KKTC Cumhurbaskani Tatar: "(TDT Zirvesi) KKTC adiyla uluslararasi toplantida yer almamiz gerçekten çok anlamliydi"Mehmet Sah Yilmaz

KKTC Cumhurbaskani Tatar: "(TDT Zirvesi) KKTC adiyla uluslararasi toplantida yer almamiz gerçekten çok anlamliydi"Mehmet Sah Yilmaz

ANKARA (AA) - MEHMET SAH YILMAZ - Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaskani Ersin Tatar, Cumhurbaskanligi Külliyesi'nde dün düzenlenen Türk Devletleri Teskilati (TDT) Olaganüstü Zirvesi'ne iliskin, "Ilk defa anayasal adimiz Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti adiyla böyle bir uluslararasi toplantida yer almamiz, orada diger devlet baskanlariyla toplantiya katilmamiz, konusma yapmamiz ve ayni zamanda o bayraklarimizin önünde hep birlikte fotograf vermemiz, bizim için gerçekten çok anlamliydi." dedi.

TDT Olaganüstü Zirvesi'ne katilimiyla ilgili AA muhabirine degerlendirmelerde bulunan Tatar, zirvede gözlemci üye olarak yer almalarinin KKTC'nin, Kibris Türk halkinin bagimsizlik ve özgürlük mücadelesinde "önemli bir kilometre tasi" oldugunu vurguladi.

Tatar, "Dün bir bakima tarihe not düsmüstür çünkü ilk defa anayasal adimiz Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti adiyla böyle bir uluslararasi toplantida yer almamiz, orada diger devlet baskanlariyla toplantiya katilmamiz, konusma yapmamiz ve ayni zamanda o bayraklarimizin önünde hep birlikte fotograf vermemiz, bizim için gerçekten çok anlamliydi." diye konustu.

Tatar, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'a ve toplantinin organizasyonunda emegi geçenlere tesekkür etti.

TDT'deki toplantiya katilarak KKTC'nin önemli bir asama kaydettigini söyleyen Tatar, dün bütün dünyaya bir kez daha Kibrisli Türklerin egemen ve ayri bir devlet oldugunu kanitladiklarini vurguladi.

Tatar, Kibris Türklerinin yalnizlastirilmasinin, Türklerin Ada'daki varligini yok etmeye yönelik olduguna dikkati çekerek, yeni jeopolitik ortamin Ada'da iki ayri devletin varligini zorunlu kildigini dile getirdi.

Türk cografyasinin selametle ve saglikli sekilde gelisebilmesi ve kalkinabilmesi için mücadele ettiklerini belirten Tatar, "Dolayisiyla bu Türk devletinin kopmaz bir parçasi olan Kibrisli Türklerin de ayni karede bulunmasi, ayni sekilde bütün bu yapilanlara hem müsahede etmemiz hem oralarda bulunmamiz ve bütün bu konularda bizim de bir Türk devleti olarak yer almamiz, çok önemli milli hassasiyetleri içermektedir." ifadelerini kullandi.

- "Izolasyonlarin kaldirilmasi KKTC'nin önünü açacak"

Tatar, Cumhurbaskani Erdogan'in Birlesmis Milletler 77. Genel Kurulunda Kibris Türklerine yönelik ambargolarin kaldirilmasi için konusma yaptigini hatirlatarak, "Zulüm niteligindeki çag disi olan bu izolasyonlarin yavas yavas kaldirilmasi, KKTC'nin önünü açacaktir." dedi.

Tatar, KKTC'nin ayri egemen bir devlet olarak tescil edilmesi gerektigini vurguladi.

Cumhurbaskani Erdogan sayesinde KKTC'deki su probleminin çözüldügünü belirten Tatar, "Bugün sürekli olarak Anadolu suyu, Kibris'a ulasmaktadir. Bu, büyük bir nimettir, büyük bir projedir ve dünkü konusmalarda bunu söyledik, biz yine Türkiye'nin onay vermesiyle bu suyu da Güney Kibris Rum Yönetimi'yle bir anlasma durumunda paylasabilecegimizi söyledim." diye konustu.

- "Dogu Akdeniz'de Türk-Yunan dengesi için Kibris'ta iki ayri devlet olmasi lazim"

Tatar, Rum Yönetimi'nin KKTC'nin "kimseyle temas kurmasini" ve KKTC bayraginin hiçbir fotograf karesinde yer almasini istemedigini söyledi.

Ada'da anlasmanin herkesin faydasina olacagini vurgulayan Tatar, "Dogu Akdeniz'de özellikle Türk-Yunan dengesinin sürdürülebilmesi için mutlak suretle Kibris'ta iki ayri devlet olmasi lazimdir. Ada'da bir Türk devleti vardir. Bunu artik görmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde Kibris'ta bir anlasmaya varmamiz mümkün degildir. Bir anlasma olmazsa da tabii her iki taraf da kaybeder." degerlendirmesinde bulundu.