Ticaret Bakani Mus, ABD-Türkiye Is Forumu'nda konustu: Dilara Zengin Okay- "(Kahramanmaras merkezli depremler) Iplik, tekstil, çelik ve hali gibi belirli sektörler basta olmak üzere ABD dahil dünyayla olan tedarik zincirlerimizde kesinlikle çok büyük etkisi olacaktir. Bu nedenle bu tür tedarik zincirlerini her iki yönde de sürdürmemiz ve desteklememiz gerekiyor" - "Yeniden insa çabalarinin yani sira ABD dahil ortaklarimizla güçlü ekonomik is birligine ve ticari iliskilere sahip olmak daha önemli

Ticaret Bakani Mus, ABD-Türkiye Is Forumu'nda konustu: Dilara Zengin Okay- "(Kahramanmaras merkezli depremler) Iplik, tekstil, çelik ve hali gibi belirli sektörler basta olmak üzere ABD dahil dünyayla olan tedarik zincirlerimizde kesinlikle çok büyük etkisi olacaktir. Bu nedenle bu tür tedarik zincirlerini her iki yönde de sürdürmemiz ve desteklememiz gerekiyor"
- "Yeniden insa çabalarinin yani sira ABD dahil ortaklarimizla güçlü ekonomik is birligine ve ticari iliskilere sahip olmak daha önemli

WASHINGTON (AA) - Ticaret Bakani Mehmet Mus, Kahramanmaras merkezli depremlerin ardindan Türkiye'nin yeniden insa çalismalarina baslayacagini, ABD dahil ortaklariyla güçlü ekonomik is birligine ve ticari iliskilere sahip olmanin daha önemli hale geldigini söyledi.

Bakan Mus, ABD Ticaret Odasi'nda düzenlenen ABD-Türkiye Is Forumu'na katildi.

Mus, burada yaptigi konusmada, 6 Subat'ta meydana gelen Kahramanmaras merkezli depremlerin Türkiye'nin güneydogu bölgesinde 11 ili kapsayan çok genis bir alanda yikima neden oldugunu ve 47 bini askin kisinin hayatini kaybettigini söyledi.

Bölgede yaklasik 3 hafta kaldigini belirten Mus, "Depremlerin hemen ardindan acil yardim ve toparlanma için devletin tüm kaynaklarini ve imkanlarini seferber ettik." dedi.

Mus, önceliklerinin yardim çalismalarini en hizli ve etkili sekilde yürütmek ve yaralari sarmak oldugunu, bu hedefe ulastiklarini anlatti. Bundan sonraki önceliklerinin gerekli hazirliklari yapmak ve güvenli yerlesim alanlarini insa etmek olduguna isaret eden Mus, felaketin isletmeler üzerindeki etkisini belirlemek için de kapsamli bir inceleme yaptiklarini bildirdi.

Mus, vergi muafiyetleri, devlet destekleri, dogrudan finansal yardimlar gibi bölgeye özel politikalari da hizla hayata geçirdiklerine dikkati çekerek, söyle devam etti:

"Kayiplarimizi mümkün olan en kisa sürede telafi etmeye ve insanlarimizi günlük yasamlarina döndürmeye kararliyiz. Toparlanma yolunda ilerlerken depremlerden hem sermaye hem de is gücü olarak agir etkilenen bu illerimizde ticaretimizin deprem öncesi seviyelere ne zaman ulasacagini bilemiyoruz. Iplik, tekstil, çelik ve hali gibi belirli sektörler basta olmak üzere ABD dahil dünyayla olan tedarik zincirlerimizde kesinlikle çok büyük etkisi olacaktir. Bu nedenle bu tür tedarik zincirlerini her iki yönde de sürdürmemiz ve desteklememiz gerekiyor."

- "ABD dahil ortaklarimizla güçlü ekonomik is birligine sahip olmak daha önemli hale geldi"

Bu zor zamanlarda basta ABD olmak üzere birçok ülke ve uluslararasi kurulustan destek geldigini animsatan Mus, depremlerden sadece saatler sonra ABD hükümetinin hizla seferber oldugunu ve insani yardim sagladigini, ABD Ticaret Odasi'nin da önemli miktarda ayni ve mali yardimi organize ettigini söyledi.

Mus, bundan sonraki asamanin sehirleri yeniden insa etmek oldugunu belirterek, ilk etapta yaklasik 800 bin konutun insa edilecegini, sehirleri çok daha modern ve sürdürülebilir bir sekilde yeniden insa etmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Bu baglamda teknik kapasiteye sahip olmak kadar finansmanin da önemini vurgulayan Mus, bu ay Brüksel'de Avrupa Birligi'nin (AB) ev sahipliginde bir donörler konferansinin düzenlenecegini bildirdi.

Mus, "Ticari açidan, insaat malzemeleri gibi yeniden insa ve ilgili sektörlerin üretimleri hiz kazanacak ve bu sektörler muhtemelen kisa vadede girisimcilerin hedef alacagi potansiyel alanlar olacaktir. Bölge ekonomilerini sadece normallestirmemiz degil, güçlendirmemiz gerektigi de açik. Çünkü sürdürülebilir sehirler insa etmemiz ve bunun için de istihdam yaratmamiz gerekiyor. Bu nedenle yeniden insa çabalarinin yani sira ABD dahil ortaklarimizla güçlü ekonomik is birligine ve ticari iliskilere sahip olmak daha önemli hale geldi." seklinde konustu.

- "Ikili yatirimlarimizi artirmak için hala çok alan var"

Mehmet Mus, Türkiye ile ABD arasinda son 10 yilda ticari iliskilerin arttigini görmekten duydugu mutlulugu dile getirerek, iki ülke arasindaki is birligini daha da ileriye tasimak istediklerini ifade etti.

Mus, devamla sunlari kaydetti:

"Çok iyi bir yil geçirdik. 2002 yilindaki 6,4 milyar dolar olan ikili ticaret hacmi, geçen yil 38 milyar dolara yükseldi. Ticarette oldugu gibi her iki yönde de yatirim akisinin artarak ABD'den 14,3 milyar dolara, ABD'ye ise 9,7 milyar dolara ulastigini gözlemliyoruz. Ancak özellikle ABD'nin 8 trilyon dolarlik devasa dogrudan yabanci yatirim stoku dikkate alindiginda, ikili yatirimlarimizi artirmak için hala çok alan var.

Kendimizi tamamen daha güçlü, daha rekabetçi ve liberal bir is ortami olusturmaya adadik. Birçok ABD sirketinin bölgesel merkezlerine ev sahipligi yapiyoruz ve bu is birligini genisletebiliriz."

ABD'li yatirimcilarin Türkiye'nin güçlü üretim altyapisi ile genç ve egitimli nüfusundan faydalanabilecegine inandiklarini ifade eden Mus, "Türkiye'nin süregelen teknolojik ve yesil dönüsümüne hizmet edecek projelerle özellikle ilgileniyoruz. Inovatif, AR-GE yogun ve katma degeri yüksek ürün ve hizmet yatirimlarini siddetle tesvik ediyoruz." dedi.

- "Depremlerin ardindan ekonomik faaliyetin hizla toparlanmasini bekliyoruz"

Ticaret Bakani Mus, kisa vadede depremlerin Türkiye ekonomisini olumsuz etkileyecegi beklentisi olmasina ragmen yeniden insa programinin Türkiye ekonomisinin dinamizmi ve gücüyle uzun vadede daha yüksek ekonomik büyüme saglamasinin beklendigini aktararak, son dönemdeki verilerin Türkiye ekonomisinin gücünü ve ülkeye duyulan güvenin en önemli göstergeleri oldugunu vurguladi.

Mus, "Depremlerin ardindan ekonomik faaliyetin hizla toparlanmasini bekliyoruz. Ancak pazarlarimizi açik tutmali, sirketlerimizi desteklemeli ve daha iyi bir is ortami için çalismaliyiz." dedi.

Iklim degisikligi, yükselen enflasyon, küresel salginlar ve uluslararasi çatismalar gibi günümüz sorunlarinin yalnizca uluslararasi is birligiyle ele alinabilecegini belirten Mus, özellikle yüksek enflasyonun devam etmesinin gelismis ülkelerdeki agresif parasal sikilasmalara yol açtigini, bunun da gelismekte olan ülkelerden sermaye çikislarini tetikleyerek finansmana erisimi zorlastirdigini vurguladi.

Mus, bu kosullar altinda dünyanin büyük bir bölümünün salgindan sürdürülebilir bir sekilde toparlanmasinin, yenilenebilir enerjiye geçisin veya dijital devrimi yakalama konusunda yatirim yapma sansinin olmadigina tanik olduklarini aktararak, "Bu tehditler karsisinda Türkiye ve ABD'nin ekonomik is birligini ticaret ve yatirimlarda, hatta üçüncü ülkelerde daha da ileriye tasiyarak dayanikli bir gelecek insa edebilecegine inaniyoruz." dedi.

Bu zor dönemde ekonomik is birligini gelistirmenin her iki ülkenin de yararina olduguna inandiklarini vurgulayan Mus, buna destek olmak için is insanlarina "daha gazla firsatin önünü açma" çagrisinda bulundu.