Deprem sonrasinda acil durumlarda kullanilmak amaciyla "kimlik karti" hazirlanmasi önerisiFirat Çakir- Tekirdag Namik Kemal Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Acil Yardim ve Afet Yönetimi Bölüm Baskani Doç. Dr. Handan Dökmeci: - "Aile içerisinde her bireyin kartinin olmasi, bu kartin üzerinde adi, soyadi, kan grubu, adres bilgisi, alerjisi ve kullandigi ilacin olup olmadigi bilgisi bulunmali"

Deprem sonrasinda acil durumlarda kullanilmak amaciyla "kimlik karti" hazirlanmasi önerisiFirat Çakir- Tekirdag Namik Kemal Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Acil Yardim ve Afet Yönetimi Bölüm Baskani Doç. Dr. Handan Dökmeci:
- "Aile içerisinde her bireyin kartinin olmasi, bu kartin üzerinde adi, soyadi, kan grubu, adres bilgisi, alerjisi ve kullandigi ilacin olup olmadigi bilgisi bulunmali"

TEKIRDAG (AA) - Tekirdag Namik Kemal Üniversitesi (NKÜ) Saglik Bilimleri Fakültesi Acil Yardim ve Afet Yönetimi Bölüm Baskani Doç. Dr. Handan Dökmeci, deprem sonrasinda acil durumlar için her bireyin önemli bilgilerinin yer aldigi kimlik karti hazirlanmasi önerisinde bulundu.

Doç. Dr. Dökmeci, AA muhabirine, deprem kültürü topluma yerlestiginde, depremden daha az hasarla çikmanin mümkün oldugunu söyledi.

Yapilarin zemin etütlerinin ve kontrollerinin mutlaka yapilmasi gerektigini belirten Dökmeci, "Afet aile planlarimizin da hazir olmasi gerekiyor. Bununla ilgili tüm aile bireyleri bilinçlendirilmeli ve bilgilendirilmeli. Okul çagindaki bireylerin bu plana dahil edilmesi, herkesin bir görevinin olmasi, acil çikislarin belirlenmesi ve her bireyin bir afet çantasinin olmasi gerekir." dedi.

Dökmeci, söyle devam etti:

"Aile içerisinde her bireyin kartinin olmasi, bu kartin üzerinde adi, soyadi, kan grubu, adres bilgisi, alerjisi ve kullandigi ilacin olup olmadigi bilgisi bulunmali. Bu kartlari tasimamiz gerekiyor. Deprem sonrasinda gördük ki kimligi tespit edilemeyenler oldu. Bu önemli bilgiyi üzerimizde tasimamiz hayat kurtarici olacaktir. Sevdiklerimize kavusabilmemiz açisindan da oldukça önemli. Herkese birer görev verilmesi gerekiyor. Kisilerin kendi görevini bilmesi, depremden sonra bir araya gelme açisindan son derece önemli."

Dökmeci, depremin ardindan yapisal olmayan risklerin ölüm ve yaralanmalara neden olabildigini dile getirdi.

Evlerde bulunan dolap ve büyük ekran televizyon gibi esyalarin iyice sabitlenmesi gerektiginin altini çizen Dökmeci, sunlari kaydetti:

"Mutfak dolaplarinin kapaklari da kilitle kapatilmali. Bunlar deprem durumunda üstümüze düstügünde bize zarar verebilir. Deprem sigortasi yapilmasi olasi afet durumunda bizi ekonomik anlamda koruyacaktir. Deprem aninda dogru davranis sekillerini biliyor olmamiz gerekir. Çök, kapan, tutun veya cenin pozisyonu gibi pozisyonlar vücudumuzun küçük formlara girmesini ve bu sayede üzerimize düsecek esyanin bize zarar vermesini önleyecektir."

Dökmeci, ilk yardim, yangin söndürme, arama kurtarma gibi konularda gönüllülük esasiyla egitim alinmasinin da son derece önemli oldugunu sözlerine ekledi.