Brent petrolün varil fiyati 73,47 dolarEbru Sengül Cevrioglu

Brent petrolün varil fiyati 73,47 dolarEbru Sengül Cevrioglu

ANKARA (AA) - Brent petrolün varili uluslararasi piyasalarda 73,47 dolardan islem görüyor.

Dün 73,72 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyati, günü 72,50 dolar seviyesinde tamamladi. Brent petrolün varil fiyati bugün saat 09.29 itibariyla kapanisa göre yüzde 1,3 artisla 73,47 dolar oldu. Ayni dakikalarda Bati Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 69,44 dolardan alici buldu.

Fiyatlardaki yükseliste, ABD Merkez Bankasinin (Fed) gelecek dönemde faiz artisini durduracagina ve büyük petrol üreticilerinin haziranda yapilacak bir sonraki toplantisinda üretim kesintisine gidebilecegine yönelik beklentiler etkili oldu.

Fed'in çarsamba günü yayimlanan karar metninde, "yeterince kisitlayici bir durus elde etmek için bazi ek politika sikilasmasinin uygun olabileceginin öngörüldügüne" iliskin ifadenin çikarilmasi, bankanin sikilastirma döngüsünde olasi duraksamanin sinyali olarak yorumlandi.

OPEC+ grubunun nisan toplantisinda yeni üretim kesintileri açiklamasina ragmen petrol fiyatlarinin ekonomik durgunluk ve faiz oranlarindaki artislarla ilgili endiseler nedeniyle düsmeye devam etmesi, gözleri grubun 4 Haziran'da yapilacak bir sonraki toplantisina çevirdi.

Suudi Arabistan ve Rusya'nin basi çektigi OPEC+ grubu, 48. Ortak Bakanlar Izleme Komitesi Toplantisi'nda ekimden bu yana devam eden günlük 2 milyon varillik üretim kesintisine ilaveten, bazi ülkelerin mayis itibariyla günlük yaklasik 1,6 milyon varil seviyesinde gönüllü kesinti yapma karari aldigini teyit etmisti.

Öte yandan, ABD ve Çin'de talepte yavaslama beklentileri fiyatlari baskiliyor.

Geride kaldigi düsünülen bankacilik krizi ABD'de yeniden etkili olurken, Pacwest'in, stratejik varliklarin satisi dahil olmak üzere opsiyonlarini degerlendirdigini ve son dönemde ilgi gösteren potansiyel yatirimci ve partnerlerle görüsmelerin sürdügünü açiklamasi sonrasi hisseleri yüzde 50'nin üzerinde deger kaybetti.

Çin'de imalat faaliyeti, siparislerin düsmesi ve zayif iç talep nedenleriyle nisanda beklenmedik bir sekilde daraldi. Bugün Çin'de açiklanan hizmet sektörü Satinalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ise 56,4'e geriledi.

Brent petrolde teknik olarak 73,70 ile 74,86 dolar araliginin direnç, 71,40 ile 70,26 dolar araliginin ise destek bölgesi olarak izlenebilecegi belirtiliyor.