Tayvan, kayip askerinin Çin'de oldugunu dogruladiEmre Aytekin- Firar ettigi sanilan askerin iadesi için islem baslatildi

Tayvan, kayip askerinin Çin'de oldugunu dogruladiEmre Aytekin- Firar ettigi sanilan askerin iadesi için islem baslatildi

PEKIN (AA) - Çin ile egemenlik ihtilafi içindeki Tayvan'da Kinmen vilayetine bagli Erdan Adasi'nda 9 Mart'ta nöbetteyken kaybolan askerin Çin'de oldugu bildirildi.

Tayvan ajansi CNA'nin haberine göre, Ana Kara ile Iliskiler Bakani Chiu Tai-san, adinin Chen oldugu ögrenilen 26 yasindaki sözlesmeli erin firar edip etmediginin henüz kesinlesmedigini, buna Savunma Bakanliginin karar verecegini belirtti.

Çinli yetkililerin, askerin kayboldugunun tespit edilmesinden bir gün sonra, 10 Mart'ta yerini kendilerine bildirdigini kaydeden Chiu, iade islemlerinin baslatildigini açikladi.

Chui, Tayvan ile Çin'in yasa disi sinir geçislerinde karsilikli iade prosedürünü uyguladigini anlatarak, taraflar arasinda acil durum ve sinir asiri suçlarla mücadelede iletisim mekanizmalarinin bulundugunu ifade etti.

Askerin neden ortadan kaybolduguna iliskin henüz net bilgi bulunmadigini vurgulayan Bakan Chui, Chen'in kaçmasini gerektirecek bir durumun olmadigini belirtti.

Tayvanli asker, Çin'in Siamin sehrine 5 kilometre mesafedeki Ada'da 9 Mart'ta nöbetteyken telsiz çagrilarina yanit vermemis ve Tayvan ordusu kayip askeri aramak üzere operasyon baslatmisti.