Faslilar Israil'in Mescid-i Aksa baskinini protesto ettiKhalid Mejdoup,Safiye Karabacak

Faslilar Israil'in Mescid-i Aksa baskinini protesto ettiKhalid Mejdoup,Safiye Karabacak

RABAT (AA) - Fas'in birçok kentinde düzenlenen gösterilerde Israil güçlerinin Mescid-i Aksa baskini protesto edildi.

Fes, Meknes, Ucda ve Taroudant gibi kentlerde gösterilere katilan Faslilar, Israil'in Mescid-i Aksa'ya yönelik saldirisini kinayan ve Filistinlileri destekleyen afisler açti.

Ayrica Filistin bayraklari ve Mescid-i Aksa'nin fotograflarini tasiyan protestocular Filistin davasini destekleyen sloganlar atti.

Insan haklari aktivistlerinin sosyal medya platformlarinda paylastigi video ve fotograflara göre, gösteriler teravih namazindan ardindan gerçeklestirildi.

Fas Disisleri Bakanligi da Israil güçlerinin ramazan ayinda Mescid-i Aksa'ya baskin yaparak ibadet edenlere saldirmasini kinamisti.

Bakanligin açiklamasinda, Kudüs'teki ve tüm kutsal mekanlardaki hukuki, dini ve tarihi konuma saygi duyulmasi gerektigi belirtilirken, bölgede barisin saglanmasi için ihlallerden kaçinilmasinin zaruri oldugu kaydedilmisti.

- Ne olmustu?

Israil güçlerinin Mescid-i Aksa'da ibadet edenlere karsi siddet kullanarak müdahale etmesi, isgal altindaki Dogu Kudüs ve bölgede tansiyonu yeniden yükseltti.

Fanatik yerlesimcilerin Yahudilerce kutsal "Pesah Bayrami" nedeniyle Mescid-i Aksa'ya baskin düzenleme ve burada kurban kesme çagrilari üzerine teravih namazinin ardindan Filistinliler, Aksa'daki Kible Mescidi'ne siginmisti.

Israil polisi sahur vakti Aksa'ya düzenledigi baskin sirasinda Kible Mescidi'nde ibadet edenlere göz yasartici gaz, kauçuk kapli mermi ve cop kullanarak müdahale etmis, kutsal mabedi adeta savas alanina çevirmisti.

Kible Mescidi'ne siginan 400'den fazla Filistinli gözaltina alinmisti.