Misir: Hedasi Baraji’nin doldurulmasi konusunda Etiyopya ile anlasmadikFerdi Bayat
KAHIRE (AA) - Misir Disisleri Bakanligi Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd, ülkesinin Hedasi Baraji’nin doldurulmasi konusunda Etiyopya ile anlastigi iddialarini yalanladi.
Sözcü Ebu Zeyd, Etiyopya'dan “Hedasi Baraji’nin doldurulmasi sürecinin detaylari konusunda Misir ve Sudan ile anlasmaya varildigi” yönünde yapilan açiklamaya iliskin yazili beyanda bulundu.
Etiyopya tarafinin açiklamasini “gerçek disi iddialar” olarak nitelendiren ve bundan “esef” duyduklarini belirten Ebu Zeyd, sunlari kaydetti:
“Hedasi Baraji’nin doldurulmasi süreci veya depolanacak su miktari konusunda Etiyopya ile anlasmadik. Arap Birliginin Hedasi Baraji meselesinde, Misir ve Sudan’in tutumunu destekledigi yönündeki açiklamasinin ardindan Etiyopya Disisleri Bakanliginin 22 Mayis’ta yaptigi açiklama, gerçekleri saptiran yanlislarla dolu.”
Etiyopya’nin Misir ile Sudan’in da haklarini gözettigi yönündeki ifadelerine de deginen Ebu Zeyd, “Bu, müzakerelerin 10 yildan fazla sürmesi gerçegiyle de çelisiyor.” degerlendirmesinde bulundu.
Etiyopya Disisleri Bakanligindan daha önce yapilan açiklamada, Misir ve Sudan ile Hedasi Baraji’nin doldurulma süresi, depolanacak su miktari ve diger detaylar konusunda anlasmaya varildigi belirtilmisti.
- Misir ve Etiyopya'nin Hedasi Baraji anlasmazligi
Etiyopya, Misir ve Sudan, 10 yildan uzun süredir Hedasi Baraji ile ilgili karsi karsiya geliyor.
Nil sularinin yaklasik yüzde 80'i topraklarinda dogmasina ragmen sadece yüzde 3'ünden yararlanabilen Etiyopya, Afrika'nin en büyügü olacak Hedasi Baraji'nin insasina 2 Nisan 2011'de basladi.
Baraj, Sudan-Etiyopya sinirina yakin bir bölgede, Nil Nehri'ni yüzde 85 besleyen Mavi Nil Nehri kolu üzerinde yapilmasi nedeniyle büyük önem tasiyor. Etiyopya, Hedasi Baraji ile enerji açigini kapatmayi ve elektrik satmayi amaçliyor.
Addis Ababa yönetimi, Misir ve Sudan ile bir anlasmaya varmamasina ragmen barajin doldurulmasinda israr ederken Kahire ve Hartum yönetimleri, Nil suyunun paydas ülke basina düsen yillik paylarinin etkilenmemesi için öncelikle üçlü anlasmaya varilmasi gerektigini vurguluyor.
Tepkilere ragmen Temmuz 2020'de ilk dolum isleminin yapildigi barajda, 20 Subat 2022'de ilk kez elektrik üretimine baslanmisti.