Küresel piyasalarda yön arayisi devam ediyorMurat Aslan

Küresel piyasalarda yön arayisi devam ediyorMurat Aslan

ISTANBUL (AA) - Küresel piyasalar, ABD'de artan resesyon endiseleriyle yön arayisini sürdürüyor.

ABD Merkez Bankasi'nin (Fed) enflasyonla mücadele kapsaminda attigi "sahin" adimlar, yavas da olsa ülke ekonomisinde etkisini gösteriyor.

Bu hafta açiklanan verilerde is gücü piyasasinin yavasladigina iliskin isaretler yogunlasirken, bu durum piyasalarda ABD ekonomisinin resesyona girebilecegi endisesini güçlendiriyor.

Uzun süre enflasyon ve resesyon endisesi arasinda kalan yatirimcilarin resesyon tehlikesinin öne çikmaya baslamasinin ardindan görece riskli varliklara olan ilgisinin azaldigi görülüyor.

Tahvil piyasalarinda, güvenli liman arayisindaki yatirimcilarla alis agirlikli seyir 6. güne tasinirken, ABD'nin 10 yillik tahvil faizi, dün yüzde 3,27 ile 12 Eylül 2022'den bu yana en düsük seviyeyi test etti.

Söz konusu gelismeler Fed'in para politikalarina iliskin beklentiler üzerinde de etkili oluyor. Para piyasalarindaki fiyatlamalarda Banka'nin gelecek ay yüzde 55 ihtimalle faiz artislarini sonlandiracagi öngörüsü öne çikiyor.

Öte yandan, yarin açiklanacak tarim disi istihdam verisinin ekonomideki gidisata iliskin resmi daha da netlestirmesi bekleniyor.

Güvenli liman arayisi ve Fed'in "sahin" politikalarini yakinda sonlandiracagina iliskin beklentiler degerli metal fiyatlarini desteklemeye devam ederken, dün 2.032 dolarla 9 Mart 2022'den bu yana en yüksek seviyesini test eden altinin ons fiyati, su siralarda 2.012 dolardan alici buluyor.

New York borsasinda bu gelismelerle dün S&P 500 endeksi yüzde 0,25 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,07 deger kaybederken, Dow Jones endeksi yüzde 0,24 yükseldi. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne düsüsle basladi.

Avrupa borsalari dün yön arayisini sürdürürken, bölgede açiklanan makroekonomik veriler ekonomiye iliskin karisik sinyaller veriyor. Bölgede enflasyon beklentilerinin yavasladigi görülerken, ekonomik aktivite de güçlü kalmaya devam ediyor.

Dün açiklanan verilere göre, Almanya'da sanayi üretimi, aylik bazda yüzde 4,8 artarak yüzde 0,3'lük beklentileri oldukça geride birakti.

Bölge genelinde hizmet sektörü Satinalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 50 üzerindeki seyrini sürdürerek genislemeye isaret ederken, Avrupa Merkez Bankasi'nin (ECB) gelecek ay yapilacak toplantida 25 baz puan faiz artirmasina kesin gözüyle bakiliyor.

Öte yandan, tahvil piyasalarindaki alis agirlikli seyrin Avrupa'da da etkili oldugu görülüyor.

Söz konusu gelismelerle dün Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,53, Fransa'da CAC 40 endeksi 0,39 ve Italya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,59 gerilerken, Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,37 yükseldi. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni güne de karisik seyirle basladi.

Asya borsalarinda ise bugün satis agirlikli bir seyir öne çikarken, bölge ülkelerinin merkez bankalari piyasalari sasirtmaya devam ediyor.

Yeni Zelanda Merkez Bankasi, dün 25 baz puanlik piyasa beklentilerine karsin politika faizini 50 baz puan yükseltirken, bugün Hindistan Merkez Bankasi 25 baz puanlik faiz artisi beklentilerine karsin politika faizini yüzde 6,50'de sabit birakti.

Çin'de açiklanan verilere göre, hizmet sektörü PMI 57,8'e, bilesik PMI ise 54,5'e çikti.

Öte yandan, Japon tahvillerindeki satis baskisinin bugün yavasladigi görülürken, Japonya'nin 10 yillik tahvil getirisi yüzde 0,47 seviyesinde bulunuyor.

Kapanisa yakin Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,3, Çin'de Sanghay bilesik endeksi 0,1, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,4 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,3 geriledi.

Yurt içinde dün satis agirlikli bir seyir izleyen Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanisin yüzde 1,29 altinda 4.919,87 puandan tamamladi.

Dolar/TL, dün yüzde 0,1 artisla 19,2452'den kapanmasinin ardindan bugün bankalararasi piyasanin açilisinda 19,2550 seviyesinden islem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde haftalik para ve banka istatistikleri, yurt disinda ise Almanya'da sanayi üretimi ve ABD'de haftalik issizlik basvurularinin takip edilecegini belirterek, teknik açidan BIST 100 endeksinde 4.900 ve 4.850 seviyelerinin destek, 5.000 ve 5.050 puanin direnç konumunda oldugunu kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

09.00 Ingiltere, mart ayi konut fiyat endeksi

09.00 Almanya, subat ayi sanayi üretimi

14.30 Türkiye, haftalik para ve banka istatistikleri

15.30 ABD, haftalik issizlik basvurulari