Sirp lider Vucic, AB Komisyonunun Içislerinden Sorumlu Komiseri Johansson ile görüstüAhmet Nurduhan

Sirp lider Vucic, AB Komisyonunun Içislerinden Sorumlu Komiseri Johansson ile görüstüAhmet Nurduhan

BELGRAD (AA) - Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vucic, Avrupa Birligi (AB) Komisyonunun Içislerinden Sorumlu Komiseri Ylva Johansson ile bir araya geldi.

Sirbistan Cumhurbaskanligindan yapilan yazili açiklamaya göre, baskent Belgrad'da görüsen Vucic ve Johansson, düzensiz göçmenler, organize suçla mücadele ve Belgrad-Pristine diyalogunun sürdürülmesi konularini ele aldi.

Vucic, AB'nin düzensiz göçle mücadelede ülkesine verdigi destek için tesekkür ederek "Sirbistan'in bu konuda yükümlüklerini yerine getirerek AB'nin güvenligine büyük ölçüde katki sagladigini" söyledi.

AB'den Kosova'daki Sirplarin güvenligi noktasinda beklentileri oldugunu ifade eden Vucic, Kosova'da Sirp Belediyeler Birliginin bir an önce kurulmasi gerektigini de kaydetti.

Vucic ayrica, AB'ye tam üyelik yolunun ülkesinin dis politika önceliklerinden oldugunu belirtti.

Johansson da Sirbistan'in düzensiz göç sorununun çözümünde AB'nin yakin ve güvenilir bir ortagi oldugunu kanitladigini ifade ederek AB'nin, Sirbistan ile yakin iliskiler istedigini söyledi.

Vucic, geçen günlerde AB Belgrad-Pristine Diyalogu Özel Temsilcisi Miroslav Lajcak ve ABD'nin Bati Balkanlar Özel Temsilcisi Gabriel Escobar ile de bir araya gelmisti.

- Sirbistan, Kosova'yi kendi topragi görüyor

Sirbistan, 2008'de tek tarafli bagimsizligini ilan eden Kosova'yi kendi topragi görüyor.

Belirli araliklarla karsi karsiya gelen Sirbistan ve Kosova, Avrupa Birligi arabuluculugunda 2011'de baslatilan Belgrad-Pristine Diyalog Süreci kapsaminda iliskilerin normallesmesi ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanimasi için ortak yol bulmaya çalisiyor.???

AB, Sirbistan ve Kosova arasindaki Belgrad-Pristine Diyalogu'nun yeni toplantisinin 18 Mart'ta Kuzey Makedonya'nin Ohri kentinde yapilacagini duyurmustu.