Almanya'da yillik enflasyon martta yüzde 7,4'e gerilediBahattin Gönültas- AB uyumlu TÜFE, martta aylik bazda yüzde 1,1 ve yillik bazda yüzde 7,8 yükseldi

Almanya'da yillik enflasyon martta yüzde 7,4'e gerilediBahattin Gönültas- AB uyumlu TÜFE, martta aylik bazda yüzde 1,1 ve yillik bazda yüzde 7,8 yükseldi

BERLIN (AA) - Almanya’da yillik enflasyon, martta beklentilere paralel sekilde yüzde 7,4 olarak ölçüldü.

Almanya Federal Istatistik Ofisi (Destatis), fiyat artislarina iliskin mart ayi öncü verilerini açikladi.

Buna göre, Almanya'da ocak ve subatta yüzde 8,7 olan yillik enflasyon, martta beklentilere yakin olarak yüzde 7,4'e geriledi.

Almanya'da Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), martta bir önceki aya göre ise yüzde 0,8 artis kaydetti.

Yillik enflasyona iliskin beklenti martta yüzde 7,3'e inmesi yönündeydi.

Ayni dönemde enerji fiyatlari yillik bazda yüzde 3,5 artarken, yillik artisin gida fiyatlarinda yüzde 22,3 ile ortalamanin üzerinde gerçeklesmesi dikkati çekti. Hizmetlerdeki artis ise yüzde 4,8 oldu.

AB uyumlu TÜFE de martta aylik bazda yüzde 1,1 ve yillik bazda yüzde 7,8 yükseldi.

- "Enerji ve gida fiyatlari, enflasyon üzerinde önemli bir etkiye sahip"

Destatis açiklamasinda, Rusya-Ukrayna savasinin baslamasindan beri özellikle enerji ve gida fiyatlarinin gözle görülür sekilde arttigi, bunun da enflasyon üzerinde önemli bir etkiye sahip oldugu belirtildi.

Açiklamada, "Mart 2023'te gida fiyatlari geçen yilin ayni ayina göre yüzde 22,3 ile ortalamanin üzerinde artmaya devam etti. Öte yandan, Mart 2022'de Rusya'nin Ukrayna'yi isgali sonrasi hizla yükselen enerji fiyatlarindaki artis yüzde 3,5 ile önemli ölçüde yavasladi." denildi.

ECB'nin faiz artirimlari konusunda ne kadar ileri gidecegi ve hangi hizda ilerleyecegini enflasyonun görünümü belirleyecek.

ECB, birkaç ay içinde ana faiz oranlarini 6 kez artirirken, finansal piyasalarda belirleyici olan mevduat faiz orani su anda yüzde 3,5 seviyesinde bulunuyor.

ECB Baskani Christine Lagarde, nisan ortasinda gerçeklestirilecek toplanti için yüksek enflasyonu göz önüne alarak faiz artisinda kapiyi açik birakmisti.

Para politikasinin daha da sikilastirilmasini savunanlar, her seyden önce enerji ve gida fiyatlarindan arindirilmis olan çekirdek enflasyona atifta bulunuyor. Çekirdek enflasyon, geçen ay Avro Bölgesi'nde yüzde 5,6 ile yeni bir rekora ulasmisti.