Kenya Devlet Baskani Ruto'dan "Afrika'da ortak para kullanalim" çagrisiGökhan Kavak

Kenya Devlet Baskani Ruto'dan "Afrika'da ortak para kullanalim" çagrisiGökhan Kavak

ISTANBUL (AA) - Kenya Devlet Baskani William Ruto, Afrika ülkeleri arasindaki ticarette "ortak para birimi" kullanilmasi çagrisi yapti.

Zambiya'nin baskenti Lusaka'da 22'ncisi düzenlenen Dogu ve Güney Afrika Ortak Pazari (COMESA) Zirvesi'nde konusan Ruto, kitada ekonomik kalkinmaya yönelik degerlendirmelerde bulundu.

Ruto, Afrika ülkelerinin bölgesel ticaret ve entegrasyonun hizla saglanmasi için "ortak para birimi" kullanmasi gerektigini savundu.

Bölgesel entegrasyonun, insanlarin ticaret yaparken hangi para biriminin kullandigina bakmadan rahatça hareket etmesi anlamina geldigine dikkati çeken Ruto, ortak para birimiyle sinirlarin kalkacagini ve isbirliginin artacagini belirtti.

Afrikali is insanlari ve bankalar, ülkeler arasi para transferlerinde daha çok ABD ve Avrupa ülkelerindeki bankalari kullandigi için bu islemler 3 ila 5 güne uzayabiliyor.

Pan-Afrika Ödeme ve Uzlasma Sistemi, 13 Ocak 2022'de Gana'nin baskenti Akra'da baslatilmisti. Yeni sistem, Afrika ülkeleri arasinda yerel para birimiyle ödeme yapilmasina olanak sagliyor.