Türk sanatçi Hikmet Barutçugil Kirgizistan'da ebru sanatini tanittiNazir Aliyev Tayfur

Türk sanatçi Hikmet Barutçugil Kirgizistan'da ebru sanatini tanittiNazir Aliyev Tayfur

BISKEK (AA) - Türk ebru sanatçisi Hikmet Barutçugil, Kirgizistan'in baskenti Biskek'te düzenlenen kermeste ziyaretçilere ebru sanatini tanitti.

Kirgizistan Disisleri Bakanliginin organizasyonunda Kurmancan Datka Heykeli'nin bulundugu yerleskede yabanci diplomatik misyonlarin katilimiyla bir kermes düzenlendi.

Kermeste, Türkiye'nin Biskek Büyükelçiliginin açtigi stantta ebru ustasi Hikmet Barutçugil, ebru sanatinin inceliklerini uygulamali olarak gösterdi.

Türk bayrakli standin ziyaretçileri, Türkiye tarihini ve kültürünü yansitan tablo, resim, hediyelik esya, kitap ve derginin yani sira yiyecek ve içecekleri satin alma firsati buldu.

Kermese, Türk diplomat esleri, elçilik çalisanlari ve Kirgiz Türk Anadolu Kiz Meslek Lisesi ögrencileri kendilerinin hazirladiklari ürünleriyle katildi.

- "Türkiye'yi tanitan ürünler çok ilgi görüyor"

Türkiye'nin Biskek Büyükelçisi Ahmet Sadik Dogan'in esi Mariya Dogan, AA muhabirine yaptigi açiklamada, kermeste satisa çikardiklari, Türkiye'yi tanitan ürünlerinin çok ilgi gördügünü belirtti.

Dogan, Türk Büyükelçiligi, Türk sirketleri ile Türk vatandaslarin yardimiyla stant açtiklari kermeste elde edilen gelirin çocuk kurumlarina bagislanacagini ifade etti.

Büyükelçiligin Kültür ve Tanitma Müsaviri Alpaslan Akinci da kermeste ebru sanatini tanitarak kardesliklerini pekistirdiklerini kaydetti.

- "Insallah, buralarda da birileri bu sanata gönül verir"

Ebru ustasi Barutçugil, ebru sanatinin, yogunlastirilmis su üstünde özel hazirlanmis boyalarla olusturulan desenlerin kagit üzerine aktarilarak yapildigini anlatti.

Barutçigil, ebru sanatini Biskek'teki Türk egitim kurumlarinda tanitmak amaciyla, Kültür ve Turizm Bakanligi ile Türk Isbirligi ve Koordinasyon Ajansi Baskanliginin (TIKA) destekleriyle buraya geldigini söyledi.

Türk okullarinda ebru sanatina ilginin hayli büyük oldugunu ifade eden Barutçigil, "Kökü bu bölgeler olan ebrunun uygulamasi çok ilginç geliyor. Çünkü birkaç dakika içinde bir eser ortaya çikiyor. Bu da insanlari bir sekilde sanata bagliyor. Insallah, buralarda da birileri bu sanata gönül verir." ifadelerini kullandi.