Amerikali gazeteciler Bernstein ve Woodward'a göre, yapay zeka haberciligi olumsuz etkileyebilirIbrahim Hakki Çetinkaya

Amerikali gazeteciler Bernstein ve Woodward'a göre, yapay zeka haberciligi olumsuz etkileyebilirIbrahim Hakki Çetinkaya

ANKARA (AA) – Amerikali gazeteciler Carl Bernstein ve Bob Woodward, yapay zekanin haberciligin gelecegini olumsuz yönde etkileyecek en büyük güç oldugunu belirtti.

Bernstein ve Woodward, BBC’ye verdikleri röportajda, yapay zekanin gazeteciligin gelecegini nasil etkileyecegi degerlendirdi.

Yapay zekanin gazeteciligin gelecegine olumsuz yönde meydan okuyan en büyük güç oldugunu dile getiren ikili, yapay zekanin hizli gelisiminin isten çikarilmalara, mahremiyetin ihlaline ve dogru olmayan bilginin dolasiminin artmasina neden olacagini vurguladi.

Bernstein, hakikatin insan yasamindaki her seyin temeli oldugunu dile getirerek neyin yanlis oldugunun degil, dogru olanin ne oldugunun bilinmesinin gerektigini ve basinin ise bir toplumda bunu saglayacak temel unsur oldugunu dile getirdi.

Woodward ise yapay zekanin sinirlarinin oldugunu öne çikararak “Örnegin Pentagon'u arayarak genelkurmay baskani ile görüsmek istedigimi söylerim. O benimle görüsecek veya görüsmeyecektir. Bunun cevabini alabilirim. Yapay zeka ise bunu yapamaz.” ifadesini kullandi.

BBC muhabiri ikiliyle röportajinda, Chat GPT’nin Bernstein ve Woodward hakkinda yazdiklarini okudu.

Chat GPT programi, ikilinin hayatlarini kisaca özetledikten sonra Bernstein ve Woodward’in yeni nesil gazetecilere ilham verdigini ve emektar muhabirlerin arastirmaci gazeteciligin standartlarini belirledigini aktardi.

Bernstein, Chat GPT’nin özetine cevap olarak, programin yaptigi seye hayranlik duymadigini ve kendileri hakkinda internette yazilanlarin bir karisimi oldugunu belirtti.

Chat GPT’nin, ikilinin eskiden katildiklari bir konferansin brosürünü tanidigini gördügünde ise Bernstein, yapay zekanin bu dünyada mücadele etmeleri gereken en büyük güç oldugunu söyledi.