Rusya: Tahil Koridoru Anlasmasi'nin 60 gün süreyle bir kez daha uzatilmasina itiraz etmiyoruzMuhammet Ikbal Arslan

Rusya: Tahil Koridoru Anlasmasi'nin 60 gün süreyle bir kez daha uzatilmasina itiraz etmiyoruzMuhammet Ikbal Arslan

CENEVRE (AA) - Rusya, 18 Mart'ta sona erecek Tahil Koridoru Anlasmasi'nin 60 gün süreyle bir kez daha uzatilmasina itiraz etmedigini bildirdi.

Rusya Disisleri Bakan Yardimcisi Sergey Versinin, Cenevre'de Birlesmis Milletler (BM) Ticaret ve Kalkinma Konferansi (UNCTAD) Genel Sekreteri Rebeca Grynspan, BM Insani Islerden Sorumlu Genel Sekreter Yardimcisi ve Acil Yardim Koordinatörü Martin Griffiths ile Tahil Koridoru Anlasmasi'nin uzatilmasiyla ilgili yaptigi görüsmenin ardindan yazili açiklama yapti.

Versinin, tartismanin odak noktasinin, 22 Temmuz 2022'de Istanbul'da imzalanan "paket" anlasmalarin uygulanmasi olduguna isaret ederek, bunlarin birbiriyle iliskili 2 bölümden olusan Ukrayna gidalarinin ve amonyak dahil olmak üzere gübreler için ham maddelerin ihracatina iliskin "Karadeniz Girisimi" ile yerel tarimsal ihracatin normallestirilmesine iliskin Rusya-BM Mutabakat Zapti oldugunu belirtti.

Kapsamli ve samimi geçen bir görüsmede, Ukrayna ürünlerinin ticari ihracatinin istikrarli bir hizda yürütülerek Kiev'e önemli kazançlar getirmesine ragmen Rus tarim ihracatçilari üzerindeki kisitlamalarin hala yürürlükte oldugunun bir kez daha dogruladigini kaydeden Versinin, Washington, Brüksel ve Londra tarafindan açiklanan gida ve gübreler için yaptirim muafiyetlerinin esasen etkin olmadigini ifade etti.

Versinin, bu baglamda Rusya'nin, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafindan önerilen Istanbul Anlasmalari'nin paket niteligini de dikkate alarak, 18 Mart'ta ikinci dönemi sona eren Tahil Koridoru Anlasmasi'nin sadece 60 gün bir kez daha uzatilmasina itiraz etmedigini bildirdi.

"Bundan sonraki durusumuz, tarimsal ihracatimizin normallesmesi konusunda sözde degil fiilen somut ilerleme kaydedilmesine bagli olacaktir." degerlendirmesinde bulunan Versinin, banka ödemeleri, nakliye lojistigi, sigortalari, finansal faaliyetlerin çözülmesini ve Tolyatti-Odessa boru hatti üzerinden amonyak tedarikini içerecegini de belirtti.

Tahil Koridoru Anlasmasi, Türkiye, Ukrayna, Rusya ve BM arasinda 22 Temmuz 2022'de Istanbul'da yapilmisti. Anlasma, 19 Kasim 2022'den itibaren 120 gün süreyle uzatilmisti.