Arjantin'de 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Sehitleri Anma Günü programi düzenlendiSinan Dogan

Arjantin'de 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Sehitleri Anma Günü programi düzenlendiSinan Dogan

BUENOS AIRES (AA) - Arjantin'de, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Sehitleri Anma Günü ile 12 Mart Istiklal Marsi'nin kabulünün yil dönümleri vesilesiyle etkinlik düzenlendi.

Baskent Buenos Aires'teki Yunus Emre Enstitüsü’nde yapilan törende Çanakkale Deniz Zaferi’nin 108. Yili, 18 Mart Sehitleri Anma Günü, 12 Mart Istiklal Marsinin Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma günü organize edildi.

Etkinlikte, 6 Subat'taki Kahramanmaras merkezli depremlerde hayatini kaybedenler ve sehitler için dualar okundu.

Arjantin Milli Marsi ve Istiklal Marsi, Buenos Aires'teki Türkiye Cumhuriyeti Ilkokul ögrencileri tarafindan seslendirildi.

Burada konusan Türkiye'nin Buenos Aires Büyükelçisi Ömür Budak, iki önemli tarihi anmak için toplandiklarini ancak yikici depremlerde hayatini kaybeden insanlari da unutmadiklarini belirtti.

Budak, "Çanakkale'de ve Kurtulus Savasinda ecdadimizin sergiledigi kahramanca fedakarliklar bizlere örnek oluyor, güç veriyor. Depremin yaralarini sararak zorluklarin üstesinden gelecegiz." ifadesini kullandi.

Itilaf Devletlerinin Istanbul'a ulasmak için baslattiklari Gelibolu seferinin tarihin bir dönüm noktasi oldugunu animsatan Budak, "Bu zafer Türk halkinin yüregindeki umut atesini yakarak, Kurtulus Savasi'nin ve Cumhuriyetimizin ilaninin temelini olusturmustur. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Çanakkale'de komutan olarak ün kazandiktan sonra 1919'da Kurtulas Savasini baslatti." dedi.

Budak, 12 Mart 1921'de, TBMM'de Mehmet Akif Ersoy'un etkileyici siirinin Istiklal Marsi olarak kabul edildigini hatirlatarak, Istiklal Marsi'nin olumsuz durumlarda dahi umuda olan inancin ifadesi oldugunu söyledi.

Deprem felaketinin ardindan Arjantin halkinin bagislari sonucunda dört hava kargo uçagi sevkiyatinin yapildigini kaydeden Budak, Arjantin halkina ve arama-kurtarma ekibine kahramanca çabalari nedeniyle tesekkür etti.