi olani yapacagini vurgulayan Vucic, "Ohri'de bir kader günü olmayacak." degerlendirmesinde bulundu.

Vucic, barisin korunmasi için ellerinden gelen her seyi yapacaklarini ifade ederek, AB'nin çözüm önerisine iliskin plan taslaginin taraflarina henüz ulasmadigini sözlerine ekledi.

- Sirbistan, Kosova'yi kendi topragi görüyor

Sirbistan, 2008'de tek tarafli bagimsizligini ilan eden Kosova'yi kendi topragi görüyor.

Belirli araliklarla karsi karsiya gelen Sirbistan ve Kosova, Avrupa Birligi arabuluculugunda 2011'de baslatilan Belgrad-Pristine Diyalog Süreci kapsaminda iliskilerin normallesmesi ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanimasi için ortak yol bulmaya çalisiyor.???

???????AB, Sirbistan ve Kosova arasindaki Belgrad-Pristine Diyalogu'nun yeni toplantisinin 18 Mart'ta Kuzey Makedonya'nin Ohri kentinde yapilacagini duyurmustu.