7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi tamamlandiAyse Böcüoglu Bodur- Türk bilim seferi heyeti, Dünya'nin kara kutusunu kesfetmek üzere çiktigi yolculukta Beyaz Kita'nin yeni sifrelerini çözecek yeni bilimsel verilerle Türkiye'ye döndü - 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi Koordinatörü Prof. Dr. Burcu Özsoy: - "Antarktika'ya gitmis ekibimiz canla basla bilimsel çalismalarini basariyla tamamladilar. Bu, bilim diplomasisi demek, Türkiye Cumhuriyeti'nin bayraginin Antarktika'da dalgalanmasi demek"

7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi tamamlandiAyse Böcüoglu Bodur- Türk bilim seferi heyeti, Dünya'nin kara kutusunu kesfetmek üzere çiktigi yolculukta Beyaz Kita'nin yeni sifrelerini çözecek yeni bilimsel verilerle Türkiye'ye döndü
- 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi Koordinatörü Prof. Dr. Burcu Özsoy:
- "Antarktika'ya gitmis ekibimiz canla basla bilimsel çalismalarini basariyla tamamladilar. Bu, bilim diplomasisi demek, Türkiye Cumhuriyeti'nin bayraginin Antarktika'da dalgalanmasi demek"

ANKARA (AA) - Cumhurbaskanligi himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi uhdesinde, TÜBITAK MAM Kutup Arastirmalari Enstitüsü (KARE) koordinasyonunda gerçeklestirilen 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi sona erdi.

Bakanliktan yapilan yazili açiklamaya göre, Türk bilim seferi heyeti, Dünya'nin kara kutusunu kesfetmek üzere çiktigi yolculukta Beyaz Kita'nin yeni sifrelerini çözecek yeni bilimsel verilerle Türkiye'ye döndü.

Sefer sonucunda elde edilen verilerden bazilari, uzun soluklu devam eden, yillara sair ölçüm ve örneklemelerle akademik yayina dönüsecek. Mikroplastik arastirmalari gibi bazi çalismalar ise bir yillik bir sürede uluslararasi akademik yayin olarak literatürü kazandirilacak.

- Tip doktorlari da heyette

Sefer heyeti, 68 derece güney enlemindeki geçici Türk Bilim Kampi'nin bulundugu Horseshoe Adasi'nda, ana temasi "Iklim Degisikligi ve Insan Etkisinin Kutup Bölgeleri Üzerindeki Yarattigi Farkliliklar " olan 18 proje üzerinde çalisti. Heyette, yer ve yasam bilimleri, fiziki ve sosyal bilimler konularindaki projelerde iki ayri branstan tip doktoru da yer aldi. Sefer katilimcisi doktorlar, arastirma projelerini yürütürken sefer ekibine hem sahada hem de gemide saglik destegi de verdi.

- Türkiye, Beyaz Kita'da bilim diplomasisi baslatti

Deniz suyu ve canli örneklemeleri, mikro canli gibi birçok örnek alip ölçüm yapan Türk arastirmacilar, bilim diplomasisi anlaminda önemli ziyaretlerde bulundu.

Dünyanin en soguk, rüzgarli ve kurak kitasinda 30 ülkeye ait 100'e yakin bilimsel arastirma üssü bulunuyor. Sefer heyeti, Escudero (Sili), Bellingshausen (Rusya), Comandante Ferraz (Brezilya), Arctowski (Polonya), Carlini (Arjantin ) Artigas (Uruguay), St. Kliment Ohridski (Bulgaristan) ve Maldonado (Ekvador) istasyonlarini ziyaret etti.

Türkiye Cumhuriyeti Santiago Büyükelçisi Gülcan Akoguz da Arjantin, Brezilya, Polonya ve Sili'ye ait üs ziyaretlerinde ekibe eslik etti. Bilim istasyonlarinda meslektaslariyla bir araya gelen Türk bilim heyeti, ortak bilimsel çalisma imkanlarini degerlendirirken, Türkiye'nin kitada kalici hale gelmesi amacini da güçlendirdi.

- 14 bin kilometrelik yolculukta 22 bilim insani

Türk bilim insanlari, Istanbul'dan baslayan 14 bin kilometrelik yolculukta 80 metrelik Sili bayrakli "Betanzos" isimli arastirma gemisi ile geçici Türk Bilim Kampi'nin bulundugu Horseshoe Adasi'na geçti. 34 gün süren seferde 13 farkli kurumdan 19 Türk arastirmaci, 2 Ekvadorlu ve 1 Kolombiyali arastirmaci görev yapti. Seferde ekibe 21 gemi personeli eslik etti.

Ekipte TÜBITAK, Deniz Kuvvetleri Komutanligi, Harita Genel Müdürlügü, Meteoroloji Genel Müdürlügü, arastirma enstitüleri ve üniversitelerden arastirmacilar yer aldi. Sefer boyunca, 48 saat ve 33 bin kilometre uçak, 2 bin 500 kilometre gemi yolculugu yapildi, 200 saat bot operasyonu gerçeklestirildi.

- Bayragimiz dalgalaniyor

Açiklamada, görüslerine yer verilen, 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi Koordinatörü Prof. Dr. Burcu Özsoy, sefer sirasinda Türkiye'de büyük bir deprem felaketi yasandigini animsatarak, su ifadeleri kullandi:

"Felaket, hakikaten canlarimizi yakti. Bu üzüntüyle burada sehirlerimize yetismeye çalisirken bir anda da Antarktika'ya gitmis ekibimiz canla basla bilimsel çalismalarini basariyla tamamladilar. Bu bizim için tabii ki çok önemli. Bu, bilim diplomasisi demek, Türkiye Cumhuriyeti'nin bayraginin Antarktika'da dalgalanmasi demek."

- "Elde edilecek veriler literatüre çok büyük katki saglayacak"

Antarktika'da bilimsel verilerin toplanmasinin çok degerli olduguna isaret eden Prof. Dr. Özsoy, "Su an Antarktika'da sismik ve meteoroloji ekipmanimiz var. Uydularla Konum Belirleme Sistemleri (GNSS) ekipmanimiz var. Bu ekipmanlarla dalgalarin, gelgitlerin ve buzullarin ölçümünü yapilabiliyoruz. Buradan elde edilecek veriler literatüre çok büyük katki saglayacak." degerlendirmesinde bulundu.

Özsoy, bu çalismalar sayesinde Antarktika Anlasmalar Sistemi'nde danisman ülke statüsüne geçmek istediklerini bildirdi.

- Kanser ve alzheimer tedavisi

Bilim Seferi Lideri Kaptan Özgün Oktar, bu yil özellikle kanser ve alzheimer gibi hastaliklari makrolidler üzerinden tedavi etmeyi amaçlayan bir proje üzerinde çalistiklarini ifade ederek, bunun yani sira insan kaynakli mikroplastik etkilerinin farkli ortamlarda bulunurlugunu arastirdiklarini bildirdi.

Horseshoe Adasi'nda bulundan göllerin korunmasiyla ilgili Ingiltere ve Belçika ile çalistiklarini belirten Oktar, "Yine bu göllerin tabanin haritalanmasi, fiziksel parametrenin belirlenmesi ve su anki durumlarin anlasilmasi ilgili çalismalarda bu yil itibariyla hizlanmis oldu. Bu gölleri her yil takip ederek ve korunma altinda olmasini saglayarak içinde bulunan endemik türlerin gelecege kalmasini saglayacagiz." ifadelerini kullandi.

Oktar, Antarktika'da bulunduklari sürede bazi degisikliklere sahit olmaya basladiklarini vurgulayarak, sunlari kaydetti:

"Bunlarin bir kismi adadaki buzullarin eriyerek incelmesi ve azalmasi. Diger tarafta ise bu buzullarin denize tasidigi besin maddeleriyle beraber kampimizin bulundugu Lystad Körfezi'ndeki alg ve diger canlilarin artmasi. Bunlar bizler için tabii ki korkutucu haberler olarak karsimiza çikiyor."

- "Söz sahibi olmamizi saglayacak"

TÜBITAK MAM Kutup Arastirmalari Enstitüsü Müdür Yardimcisi Doç. Dr. Hasan Hakan Yavasoglu da yer bilimleri, fiziki bilimler ve canli bilimleri alanlarinda birçok projenin sahada çalisildigini anlatarak, "Bu çalismalarin sonunda üretilecek olan kaliteli bilimsel sonuçlar, ülkemizin o bölgede söz sahibi olmasini kanitlayan unsurlar olacak." açiklamasini yapti.