Bakan Kurum, Bagcilar'da kentsel dönüsüm bekleyen vatandaslarla bulustu:Zeynep Rakipoglu- "(Kentsel Dönüsümde Yarisi Bizden Kampanyasi) Üçüncü günde Istanbul'umuzda 291 bin 526 bagimsiz bölüm için kardeslerimiz basvuru yapti, toplam basvuru sayisi 47 bin 400'e ulasti. Bagcilar'da da 2 bin 807 binamiz basvurmus durumda"

Bakan Kurum, Bagcilar'da kentsel dönüsüm bekleyen vatandaslarla bulustu:Zeynep Rakipoglu- "(Kentsel Dönüsümde Yarisi Bizden Kampanyasi) Üçüncü günde Istanbul'umuzda 291 bin 526 bagimsiz bölüm için kardeslerimiz basvuru yapti, toplam basvuru sayisi 47 bin 400'e ulasti. Bagcilar'da da 2 bin 807 binamiz basvurmus durumda"

ISTANBUL (AA) - Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, Kentsel Dönüsümde Yarisi Bizden Kampanyasi'na üçüncü günde Istanbul'dan 291 bin 526 bagimsiz bölüm için basvuru sayisinin 47 bin 400'e ulastigini belirterek, Bagcilar'dan ise 2 bin 807 bina için basvuru yapildigini bildirdi.

AK Parti Istanbul 1. Bölge Milletvekili adayi da olan Kurum, Bagcilar Belediyesi Halk Sarayi Bahçe Salonu'nda, kentsel dönüsüm bekleyen site yönetimleri ve riskli bölge sakinleriyle bir araya geldi.

Burada konusan Kurum, Istanbul'a bakinca sadece sanli bir maziyi degil, kutlu bir istikbali, güçlü bir gelecege dogru yolculugu gördüklerini, onun adinin da "Türkiye Yüzyili" oldugunu söyledi.

Türkiye'nin su anda bir kavsakta oldugunu dile getiren Kurum, "Türkiye ne zaman bir kavsaga gelse su olur. Türkiye’yi ileriye götürmek için çabalayanlar bir tarafa geçer, ayagina, paçasina yapisip geriye götürmek isteyenler bir tarafa ayrilir. Iste bizler, milletin çocuklari olarak tam bu kavsakta, bu aziz vatani bekleyen parlak istikbale hizmet ediyoruz. Bu aziz sehri en güçlü sekilde ileriye götürmek için canla basla çalisiyoruz." diye konustu.

Istanbul'un 39 ilçesinde her noktaya eser kazandirdiklarina isaret eden Kurum, 2012'de "Türkiye'nin her yerinde kentsel dönüsüm" diyerek Gaziosmanpasa'dan ilk kazmayi vurduklarini, simdi de Istanbul'da 1,5 milyon konutluk büyük dönüsüm için "Yarisi Bizden Kampanyasi"ni baslattiklarini animsatti.

Kampanya ve basvuru sürecine iliskin vatandaslari bilgilendirerek, kampanyaya katilmaya davet eden Kurum, ilk 200 bini yerinde, 100 bini rezerv konut olmak üzere toplam 300 bin konutu dönüstürmeyi hedeflediklerini anlatti.

Bakan Kurum, kampanyayla ilgili su bilgileri paylasti:

"Üçüncü günde Istanbul'umuzda 291 bin 526 bagimsiz bölüm için kardeslerimiz basvuru yapti, toplam basvuru sayisi 47 bin 400'e ulasti. Bagcilar'da da 2 bin 807 binamiz basvurmus durumda. Her bagimsiz bölümde 4 vatandasimizin yasadigini düsünürsek 1 milyon 200 bin kardesimizin yeni yuvasi için adim attigimizi görüyoruz. Simdiden bu basvuru sayisi bile milletinin devletine olan güvenidir."

Kurum, basvuru yapan tüm bu yapilarin riskli oldugu düsünülürse hedefledikleri 1,5 milyon konutun dönüsümüne dair basvuru sayisinin 5'te birini simdiden aldiklarini ifade etti.

- Bagcilar'daki kentsel dönüsüm çalismalari

Bagcilar'da belirledikleri 10 riskli alanda 33 bin 927 riskli yapinin oldugunu, buralarda 150 bine yakin vatandasin yasadigini aktaran Kurum, bir an önce bu binalari dönüstürmeleri gerektigine dikkati çekti.

Bakan Kurum, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in tesrifleriyle 26 gün önce Bagcilar Demirkapi'daki Albayrak Sitesi'nde 822 konut ve 45 dükkani hak sahiplerine teslim ettiklerini hatirlatarak, söyle devam etti:

"Yine Demirkapi'da 11 bloktan olusan 284 daireli, 5 dükkanli As Burçaklar Sitesi var. Su an itibariyla bu sitemizde de yüzde 92 oraninda vatandasimizla anlasma yaptik. En kisa sürede burada kentsel dönüsüme basliyoruz. Ayrica, Yenimahalle Ece Sitesi, Fatih Mahallesi Demircan Sitesi'nde projelendirme çalismalarimiz tamamlandi. Bu kentsel dönüsüm projemizde de 600 konut, 67 dükkan yapacagiz. Tüm altyapi ve çevre düzenlemesiyle birlikte yapacagiz. Bagcilar Belediyemiz sizlerle görüsmeye baslayacaklar. Insallah hiçbir magduriyet yasanmadan, vatandasimizin rizasi çerçevesinde dönüsüm çalismamiza baslayacagiz. Buradaki tüm kardeslerimin uzlasma görüsmelerine gelmelerini istiyorum."

1999 depremi nedeniyle az hasarli olan 158 binadaki bagimsiz bölümü de Yarisi Bizden Kampanyasi'yla dönüstüreceklerini belirten Kurum, Bagcilar'da örnek bir dönüsüm baslatacaklarini kaydetti.

Mahmutbey Mahallesi'ndeki alanda yapi malzemeleri ahsaptan olan 350 rezerv konut insa edeceklerini ve bunlarin rezerv konut olarak kullanilacagini dile getiren Kurum, bunlari kentsel dönüsüme giren vatandaslara geçici olarak tahsis edilecegini söyledi.

Ilçede bir sehir kütüphanesi ve tiyatro insa etmek için 20 milyon lira destek vereceklerini aktaran Kurum, Bagcilar Millet Bahçesi'ni ilk fidanlariyla bulusturduklarini ve hizmete sunmak için çalistiklarini, Bagcilar Sevgi Ormani Millet Bahçesi'nde de çalismalarin devam ettigini, Kirazlibend'deki 200 dönümlük alana da bir millet bahçesi yapacaklarini anlatti.

- Anlasma saglanan site sakinleriyle bulustu

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, daha sonra Demirkapi Mahallesi'nde kentsel dönüsümde anlasma saglayan As Burçaklar Sitesi sakinleriyle bir araya gelerek yaptigi tesekkür konusmasinda, sitede baslattiklari dönüsümün sakinlerine hayirli olmasini diledi.

Sitede yillardir kentsel dönüsümün gerçeklesmedigini ve belediyenin talebiyle buranin sakinleriyle görüstüklerini belirten Kurum, yüzde 92 uzlasma saglanmasinin ardindan hizli bir dönüsüm süreci baslattiklarini dile getirdi.

Bakan Kurum, As Burçaklar Sitesini Cumhurbaskani Erdogan'in bayramin birinci günü açikladigi 1,5 milyon konutluk büyük Istanbul dönüsümünde oldugu gibi Yarisi Bizden Kampanyasi'yla dönüstüreceklerini ifade etti.

Burada maliyetin yarisini devletin karsilayacagini vurgulayan Kurum, "Insaatimizi TOKI'mizle, Emlak Konut'umuzla yerinde hizli bir sekilde yapacagiz. En geç 2 yil içerisinde konutlarimizi size teslim edecegiz. Bu konutlar yapilirken sizlere aylik 5 bin 250 lira kira yardimi yapacagiz ve 10 bin 500 lira da tasinma yardimi yapacagiz. Insallah bu insaatlarimizi da en kisa süre içerisinde -zannedersem zemin iyilestirmesi baslamis- en güzel haliyle yapip buradaki kardeslerimize teslim edecegiz. Simdiden yeni konutlariniz, is yerleriniz hayirli ugurlu olsun." ifadelerini kullandi.

Bakan Kurum, kira ve tasinma yardimlarinin gelecek haftadan itibaren vatandaslarin hesaplarina yatirilmasi talimatini verdi.

Konusmasinin ardindan Bakan Kurum'a, site sakinleri tarafindan çiçek takdim edildi.

Programa, Bagcilar Belediye Baskani Abdullah Özdemir ve AK Parti Bagcilar Ilçe Baskani Rüstem Tüysüz ile bazi siyasi partilerin ilçe baskanlari da katildi.