Beyaz Saray: Rusya'nin ABD IHA'sini düsürmesi "tehlikeli, profesyonellik disi ve pervasizca"Tugçenur Akgün

Beyaz Saray: Rusya'nin ABD IHA'sini düsürmesi "tehlikeli, profesyonellik disi ve pervasizca"Tugçenur Akgün

NEW YORK (AA) - Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik Iletisim Koordinatörü John Kirby, Rus uçaklarinin Karadeniz'de Amerikan insansiz hava araçlarini (IHA) taciz etmesi ve bunun sonucunda ABD'ye ait bir MQ-9'un düsmesine iliskin, Ruslarin müdahalesini "tehlikeli, profesyonellik disi ve pervasizca" diye yorumladi.

Kirby, günlük basin toplantisinda gazetecilerin sorularini yanitladi.

Iki Rus Su-27 uçaginin, Karadeniz'de ABD'ye ait MQ-9 IHA'sini taciz etmesi ve uçaklardan birinin çarptigi MQ-9'un uluslararasi sulara düsmesine iliskin Kirby, Rus uçaklari tarafindan bu tarz tacizlerin "alisilmadik bir hadise olmadigina" isaret etti.

Kirby, diger taraftan son müdahaleyi "tehlikeli, profesyonellik disi ve pervasizca" diye niteleyerek, bunun, ABD IHA'larindan birinin düsmesine neden olmasi bakimindan emsalsiz oldugunu vurguladi.

Son haftalarda Ruslar tarafindan Karadeniz üzerindeki ABD IHA'larina tacizlerin oldugunu belirten Kirby, son olaya iliskin, Rusya'nin Karadeniz üzerinde ABD'nin IHA uçurmasini caydirmaya yönelik bir mesaj vermek istediyse bunun basarili olmayacagini söyledi.

Kirby, "Uluslararasi sular üzerindeki uluslararasi hava sahasinda uçmaya ve faaliyet göstermeye devam edecegiz. Karadeniz hiçbir millete ait degildir. Dünyanin bu bölgesinde ulusal güvenlik çikarlarimiz için yapmamiz gerekeni yapmaya devam edecegiz." seklinde konustu.

Savastan önce de Karadeniz üzerinde ABD IHA'larinin uçtugunu ancak savas sonrasinda son bir yilda sürekli olarak Karadeniz hava sahasinda IHA uçurduklarini söyleyen Kirby, uluslararasi hava sahasinda uçmadan önce Ruslari bilgilendirmeleri gibi bir zorunluluklarinin olmadigini dile getirdi.

Kirby, ABD Disisleri Bakanliginin Rus mevkidaslariyla görüsecegini ve bu "tehlikeli ve profesyonellik disi" engelleme konusundaki endiselerini dile getireceklerini bildirdi.

- Biden, Irlanda Basbakan'ini Beyaz Saray'da agirlayacak

Kirby, ayrica cuma günü Biden'in Irlanda Basbakani Leo Varadkar ile Beyaz Saray'da ikili görüsme gerçeklestirecegini duyurdu. Liderlerin, Ukrayna'ya verilen destek ve bir dizi küresel meseleyi masaya yatiracaklarini kaydeden Kirby, ayrica Avrupa Birligi (AB) ile Birlesik Krallik arasinda varilan Windsor Çerçeve Anlasmasina verdikleri destegi de ele alacaklarini belirtti.

Suudi Arabistan'in ABD'li uçak üreticisi Boeing'den 121 uçak satin almasini memnuniyetle karsiladiklarini ifade eden Kirby, bu ülkenin savunma kabiliyetlerini gelistirmesine destek vermeye devam edeceklerini kaydetti.

Kirby, Rusya-Ukrayna savasina da deginerek, Ruslarin çok sayida zayiat verdiklerini söyledi ve Ukrayna'ya destek vermeye devam edeceklerini vurguladi.

Halihazirda Iran ile nükleer anlasmaya odaklanmadiklarini kaydeden Kirby, "Iran'i kendi halkina davranis biçimlerinden sorumlu tutmaya ve Rusya'nin Ukrayna'daki savasini ve bölgedeki terörist unsurlari desteklemesi ile diger istikrar bozucu faaliyetlerine odaklaniyoruz." ifadesini kullandi.