Güneydogu Avrupa Yerel Yönetim Birlikleri Aginin baskanligi Türkiye'ye geçtiFatih Ulas- Baskanligi devralan Marmara Belediyeler Birligi Baskan Vekili ve Fatih Belediye Baskani Mehmet Ergün Turan: - "Bu tür birliklerin afetlerde, insanligin karsi karsiya oldugu çevre, iklim gibi konularda, fikri ve gelisim anlaminda çok ciddi katkilari var. Insallah biz de baskanligimiz döneminde bu çalismalara katki sunmaya çalisacagiz"

Güneydogu Avrupa Yerel Yönetim Birlikleri Aginin baskanligi Türkiye'ye geçtiFatih Ulas- Baskanligi devralan Marmara Belediyeler Birligi Baskan Vekili ve Fatih Belediye Baskani Mehmet Ergün Turan:
- "Bu tür birliklerin afetlerde, insanligin karsi karsiya oldugu çevre, iklim gibi konularda, fikri ve gelisim anlaminda çok ciddi katkilari var. Insallah biz de baskanligimiz döneminde bu çalismalara katki sunmaya çalisacagiz"

ISTANBUL (AA) - Güneydogu Avrupa Yerel Yönetim Birlikleri Aginin (NALAS) 2023-2024 yili baskanligi, Marmara Belediyeler Birligi Baskan Vekili ve Fatih Belediye Baskani Mehmet Ergün Turan'a geçti.

Turan, NALAS baskanligini Beyoglu'nda bir oteldeki Genel Kurul Toplantisi'nda düzenlenen devir teslim töreniyle Leskovac Belediye Baskani, Sirbistan Sehirler ve Belediyeler Birligi Baskani Goran Cvetanoviç'ten devraldi.

Fatih Belediye Baskani Turan, burada yaptigi konusmada, NALAS'ta yapacagi çalismalarla ilgili bilgi verdi.

Baskanligi sirasinda tüm güneydogu Avrupa'yi kapsayacak sekilde NALAS'in kapsamini genisletmek için çalisacagini söyleyen Turan, bölgedeki her sehir ve belediyenin bu agin bilgi, deneyim ve uzmanligindan yararlanabilecegini belirtti.

Turan, 2023-2027'yi kapsayan yeni stratejilerine deginerek, söyle devam etti:

"NALAS'in artik dis kurumsal destek semsiyesi altinda olmadigi durumlarda bile yeni stratejisinin uygulanmasina öncülük etmeyi ve desteklemeyi taahhüt ediyorum. NALAS’in misyon ve hedeflerine ulasmak için her zamankinden daha güçlü ve kararli olduguna inaniyorum. Bu yeni strateji baglaminda, NALAS'in esas odagi olan Balkanlar'daki yerel yönetim birliklerini güçlendirme hedefini yeniden vurgulamak istiyorum."

- "Deprem dirençli sehirler insa etmek, hepimiz için çok önemli ve öncelikli konu"

Türkiye'nin 11 ilinde yaklasik 15 milyon kisinin Kahramanmaras merkezli 6 Subat'ta meydana gelen depremlerden olumsuz etkilendigini, on binlerce vatandasin hayatini kaybettigini animsatan Turan, bu tür krizlerde uluslararasi dayanisma ve isbirliginin çok önemli oldugunu vurguladi.

Turan, basta NALAS Genel Sekreterligi olmak üzere her belediye birliginin ilk günden itibaren dayanisma gösterdigini belirterek, Türk milleti adina tesekkür etti.

Türkiye'nin kisa sürede yaralarini saracagini dile getiren Turan, deprem bölgesinde yaklasik 45 bin konutun insaatina baslandigini hatirlatti.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in da açikladigi gibi yaklasik 150 bin konutun insaatina da 3 ay içinde baslanacaginin altini çizen Turan, yil sonuna kadar bu konutlarin yapiminin tamamlanacagini bildirdi.

Balkan cografyasinin da Anadolu gibi deprem kusagi üzerinde yer aldigina dikkati çeken Turan, sunlari kaydetti:

"Deprem dirençli sehirler insa etmek, hepimiz için çok önemli ve öncelikli konu. Her zaman vurguladigimiz gibi daha iyisi için yeniden düsünmeli ve sehirlerimizdeki ilgili tüm paydaslarla birlikte hareket etmeliyiz. Sunu bir kez daha gördük ki Türkiye'de yasanan bir afet, sadece bizim ülkemizle sinirli kalmiyor. Sonuçlari itibariyla tüm çevre ülkeleri, tüm dostlarimizi etkiliyor. Yani 'Herhangi birimiz güvende olmadikça hiçbirimiz güvende degiliz.' diyebilirim. NALAS’taki çalismalarimiz kapsaminda bölgemizde bu türden olumsuzluklarin bir daha yasanmamasi için elimizden gelen tüm çabayi gösterecegime sizi temin ederim."

- "Türkiye'nin çok büyük yerel yönetimler tecrübesi var"

Turan, devir-teslim töreninin ardindan basin mensuplarina yaptigi açiklamada, Marmara Belediyeler Birliginin ana üyesi oldugu NALAS'in yaklasik 80 milyonluk bir cografyada ülkelerinin yerel yönetimleri arasinda isbirligini saglamak için kurulmus önemli bir birlik oldugunu kaydetti.

Birligin deprem esnasinda üye ülkeler arasindaki yardimlasmayi ve tecrübe paylasimi da öngördügünü isaret eden Turan, "Bu tür birliklerin afetlerde, insanligin karsi karsiya oldugu çevre, iklim gibi konularda, fikri ve gelisim anlaminda çok ciddi katkilari var. Insallah biz de baskanligimiz döneminde bu çalismalara katki sunmaya çalisacagiz. Çünkü bati Balkanlar'da nüfus olarak su anda en büyük ülke Türkiye. Türkiye'nin çok büyük yerel yönetimler tecrübesi var. Insallah insanligin ortak mirasina, bizim de ilgili oldugumuz bu cografyaya destek vermeye, katki sunmaya çalisacagiz." diye konustu.

- Yaklasik 9 bin yerel yönetimi temsil ediyor

Merkezi Kuzey Makedonya'nin baskenti Üsküp'te bulunan NALAS, Güneydogu Avrupa'da 80 milyondan fazla kisi tarafindan dogrudan seçilen, yaklasik 9 bin yerel yönetimi temsil eden 13 yerel yönetim birligini bir araya getiriyor.

Marmara Belediyeler Birliginin 2008'den beri üyesi oldugu NALAS'in baskanligi, dönüsümlü baskanlik rotasyon sistemine göre üye yerel yönetim birlikleri tarafindan üstleniliyor.