Enkazdaki depremzedelere "ilk psikolojik yardim" kurtarma ekiplerinden geldi Zafer Göder- Bolu Izzet Baysal Ruh Sagligi ve Hastaliklari Hastanesi Bashekimi Doç. Dr. Hülya Ensari: - "Psikososyal destek noktasinda, sadece profesyonellerin ilk etapta hemen devreye girmesi gerekmiyor. Ilk asamada arama kurtarma ekibinin, hepimizin televizyonlardan izledigimiz gibi sicak yaklasimi, kisi ile hemen temas kurmasi, bag kurmasi, kisinin yalniz olmadigini hissettirmesi, yanlarinda oldugunu hissettirmesi gi

Enkazdaki depremzedelere "ilk psikolojik yardim" kurtarma ekiplerinden geldi Zafer Göder- Bolu Izzet Baysal Ruh Sagligi ve Hastaliklari Hastanesi Bashekimi Doç. Dr. Hülya Ensari:
- "Psikososyal destek noktasinda, sadece profesyonellerin ilk etapta hemen devreye girmesi gerekmiyor. Ilk asamada arama kurtarma ekibinin, hepimizin televizyonlardan izledigimiz gibi sicak yaklasimi, kisi ile hemen temas kurmasi, bag kurmasi, kisinin yalniz olmadigini hissettirmesi, yanlarinda oldugunu hissettirmesi gi

BOLU (AA) - ZAFER GÖDER - Bolu Izzet Baysal Ruh Sagligi ve Hastaliklari Hastanesi Bashekimi Doç. Dr. Hülya Ensari, afetlerde erken dönem psikososyal müdahale yaklasimi olan "psikolojik ilk yardim"in, ilerleyen süreçte yasanabilecek ruhsal ve psikolojik sorunlarin önlenmesinde önemli oldugunu bildirdi.

Ensari, AA muhabirine, 6 Subat'ta Kahramanmaras merkezli depremler ile birlikte Türkiye'de yasayan hemen hemen herkesi etkileyecek olan ve çok uzun sürecek bir sürecin basladigini söyledi.

Depremlerin farkli illerde yasayanlari da psikolojik olarak etkiledigine isaret eden Ensari, bizzat depremle karsilayanlarin üzerinde ise ciddi travma etkisi olustugunu kaydetti.

Ensari, psikolojik travmanin, savaslar, iskence, cinsel saldirilar seklinde olabilecegi gibi deprem, yangin, su baskini gibi dogal olaylarla da ortaya çikabilecegini anlatti.

- "Depremzedelere ilk psikososyal destegi arama kurtarma ekipleri verdi"

Doç. Dr. Ensari, afetlerde kisilerin kendilerini yalniz hissetmemeleri ve güvende olduklarini bilmeleri, saglik ve güvenlik gibi temel ihtiyaçlarinin hizlica giderilmesinin ardindan verilecek "psikolojik ilk yardim"in ilerleyen süreçte yasanabilecek ruhsal ve psikolojik sorunlarin önlenmesinde önemli oldugunu vurguladi.

Arama kurtarma ekiplerinin daha enkaz alaninda depremzedelere destek olarak bunu yaptigini dile getiren Ensari, "Psikososyal destek noktasinda, sadece profesyonellerin ilk etapta hemen devreye girmesi gerekmiyor. Ilk asamada arama kurtarma ekibinin, hepimizin televizyonlardan izledigimiz gibi sicak yaklasimi, kisi ile hemen temas kurmasi, bag kurmasi, kisinin yalniz olmadigini hissettirmesi, yanlarinda oldugunu hissettirmesi gibi yaklasimlar önemli. Ilk anda dogru bir psikolojik yardimda bulunabilmeleri için herkesin bir psikolog ya da psikiyatr olmasi gerekmiyor." diye konustu.

- "Bölgeye giden görevliler de psikolojik olarak yiprandi"

Ensari, evlerini, yakinlarini ve gelecek hayallerini kaybeden depremzedelerin yani sira bölgeye yardima giden görevlilerin de psikolojik olarak yiprandigina dikkati çekti.

Bölgede görev yapanlarin da ilerleyen zamanlarda psikolojik destek almasi gerektigine deginen Ensari, söyle devam etti:

"Deprem sürecinde en çok sükran duydugumuz kisiler saglikçilarla birlikte arama kurtarma ekipleri. Isin en zor safhasinda yer aldilar. Gerçekten çok olumsuz, çok sikintili durumlarla karsi karsiya geldiler. Her arama kurtarma çalismasi sonucunda bir hayati kurtaramadilar maalesef. Cansiz bedenlere ulastiklari da oldu. Onlarin sürekli benzer durumlarla kasi karsiya kalmis olmasi, bunun yineleyici bir sekilde tekrar etmis olmasi ister istemez arama kurtarma ekiplerinin psikolojisi üzerinde olumsuz etki birakabilir. Arama kurtarma ve saglik ekipleri ile bölgedeki diger görevliler, orta ve uzun vadede destek olmak istedigimiz kisiler arasinda."

Ensari, gazetecilerin de depremin yasandigi ilk andan itibaren bölgedeki gelismeleri kamuoyuna aktarmaya çalistigina ve toplumu bilgilendirme görevlerini yaparken birçok insani duygularini bastirmak zorunda kaldigina isaret etti.

Ensari, "Gazetecilerin de duygularini kesinlikle paylasmasi çok çok önemli. Kisi orada belki duygularini paylasamadi. Görevini tamamladiktan sonra ilk etapta kendi meslek grubuyla kendi arkadaslariyla hissettiklerini paylasabilirler. Ardindan bu konuda hizmet veren psikologlar, ruh sagligi uzmanlarindan destek alabilirler. Kendi yakinlarina duygularini ifade edemeyen gazeteciler de mutlaka ruh sagligi uzmanlarina ya da psikologlara danismali. Içe bastirilan, yansitilmayan duygular bir süre sonra öfkeye, daha sonra depresyonlara ve baska ruhsal sorunlara dönüsebilme riskini tasiyor." ifadelerini kullandi.