PORTRE - Yesilçam'in zarif oyuncusu: Belgin Doruk Hilal Ustuk- Siyah beyaz Türk filmlerinin yildizi Doruk, 16 yasinda adim attigi Türk sinemasinda, Ayhan Isik, Zeki Müren, Sadri Alisik ve Izzet Günay gibi Yesilçam'in ünlü jönleriyle basrol oynadi

PORTRE - Yesilçam'in zarif oyuncusu: Belgin Doruk Hilal Ustuk- Siyah beyaz Türk filmlerinin yildizi Doruk, 16 yasinda adim attigi Türk sinemasinda, Ayhan Isik, Zeki Müren, Sadri Alisik ve Izzet Günay gibi Yesilçam'in ünlü jönleriyle basrol oynadi

ISTANBUL (AA) - HILAL USTUK - Ayhan Isik ile oynadigi "Küçük Hanimefendi" serisinin yani sira Zeki Müren ile basrolü paylastigi yapimlarla sinemaseverlerin büyük ilgisini gören Belgin Doruk, vefatinin 28. yilinda aniliyor.

Yesilçam'in unutulmazlari arasinda yerini alan sanatçi, Hasan Doruk ile Refet Hanim'in çocugu olarak 28 Haziran 1936'da dünyaya geldi.

Yildiz dergisinin 1952'de Istanbul Film ile düzenledigi yarismada, genç kizlar arasinda birinci seçilen Doruk, ayni yil Faruk Kenç'in senaryosunu yazip, yönetmenligini üstlendigi "Çakircali Mehmet Efe'nin Definesi" adli filmle sinemaya adim atti.

Sanatçi, 1953'te gerçeklestirilen güzellik yarismasinda Türkiye Ikinci Güzeli seçildi, "Köroglu / Türkan Sultan" ve Ömer Lütfi Akad'in yönettigi, Ayhan Isik ile ilk kez kamera karsisina geçtigi "Öldüren Sehir" filminde yer aldi.

Ailesinin engellemelerine ragmen Enver Pasa'nin yegeni, yönetmen Kenç ile 1954'te, henüz 18 yasindayken evlenen Doruk'un kizi Gül, 1955'te dünyaya geldi. Çift, 5 yillik evliligin ardindan bosandi.

Basarili sanatçi, 1955'te Neriman Köksal ve Kenan Pars ile "Ölüm Korkusu", Zeki Müren'le "Son Beste", 1957'de ise Turan Seyfioglu ile "Çölde Bir Istanbul Kizi" filmlerinde basrol oynadi. Son Beste sinemada büyük ilgi gördü.

- Ayhan Isik ile rol aldigi "Küçük Hanimefendi" dönüm noktasi oldu

Oyuncu Doruk, Nejat Saydam'in yönettigi, sinemanin unutulmazlari arasinda yer alan 1961 yapimi "Küçük Hanimefendi" filminde basrolleri Ayhan Isik ve Sadri Alisik ile paylasti. Film, yilin en çok izlenen ve en begenilen filmlerinden birisi olup, çok olumlu elestiriler alinca, ayni kadroyla 1962'de "Küçük Hanim Avrupa'da", "Küçük Hanimin Kismeti" ve 1970'te "Küçük Hanimin Soförü" adli devam filmleri çekildi.

Sanatçi Zeki Müren ile de bir dizi sinema filminde rol alan sanatçi, 1959'da "Kirik Plak", 1961'de "Hep O Sarki", 1962'de "Bahçevan", 1963'te "Istanbul Kaldirimlari", 1964'te "Hayat Bazen Tatlidir" adli yapimlarda oynadi.

Belgin Doruk, Izzet Günay ile 1987'de katildigi Haldun Dormen'in sundugu bir televizyon programinda, kimi zaman bir günde 3 filmin çekimlerine gittigini belirterek, sunlari söylemisti:

"Biz Altin çagi yasadik, seyircimizle kucak kucaga, o büyük coskuyu hissederek. Onlar bizle biz onlarla. Bir film çekildigi zaman arabalar havaya kalkardi. Polis kordonu altinda çalisirdik. O ne büyük izdihamdi, bizi görmek için."

Yönetmen ve senarist Özdemir Birsel ile 1961'de evlenen Doruk, 1964'te çekilen "Duvarlarin Ötesi" filminde Tanju Gürsu ve Erol Tas ile basrolü paylasti. Sanatçinin oglu Aydin 1967'de dünyaya geldi.

1950 ve 1960'li yillarin en begenilen yapimlarinda rol alan basarili sanatçi, özellikle melodramlar ile duygusal güldürülerin degismez oyuncularindan biri haline geldi.

Basarili oyuncu, 1969 yapimi "Aysecik-Yuvanin Bekçileri" filmiyle 1970'te Antalya Altin Portakal Film Festivali'nden "En Iyi Kadin Oyuncu" ödülüne layik görüldü.

- Zayiflama ilaçlariyla sagligini kaybetti

Aldigi kilolari vermek amaciyla kullandigi ilaçlarin yan etkisi ve yasadigi psikolojik sorunlar nedeniyle zor günler geçiren sanatçi, bir süre akil hastalarinin tedavi gördügü Fransiz Lape Hastanesinde yatti. Yasadigi saglik sorunlarinin yani sira 1970'li yillarin basinda esi iflas edince, ekonomik olarak da sarsilan sanatçinin evindeki esyalar haczedildi.

Kariyeri boyunca Ayhan Isik, Zeki Müren, Göksel Arsoy, Esref Kolçak, Ekrem Bora, Tamer Yigit, Ediz Hun, Cüneyt Arkin, Izzet Günay ile basrol oynayan sanatçi, 1972'de son filmi "Gecekondu Rüzgari"nda rol aldi.

Cumhuriyet gazetesinde ayni yil yayimlanan haberde, sanatçinin Ortaköy Sifa Yurdu’nda tedavi gördügü belirtilerek, su ifadelere yer verildi:

"Kilosuyla beraber sinirlerin de erimeye baslamasi, Belgin Doruk üzerinde garip aliskanliklar yaratiyor, süpheci, kuskulu, sabit fikirli bir hasta haline getiriyordu. Saplantilara kapiliyor, uyuyamiyor, saatlerce okuyor ve eski Türk kumas desenleri çiziyordu. Günde ancak iki saat gözlerini kapayabilen sanatçi, kimseyle konusmak istemiyor, esine, çocuklarina karsi düzenli bir tutumu da görülmüyordu. Önce Dr. Faruk Bayülken'in baslattigi tedavi düzenini, sonradan psikanalist ve sinir hastaliklari mütehassisi Dr. Kemal Keskinel sürdürmeye baslamisti. Birkaç testten sonra zayiflatma haplarini yasaklatan doktor, hastasini, kesin dinlenme zorunlugunda oldugu için hastaneye yatiriyordu. Iste haziran basinda Ortaköy Sifa Yurdu’nda tedaviye alinan Belgin Doruk'ta kisa sürede rahatlik haline dönüs baslamis, bazi sözcükleri hatirlayamaz hali, agir konusma düzeninde düzelmeye yüz tutmustu."

- Sinemayi 1975'te birakti

Zeki Müren'in "Burnunun ucundan, kirpiginin gölgesine kadar güzel" dedigi sanatçi, 1975'te sinemayi biraktigini açikladi.

Sadri Alisik'in vefatindan bir hafta sonra 26 Mart 1995'te hayata veda etti. Doruk'un cenazesi Zincirlikuyu Mezarligi'na defnedildi.

Sanatçinin oynadigi filmler söyle:

1952'de "Çakircali Mehmet Efe'nin Definesi", "Kanli Çiftlik", 1953'te "Köroglu/Türkan Sultan", "Öldüren Sehir", 1954 "Çalsin Sazlar, Oynasin Kizlar", 1955'te "Kader", "Son Beste", "Ölüm Korkusu", 1957'de Mahsere Kadar", "Çileli Bülbül", "Lejyon Dönüsü", "Çölde Bir Istanbul Kizi Sermin", 1958'de "Daha Çekecek miyim?", "Beraber Ölelim", "Hayat Cehennemi", 1959'da "Kederli Yillar", "True Romance", 1959 Annemi Ariyorum", "Binnaz Binnaz", "Kirik Plak", "Ömrümün Tek Gecesi", "Ölmeyen Ask", 1960'ta "Aysecik Seytan Çekici", "Gece Kusu", "Kanli Firar", "Satin Alinan Adam", "Ilk Ask", "Yesil Köskün Lambasi", 1961'de "Askin Saati Gelince", "Bir Demet Yasemen", "Dügün Alayi", "Kizil Vazo", "Bir Yaz Yagmuru", "Tatli Günah", "Zavalli Necdet", "Özleyis", 1962'de "Bülbül Yuvasi", "Küçük Hanimefendi", "Aska Karsi Gelinmez", "Daima Kalbimdesin", 1963'te Akdeniz Sarkisi", "Gönül Avcisi", "Ask Tomurcuklari", "Bahçevan", "Kadinlar Hep Aynidir", 1964'te "Bitirimsin Hanim Abla", "Duvarlarin Ötesi", "Evcilik Oyunu", "Ask ve Kin", "Soförler Krali", "Suçlular Aramizda", "Istanbul Kaldirimlari", 1965'te "Bir Gönül Oyunu", "Hep O Sarki", "Kirik Hayatlar", "Satilik Kalp", "Sayili Dakikalar", "Yasak Cennet", "Soförün Kizi", "Topragin Kani", 1966'da "Bozuk Düzen", "Allahaismarladik Yavrum", "Sevgilim Bir Artistti", "Topragin Kani", "Güzel Bir Gün Için", 1968'de "Atli Karinca Dönüyor", "Kanli Nigar", "Yikilan Gurur", "Istanbul'da Cümbüs Var" ve "Istanbul'u Sevmiyorum", 1969'da "Sahane Intikam", "Aysecik Yuvanin Bekçileri", 1970'te "Küçük Hanimin Soförü", "Gönül Meyhanesi", "Pamuk Prenses ve 7 Cüceler", 1973'te "Gecekondu Rüzgari"