Bakan Kirisci, Gaziantep'te muhtarlar ve STK temsilcileriyle bulustu:Onur Orhan,Kadir Yildiz- "11 ilimiz için hayvancilarimizin hayvanlarini yemlemede bir sikintisi olmasin diye 1,5 milyar liralik da tekrar bir destekleme daha gündeme getirdik. Böylelikle o bölgeye dagitilan; yani 11 ile dagitilan 3,4 milyar liralik destek, yuvarlak rakamla 5 milyara çikmis oldu"

Bakan Kirisci, Gaziantep'te muhtarlar ve STK temsilcileriyle bulustu:Onur Orhan,Kadir Yildiz- "11 ilimiz için hayvancilarimizin hayvanlarini yemlemede bir sikintisi olmasin diye 1,5 milyar liralik da tekrar bir destekleme daha gündeme getirdik. Böylelikle o bölgeye dagitilan; yani 11 ile dagitilan 3,4 milyar liralik destek, yuvarlak rakamla 5 milyara çikmis oldu"

GAZIANTEP (AA) - Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, Kahramanmaras merkezli depremlerden etkilenen 11 ilde hayvancilikla ugrasanlarin, hayvanlarini yemlemede sikinti yasamamasi için 1,5 milyar liralik bir destegi daha gündeme getirdiklerini, böylelikle destek miktarinin 5 milyar liraya çiktigini bildirdi.

Gaziantep'in Nurdagi ilçesinde muhtarlar ve sivil toplum kurulusu (STK) temsilcileriyle bir araya gelen Kirisci, Bakanlik olarak ilk anda 5 bin araç, 15 bin personelle vatandasin yani basinda bulunmanin gayreti içerisinde olduklarini söyledi.

Kirisci, yaralarin sarilmasi için yürütülen çalismalara deginerek, depremin üzerinden 32 gün geçtigini, ilk gün yasananlarin geride birakildigini anlatti.

Yaralarin sarilmasina destek verenlere tesekkür eden Kirisci, "Büyük millet olmak böyle olur. Retorikle sözle 'Ben büyügüm' demekle olmaz. Arkasinda büyük milletler duruyorsa büyük devletler vardir. Böyle bir milletin evladi olmaktan gurur duyuyorum." diye konustu.

Bakan Kirisci, "asrin felaketi"nin tarifinin mümkün olmadigina isaret ederek, "Gerek Ankara'da gerekse gittigimiz baska vilayetlerde herkese sunu söylüyorum; 'Gidin, deprem bölgelerinde bulunabildiginiz kadar bulunun. Birisini ziyaret edin, bugün ugrastiginiz seylerin ne kadar anlamli, ne kadar anlamsiz olduguna siz karar verin'. Yani bir dayanisma duygusu, aciyi paylasma çabasi yoksa hayatinizda, diger yaptiklarimizin bir anlami yoktur." ifadesini kullandi.

Bu tür afetlerin bir daha yasanmamasini temenni ederek, depremin, Türkiye'de afet gerçeginin bulundugunu gösterdigine dikkati çeken Kirisci, Bakanlik birimlerinin seferber oldugunu, çalismalari yürütmeye devam edeceklerini vurguladi.

- "Gaziantep'te vatandaslarimiz artik prefabrik konutlara yerlesmis olacak"

Kirisci, bölgenin tarimsal özelliklerinden bahsederek, kendilerini ilgilendiren kismi itibariyla tarimsal üretime dönülmesi gerektigini kaydetti.

Bölgede tarim ve hayvanciliga iliskin zarar gören unsurlarla ilgili tespit çalismalarinin devam ettigini dile getiren Kirisci, "Vatandasimiza toplamda 15 bin ton yem dagittik ücretsiz, vatandasimizin ihtiyaci karsilansin diye. Bunun 1500 tona yakin kismini buraya, Gaziantep'imize gönderdik. Çadirlar gönderdik." bilgisini paylasti.

Kahramanmaras ve Hatay'da yasananlari aktaran Kirisci, "Çok sükür bu gün artik çadirlari da Gaziantep'imiz terk edecek. Çadirlarin yerine artik konteyner kentlere buradaki prefabrik konutlara vatandaslarimiz yerlesmis olacak. Sonra da bir yili sayacagiz. Bir yilda insallah bu kalici konutlar bütün 11 ilimizin tamaminda hem kent yerlesim yerlerinde hem de kirsalda ki bizi ilgilendiren kismi da orasi, köy evleri buranin ihtiyaçlarina, mimarisine uygun köy evleri de insallah insa edilmis olacak." açiklamasinda bulundu.

Kirisci, soguk günlerde vatandaslarin üsümemesi için odun, su, yiyecek, hayvanlar için yem dagittiklarini aktararak, sözlerini söyle sürdürdü:

"Ayin 24'ünde tüm Türkiye'de, bütün çiftçilerimizin destekleme ödemelerini öne çektik. 13 milyar 836 milyon liralik destek ödemesini çiftçilerimizin hesabina geçirmis olduk. Bunun 3,4 milyar lirasi 11 ilimize ait ve 382 milyon lirasi da Gaziantep'imize aittir. Bu 382 milyon liralik ödeme de Gaziantep'te üreticilerimizin hesabina geçmis oldu. 'Bu da yetmez' dedik. 11 ilimiz için hayvancilarimizin hayvanlarini yemlemede bir sikintisi olmasin diye 1,5 milyar liralik da tekrar bir destekleme daha gündeme getirdik. Böylelikle o bölgeye dagitilan; yani 11 ile dagitilan 3,4 milyar liralik destek, yuvarlak rakamla 5 milyara çikmis oldu. 5 milyarlik bir ödemeyi Tarim ve Orman Bakanligi olarak yaptik. Bunlarin içerisinde, yine bizim vatandaslara vermis oldugumuz; yani bu çalismalar yürütülürken is makinalarimizin faaliyetleri esnasinda ihtiyaç duyulan akaryakit da dahil olmak üzere bu tür destekler de aynen devam etti."

- "Ovayi ova için, daglarimizi da yerlesim yerleri için kullanalim"

Vahit??????? Kirisci, Nurdagi'nda kanaat önderleri ve sektör temsilcileriyle bir araya gelerek, istisarelerde bulunmak istediklerini söyledi.

Kirisci, yerlesim yerlerinin faydan uzak olmasi gerektiginin altini çizerek, "Sivilasma kabiliyeti yüksek olan alüvyal tabakalardan uzak duralim. Tarim topraklarina lütfen sadece tarimsal üretim için bakalim. Üreticilerimize sesleniyorum; ahirlarinizi, agillarinizi, kümeslerinizi, silolarinizi ne yaparsak yapalim, tarim alanlarina yapmayalim. Tarim alanlari tarimsal üretim için Cenabihakk'in bize bahsettigi ovalardir, alanlardir." dedi.

Ovayi ova için, daglari da yerlesim yerleri için kullanma tavsiyesinde bulunan Kirisci, "Üstünde ev, altinda is yeri yapmayalim. Ecdadin, kadim kültürümüze söyle bir bakalim; bir tane bana ecdattan kalan bir evin altinda is yeri var diye gösterin... Biz bunlara hep sirtimizi döndük, bunlari görmezden geldik. Bunlara da dikkat edelim. Bu ülkenin bir deprem ülkesi oldugu gerçegini kabul ederek, artik buna uygun adimlar atalim diyorum." diye konustu.

Bakan Kirisci, depremlerde hayatini kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralilara sifa ve yakinlarina sabir diledi.