Tunus'taki Afrikali düzensiz göçmenler "irkçilik" tartismalari yüzünden ülkelerine dönüyorMehmet Akif Turan- Elçilik önünde çadir kuran 45 yasindaki Nijeryali Emmanuel: - "Nasil bir tehlikeye neden oldugumuzu bilmiyorum. Bize karsi olan ve ülkeyi terk etmemizi isteyen 'irkçi' kampanyanin nedenini anlayamiyorum. Tunus Cumhurbaskani'nin açiklamalarina sasirdik, tüm Tunuslularin bu sekilde olumsuz düsündügünü sanmiyorum" - Büyükelçilik önünde bekleyen 20 yasindaki Malili Menasio: - "Önümüzde çok se

Tunus'taki Afrikali düzensiz göçmenler "irkçilik" tartismalari yüzünden ülkelerine dönüyorMehmet Akif Turan- Elçilik önünde çadir kuran 45 yasindaki Nijeryali Emmanuel:
- "Nasil bir tehlikeye neden oldugumuzu bilmiyorum. Bize karsi olan ve ülkeyi terk etmemizi isteyen 'irkçi' kampanyanin nedenini anlayamiyorum. Tunus Cumhurbaskani'nin açiklamalarina sasirdik, tüm Tunuslularin bu sekilde olumsuz düsündügünü sanmiyorum"
- Büyükelçilik önünde bekleyen 20 yasindaki Malili Menasio:
- "Önümüzde çok se

TUNUS (AA) - MEHMET AKIF TURAN/ALA HAMMUDA - Tunus Cumhurbaskani Kays Said'in 22 Subat'ta yaptigi açiklamada, Sahra Alti Afrika ülkelerinden gelen düzensiz göçle "Tunus'un demografik yapisinin degistirilmesinin hedeflendigini" söylemesinin ardindan, ülkede baslayan "irkçilik" tartismalari üzerine yüzlerce Afrikali göçmen, ülkelerine dönmek için baskent Tunus'taki büyükelçiliklere akin etti.

Afrika Birliginin "irkçilik" olarak nitelendirdigi Cumhurbaskani Said'in söz konusu açiklamasi birçok ülke tarafindan da kinanirken Tunus Cumhurbaskanligi "Said'in sözlerinin yanlis anlasildigini" duyurdu.

"Tunus, saygin bir Afrika ülkesidir ve bundan seref duyuyoruz. Afrikalilar bizim kardesimizdir. Tunus, Afrikali kardeslerinin maruz kaldigi insan kaçakçiligina tüm imkanlariyla karsi koymustur. Tunus, bu rezil olayla (insan kaçakçiligi) Afrikalilarin kurban edilmesini kabul etmemistir ve etmeyecektir. " ifadelerine yer verilen Cumhurbaskanligi açiklamasinda, Said'in sözlerinin "irkçilikla iliskisi olmadigi" anlatilmaya çalisildi.

Içisleri Bakanligindan yapilan açiklamada da Afrika ülkelerinden Tunus'a gelen ögrencilere oturum izni temini konusunda kolaylik saglanacagi ve bir yil oturum izni verilecegi belirtilirken, Afrikalilara oturum izninin 3 aydan 6 aya çikarilacagi ve ülkelerine dönmek isteyen Afrikali göçmenlerin diplomatik temsilcilikleriyle irtibata geçmeleri halinde kolayliklar saglanacagi duyuruldu.

Tunus'un "yanlis anlasildik" açiklamalarina ragmen, Mali, Fildisi Sahili ve Gine'den "Tunus'ta yasayan ve ülkesine dönmek isteyen vatandaslarina kolaylik saglayacaklari" yönünde açiklamalar geldi.

- Afrika ülkelerinin büyükelçilikleri önünde uzun kuyruklar olustu

Yasanan "irkçilik" tartismalarinin ortasindan kalan yüzlerce Afrikali düzensiz göçmen, ülkelerine dönmek için baskent Tunus'ta bulunan büyükelçiliklerine akin etti.

Büyükelçilikler önünde uzun kuyruklara neden olan Afrikali düzensiz göçmenler elçiliklerin bulundugu sokaklarda çadir kurarak günlerce süren siranin kendilerine gelmesini bekliyor.

- "Ülkeyi terk etmemizi isteyen 'irkçi' kampanyanin nedenini anlayamiyorum"

Sahra Alti Afrika ülkeleri büyükelçiliklerinin yer aldigi Tunus'un Buheyra semtindeki sokaga çadir kuran 45 yasindaki Nijeryali Emmanuel, AA muhabirine yaptigi açiklamada, "Cezayir üzerinden Tunus'a 2 yil önce geldim. Simdiye kadar bir sorunum yoktu ama bugünlerde bizim durumumuzla ilgili bir belirsizlik var." dedi.

Yüzünü göstermek istemeyen ve soy ismini vermeyen Emmanuel, "Nasil bir tehlikeye neden oldugumuzu bilmiyorum. Bize karsi olan ve ülkeyi terk etmemizi isteyen 'irkçi' kampanyanin nedenini anlayamiyorum. Tunus Cumhurbaskani'nin açiklamalarina sasirdik, tüm Tunuslularin bu sekilde olumsuz düsündügünü sanmiyorum." diye konustu.

Emmanuel, sözlerini söyle sürdürdü:

"Olmayan oturum belgelerimizi göstermemizi istiyorlar. Çalistigimiz is yerlerine kaçak isçi çalistirdiklari gerekçesiyle ceza veriyorlar. Bu yüzden kimse bize is vermek istemiyor. Biz sadece güvende olmak istiyoruz. Fiziksel siddete maruz kalmadan yasamak istiyoruz. Birçok gasp olayi yasadik, elimizdeki parayi ve telefonlari zorla alanlar oldu. Daha iyi bir yasam için Tunus'tan ayrilma yollarini bulana kadar burada yasamayi düsünüyordum."

- "Geçen hafta hayatimizdaki her sey altüst oldu"

Büyükelçilik önünde bekleyen düzensiz göçmenlerden 20 yasindaki Malili Menasio ise geçen haftaya kadar Tunus'ta 3 yildir sorunsuz bir sekilde yasadigini belirterek, sunlari söyledi:

"Eskiden normal bir sekilde çalisiyorduk, simdiye kadar herhangi bir sorun yasamadim. Ama geçen hafta hayatimizdaki her sey altüst oldu, kendimizi bir felaket ile karsi karsiya bulduk. Kötü muamele karsisinda ne yapacagimizi sasirdik."

- "Güvenligimiz için ülkemize dönecegiz ya da Avrupa ülkelerine gitmeye çalisacagiz"

Tunus'ta Sahra Alti Afrika ülkelerinden gelen düzensiz göçmenlere yönelik "irkçilik" suçlamalarini degerlendiren Menasio, "Her halkta iyi ve kötü insanlar var. Herkesi ayni kefeye koymak yanlis olur. Ama irkçilik suçlamalari sosyal medyada anlatildigi kadar abartili bir durum degil. Ailelerimiz sosyal medyada yazilanlari görünce ülkemize dönmemizi istiyor. Önümüzde çok seçenek yok, ya güvenligimiz için kendi ülkemize dönecegiz ya da Avrupa ülkelerine gitmeye çalisacagiz." ifadelerini kullandi.

- "Irkçiliga maruz kalmadim ama güvenlikle ilgili problemler var"

Libya üzerinden 3 ay önce Tunus'a gelen Çad vatandasi Ebubekir Ahmed de yolcugu sirasinda resmi evraklarini kaybettigini bu yüzden Tunus'ta düzensiz göçmenlere iliskin yeni uygulamadan dolayi sikinti yasadigini söyledi.

Yasamini sürdürmek için çesitli islerde çalistigini aktaran Ahmed, "Artik durum zorlasti, sokaklarda yasiyoruz. En kisa zamanda buradan ayrilmak için ülkemin büyükelçiligi ile irtibata geçtim. Size yalan söylemek istemiyorum, Tunuslular gerçekten iyi insanlar, hiç irkçiliga maruz kalmadim. Ama güvenlikle ilgili problemler var. Ülkenin güneyinde Sfaks'ta çalisirken telefonum ve param gasbedildi. Sorun olmayacaksa Tunus'ta yasayabilirim ama hedefim Avrupa’ya gitmek." diye konustu.

- Yüzlerce göçmen birkaç gün içerisinde ülkeyi terk etti

Tunus Içisleri Bakanligi Sinir Güvenligi ve Yabancilar Genel Müdürü Imad ez-Zegumi, düzensiz göçmenlere iliskin hafta basinda basin mensuplarina yaptigi açiklamada, "Içisleri Bakanligi hiçbir yasa disi göçmeni veya yasal ikameti olan yabancilari sinir disi etmiyor. Simdiye kadar kimseyi ülkeden zorla tahliye etmedik. Bazi Afrika ülkeleri, vatandaslarinin ülkelerine dönmeleri için çagrida bulundu, gönüllü olarak bu kisilerin ülkelerine dönmelerine yardimci oluyoruz." ifadelerini kullandi.

Tunus'ta yasa disi olarak yaklasik 21 bin 500 Afrikali düzensiz göçmenin yasadigini belirten Zegumi, 5 bin 30'u ögrenci olmak üzere toplam 5 bin 396 Afrikalinin ise yasal oturum belgeleriyle ülkede ikamet ettigini kaydetti.

Içisleri Bakanliginin verilerine göre, 300'ü Fildisi Sahili'nden, 192'si Gine'den, 135'i Mali'den olmak üzere son birkaç gün içerisinde yüzlerce Afrikali düzensiz göçmen ülkesine döndü.

Her yil binlerce Afrikali düzensiz göçmen, daha iyi bir yasam umuduyla deniz yoluyla Avrupa'ya ulasmak için Tunus'a geliyor.

Uzun yillar Tunus'ta göçmen mahallelerinde yasayan Sahra Alti Afrika ülkelerinden gelen göçmenlerin bir kismi Avrupa'ya ulasmayi basarirken bir kismi ise denizde can veriyor.