Aksakallar Konseyi Baskani Yildirim, Türk Devletleri Teskilati Olaganüstü Zirvesi'nde konustu:Mümin Altas- "Olaganüstü zirvemizin konusunu olusturan ve üye ülkeler arasinda olaganüstü haller ve afet durumuyla mücadele alaninda nitelikli ve sürdürülebilir isbirliginin zeminini teskil edecek sivil koruma mekanizmasi kurulmasi fikri teklifinin önümüzdeki süreçte hayata geçecegini ümit ediyorum"

Aksakallar Konseyi Baskani Yildirim, Türk Devletleri Teskilati Olaganüstü Zirvesi'nde konustu:Mümin Altas- "Olaganüstü zirvemizin konusunu olusturan ve üye ülkeler arasinda olaganüstü haller ve afet durumuyla mücadele alaninda nitelikli ve sürdürülebilir isbirliginin zeminini teskil edecek sivil koruma mekanizmasi kurulmasi fikri teklifinin önümüzdeki süreçte hayata geçecegini ümit ediyorum"

ANKARA (AA) - Türk Devletleri Teskilati Aksakallar Konseyi Baskani Binali Yildirim, "Olaganüstü zirvemizin konusunu olusturan ve üye ülkeler arasinda olaganüstü haller ve afet durumuyla mücadele alaninda nitelikli ve sürdürülebilir isbirliginin zeminini teskil edecek sivil koruma mekanizmasi kurulmasi fikri teklifinin önümüzdeki süreçte hayata geçecegini ümit ediyorum." dedi.

Yildirim, Cumhurbaskanligi Külliyesi Sergi Salonu'nda düzenlenen Türk Devletleri Teskilati (TDT) Olaganüstü Zirvesi'nde yaptigi konusmada, zirvenin olaganüstü sartlar altinda Ankara'da yapilmasini teklif eden Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev'e tesekkür etti.

Asrin felaketi olarak kabul edilen yikici deprem sonrasi Türk Devletleri Teskilati mensubu bütün ülkelerin imkanlarini seferber ederek deprem bölgesine kostuklarini ifade eden Yildirim, Türk dünyasi sivil toplum örgütleri ve vatandaslarinin da adeta devletleriyle yarisarak depremzedelere destek olduklarini söyledi.

Yildirim, tarihi Istanbul Zirvesi'nde teskilatin adinin Türk Devletleri Teskilati olarak degistirildigini ve yapisinin daha da güçlendirildigini animsatti.

- "Istanbul Zirvesi sonrasi gerçeklestirilen aktif çalismalarin semeresi görüldü"

Aksakallar Heyeti'nin yeniden tanimlanarak teskilat çalismalarinda daha aktif katki saglayacak hale getirildigini vurgulayan Yildirim, sunlari söyledi:

"Istanbul Zirvesi sonrasi gerçeklestirilen aktif çalismalarin semeresi görülmüs, basta Türkmen halkinin lideri Türkmenistan Halk Maslahati Baskani Gurbanguli Berdimuhamedov olmak üzere gözlemci ülkeler dahil bütün ülkeler, Aksakal atamasini gerçeklestirmistir. Türk Devletleri Teskilati liderlerine, Aksakallar Heyeti'nin güçlendirilmesi ve daha etkin hale getirilmesi konusunda verdigi desteklerden dolayi sükranlarimi sunuyorum. Kisa süre önce Özbekistan Aksakali Bahtiyar Seyfullah Bey'i kaybettik. Kendisine Allah'tan rahmet diliyorum, mekani cennet olsun.

Semerkant Zirvesi öncesinde Azerbaycan'da geçirdigim ciddi trafik kazasi neticesi Sayin Cumhurbaskani'miz basta olmak üzere Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev ve bütün üye ülke cumhurbaskanlari ve hükümet baskanlarinin sagligimiz konusunda gösterdikleri ilgi beni ziyadesiyle memnun etmistir. Geçmis olsun dilekleriyle, kisa sürede sagligimiza kavusmamiz konusunda büyük moral olmustur. Bu vesileyle hepinize sükranlarimi sunuyorum."

Binali Yildirim, Istanbul ve Semerkant zirvelerinin olusturdugu birliktelik iklimi ve kararliligin ülkeler arasindaki somut projelere de yansimaya basladigini aktardi.

Istanbul'da 2021'de yapilan zirvede, Türk Dünyasi 2040 Vizyonu'nun kabul edildigini, Türk Yatirim Fonu kurulma karari alindigini anlatan Yildirim, 2022 Semerkant Zirvesi'nde Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) gözlemci üye olarak ittifakla kabul edildigini animsatti.

-"Ekonomik altyapinin gelistirilmesine katki sunacagiz"

Türk Devletleri Teskilati 2022-2026 Strateji Belgesinin de uygulamaya baslandigina dikkat çeken Yildirim, su degerlendirmelerde bulundu:

"Üye ülkelerimiz arasinda bu baglamda Ticaretin Kolaylasmasi Belgesi ile Uluslararasi Kombine Yük Tasimaciligi Anlasmasi imzalanmis, Basitlestirilmis Güvenlik Gümrük Koridoru kurulmasi karara baglanmistir. Bu kararlarin temel amaci daha önce de liderlerin bahsettigi gibi ülkelerimiz arasindaki ticaretin artirilmasi ve dolayisiyla refahin gelistirilmesidir.

Bu anlamda Rusya-Ukrayna Savasi bir kez daha göstermistir ki asirlik orta koridor bölgemiz, Türk dünyasi ve Avrupa için vazgeçilmez bir ulasim ve enerji güzergahidir. Olaganüstü zirvemizin konusunu olusturan ve üye ülkeler arasinda olaganüstü haller ve afet durumuyla mücadele alaninda nitelikli ve sürdürülebilir isbirliginin zeminini teskil edecek sivil koruma mekanizmasi kurulmasi fikri teklifinin önümüzdeki süreçte hayata geçecegini ümit ediyorum. Bu konunun son yasadigimiz depremden sonra ne kadar önemli oldugunu bir kez daha ifade etmek istiyorum. Aksakallar Konseyi olarak önümüzdeki süreçte zat-i devletlerinizin destekleriyle teskilatimizin gündeminde bulunan ekonomik altyapinin gelistirilmesi ve entegrasyonu, sinir geçislerinin kolaylastirilarak aramizdaki ticaretin arttirilmasi gibi konular yaninda ortak dil, kültür, tarih alanlarinda da katki sunmaya devam edecegimizi ifade etmek istiyorum."

Yildirim, gelecek hafta Türk dünyasi için asirlardan beri milli bayram olarak kutlanan Nevruz ve Islam dünyasi için çok önemli olan ramazan ayini birlikte karsilayacaklarini animsatti.

Aksakallar Heyeti olarak Türk Devletleri Teskilati'nin yapacagi çalismalarda kendilerine verilecek görevleri titizlikle yerine getireceklerini ifade eden Yildirim, sunlari kaydetti:

"Özbekistan Cumhurbaskani Sevket Mirziyoyev'in depremden sonra yaslilarin Özbekistan'in tarihi ve kültürel mekanlarina götürülmesi ve onlarin deprem travmasindan kurtulmalarini saglama yönünde teklif ettigi görevi de memnuniyetle yapacagimizi ifade etmek istiyorum. Macaristan Milli Günü'nü tebrik ediyorum. Aksakallar olarak kendimizi ifade etme imkani verdiginiz için de tesekkür ediyorum."