Akdeniz'de 30 düzensiz göçmen kaybolduBaris Seçkin

Akdeniz'de 30 düzensiz göçmen kaybolduBaris Seçkin

ROMA (AA) - Akdeniz'in Libya açiklarinda bir göçmen teknesinin alabora olmasi sonucu 17 düzensiz göçmen kurtarilirken, 30 kisinin ise kayip oldugu bildirildi.

Italya Sahil Güvenlik Komutanligindan dün aksam saatlerinde yapilan yazili açiklamada, Akdeniz'deki göçmenlerden gelen yardim çagrilarini sosyal medyadan duyuran "Alarm Phone" isimli sivil olusumun yaptigi çagri ve Libya makamlarinin destek talebi üzerine Libya'nin yaklasik 100 mil açiginda alabora olan bir tekneye kurtarma operasyonu düzenlendigi belirtildi.

Operasyonda içinde 47 kisi bulundugu aktarilan teknedeki 17 kisinin kurtarildigi ancak 30 kisinin ise kayip oldugu kaydedildi.

Kayip düzensiz göçmenlerin bulunmasi için bölgedeki iki ticari geminin denizden ve Avrupa Birligi (AB) Sinir Koruma Ajansi'na (Frontex) ait devriye uçaginin havadan faaliyetinin sürdügü ifade edildi.

Kurtarilanlardan 2 kisinin acil tibbi müdahaleye ihtiyaç duymasindan ötürü Malta'da tahliye edilecegi bildirildi.

Italyan Sahil Güvenliginin açiklamasinda, söz konusu kurtarma operasyonun Italyan arama kurtarma bölgesinin sinirlari disinda oldugu vurgulanirken, ilgili diger ulusal deniz kurtarma ve koordinasyon merkezlerinin konuya kayitsiz kalmasini not edildigi belirtildi.

Bu arada, Alarm Phone sivil toplum kurulusu basta olmak üzere Italya'da muhalefette yer alan sol partiler, bu son trajedide de kurtarma operasyonu düzenlemede geç kalindigi gerekçesiyle Giorgia Meloni liderligindeki sag koalisyon hükümetine tepki gösterdi.

Diger yandan, muhalif çevrelerin hükümeti göçmenleri kurtarmadigi gerekçesiyle sert sekilde elestirdigi bir diger hadise olan 26 Subat'ta Italya'nin Steccato di Cutro beldesi açiklarinda yasanan göçmen teknesi faciasinda ölenlerin sayisi da 79'a yükseldi. Italyan güvenlik güçleri, üzerinden iki hafta geçen olay sonrasinda dün 3 kisinin cesedini daha denizden çikardi.