ABD, "Ruanda Oteli" filminin kahramani Rusesabagina'nin serbest birakilmasini memnuniyetle karsiladiTugçenur Akgün

ABD, "Ruanda Oteli" filminin kahramani Rusesabagina'nin serbest birakilmasini memnuniyetle karsiladiTugçenur Akgün

NEW YORK (AA) - ABD, Ruanda'da 1994'te yasanan soykirimi anlatan "Hotel Rwanda" (Ruanda Oteli) filmine ilham kaynagi olan Paul Rusesabagina'nin serbest birakilmasini memnuniyetle karsiladi.

Baskan Joe Biden, 2021'de terör suçlamasiyla yargilandigi davada 25 yil hapis cezasina mahkum edilen Rusesabagina'nin serbest birakilmasina iliskin yazili açiklama yayimladi.

Rusesabagina'nin Ruanda hükümeti tarafindan serbest birakilmasini memnuniyetle karsiladigini belirten Biden, "Paul'ün ailesi, onun ABD'ye geri dönmesi için can atiyor ve ben de onlarin bugünkü iyi haberden duyduklari sevinci paylasiyorum." ifadesini kullandi.

Biden, Rusesabagina'nin serbest birakilmasini mümkün kilan Ruanda hükümeti ile süreçteki rolü nedeniyle Katar'a ve ABD'de konuya iliskin devlet bünyesinde çalisanlara tesekkürlerini iletti.

Ruanda'da mahkeme, Eylül 2021'de, Rusesabagina'yi terör suçlamasiyla yargilandigi davada 25 yil hapis cezasina mahkum etmisti.

Ruanda Savciligi ise Rusesabagina'nin cezasinin yetersiz oldugunu belirterek, ömür boyu hapis cezasi istemisti. Mahkemeyi boykot eden Rusesabagina, yargilama sürecinden adalet beklemedigini dile getirerek, mahkemeyi "sahte olmakla" itham etmisti.

Ruanda Devlet Baskani Paul Kagame'nin sert muhaliflerinden olan ve yillarca sürgünde yasayan 68 yasindaki Rusesabagina, hakkinda çikarilan yakalama kararinin ardindan Agustos 2020'de Birlesik Arap Emirlikleri'nde gözaltina alinarak ülkesine getirilmisti.

Ruanda'da 1994 soykirimi sirasinda çok sayida masum insanin hayatini kurtardigi ileri sürülen ve Oscar ödüllü "Ruanda Oteli" filmine konu olan Rusesabagina ve 16 saniga "terör, silahli örgüt kurmak ve cinayete ortaklik" gibi 13 farkli suçlama yöneltiliyordu.

Rusesabagina, filmden sonra üne kavusmus ve farkli ülkelerde baris ödülleri almisti. Dönemin ABD Baskani George W. Bush, 2005'te Rusesabagina'yi Özgürlük Madalyasi'yla ödüllendirmisti.

Son olarak, Rusesabagina’nin ailesi geçen yil, 2020 ylinda "is vaadiyle kandirilarak" ABD'den Burundi'ye seyahat etmeye zorlandigi, kaçirildigi ve iskence gördügü iddiasiyla Ruanda hükümetine 400 milyon dolarlik tazminat davasi açmisti.

ABD'li yetkililer, Ruanda hapishanesinde 2 yildan fazla hapis yatan Rusesabagina'nin serbest birakilmasinda, ABD Disisleri Bakani Antony Blinken ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danismani Jake Sullivan'in da dahil oldugu aylarca süren diplomatik çabalarin etkisi oldugunu savunuyor.