Iran: Suudi Arabistan'la yapilan anlasma diger ülkelerle iliskileri de olumlu etkilerMustafa Melih Ahishali

Iran: Suudi Arabistan'la yapilan anlasma diger ülkelerle iliskileri de olumlu etkilerMustafa Melih Ahishali

ISTANBUL (AA) - Iran Disisleri Bakanligi Sözcüsü Nasir Kenani, Suudi Arabistan'la diplomatik iliskilerin yeniden baslamasinin Tahran'in diger ülkelerle iliskilerini de olumlu yönde etkileyecegini söyledi.

Iran resmi haber ajansi IRNA'ya göre, Kenani, düzenledigi haftalik basin toplantisinda gazetecilerin gündeme dair sorularini yanitladi.

Kenani, "Tahran ile Riyad arasindaki siyasi iliskilerin yeniden tesis edilmesinin ardindan olusan olumlu hava, Tahran'in Ürdün dahil diger ülkelerle olan iliskilerine de olumlu bir etki yapacaktir." dedi.

Söz konusu anlasmaya yaklasik bir buçuk yil süren görüsmelerin ardindan ulasildigini kaydeden Kenani, Suudi Arabistan'la karsilikli olarak 2 ay içerisinde büyükelçiler ve konsolosluklarin faaliyetlerine baslayacagini belirtti.

- "Tahran-Riyad anlasmasinin Yemen'de olumlu sonuçlari olacaktir"

Iki ülke disisleri bakanlarinin yakinda görüsebileceklerini aktaran Kenani, Tahran ile Riyad arasindaki anlasmanin Yemen sorununa olumlu yansiyacagini ifade etti.

Kenani, sunlari kaydetti:

"Yemen meselesi ve bu ülkedeki savasin sona ermesi, her zaman Iran'in önceliklerinden olmustur. Iran ile Suudi Arabistan arasindaki iliskilerde olusan yeni olumlu havanin Yemen konusunda olumlu ve iyi sonuçlari olacaktir. Iran, Yemen'deki savasin bir çözüm olmadigina, hem Yemen'e hem Suudi Arabistan'a, hem de tüm bölgeye zarar verecegine inanmistir."

- Iran, Moskova'daki Suriye zirvesine katilacak

Kenani, 15-16 Mart'ta Rusya'nin baskenti Moskova'da Türkiye, Suriye ve Rusya'nin katilacagi zirveye Iran'in da istirak edecegini vurguladi.

Türkiye, Iran ve Rusya arasinda geçtigimiz dönemlerde düzenlenen Astana görüsmelerinin Suriye sorununa önemli katkilar sundugunu dile getiren Kenani, söyle konustu:

"Suriye'nin komsulariyla iliskilerini gelistirmesi Iran'in önemli önceliklerinden biridir. Suriye ile Türkiye'nin de aralarinda bulundugu önemli bölge ülkeleri arasindaki iyi komsuluk iliskilerinin, bölgede baris, istikrar ve güvenligin güçlendirilmesine önemli katkilar saglayacagina inaniyoruz."

Iran ile Suudi Arabistan, 7 yil aradan sonra 10 Mart'ta diplomatik iliskilerin yeniden baslatilmasi konusunda anlasmaya varmisti.