Myanmar ordusunun manastir saldirisinda 28 kisiyi öldürdügü iddia edildiSaadet Firdevs Apari

Myanmar ordusunun manastir saldirisinda 28 kisiyi öldürdügü iddia edildiSaadet Firdevs Apari

ANKARA (AA) - Myanmar ordusunun, güney Shan eyaletindeki bir manastirda en az 28 kisiyi öldürdügü iddia edildi.

BBC'nin haberinde, darbe karsiti etnik silahli gruplardan Karen Topluluklari Savunma Birligi (KNDF) üyelerinin, ordunun Nan Nein köyünü bombaladigini söyledigi öne sürüldü.

Bombalamanin ardindan Myanmar ordusunun hava kuvvetleri ve topçularinin köye girdigi ve bir manastirda saklanirken bulduklari köylüleri öldürdügü savunuldu.

KNDF'nin yayimladigi bir videoda, 3'ü Budist rahiplerin giydigi turuncu cüppeli olmak üzere manastirin önüne yigilmis en az 21 ceset görülüyor.

Videoda, manastirin kursun delikleriyle dolu duvarlarinin görüntüleri de yer aldi.

- Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 2020 genel seçimlerinde hile yapildigi iddialarinin ortaya atilmasi ve ülkede siyasi gerilim yasanmasinin ardindan 1 Subat 2021'de yönetime el koymustu. Ordu, ülkenin fiili lideri ve Disisleri Bakani Aung San Suu Çii basta olmak üzere, pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltina almis ve bir yilligina olaganüstü hal ilan etmisti.

Myanmar ordusunun darbe karsiti protestocu ve isyanci gruplara silahli müdahalesi sonucu, bugüne kadar 1800'ün üzerinde kisi hayatini kaybetti. Darbeden bu yana yaklasik 13 bin kisi gözaltina alinirken 10 binin üzerinde kisi halen içeride tutuluyor.

Siyasi Tutuklulara Yardim Kurulusuna (AAPP) göre, ülkede darbeden bu yana 1900'den fazla kisi hayatini kaybetti ve 10 binin üzerinde kisi gözaltina alindi. Myanmar askeri mahkemeleri, tutuklulardan 2'si çocuk 114 siyasi mahkum hakkinda idam karari verdi.