Nepal'de milletvekilleri yeni cumhurbaskanini seçmek için oy kullaniyor Ahmet Dursun- Cumhurbaskanini seçmek için 334'ü Federal Parlamentodan ve 550'si eyalet meclislerinden olmak üzere Seçmen Kurulu üyesi 884 kisi oy kullanacak - Seçim sonuçlarinin yerel saatle 19.00'da açiklanmasi bekleniyor

Nepal'de milletvekilleri yeni cumhurbaskanini seçmek için oy kullaniyor Ahmet Dursun- Cumhurbaskanini seçmek için 334'ü Federal Parlamentodan ve 550'si eyalet meclislerinden olmak üzere Seçmen Kurulu üyesi 884 kisi oy kullanacak
- Seçim sonuçlarinin yerel saatle 19.00'da açiklanmasi bekleniyor

KATMANDU (AA) - Son 10 yilda 8 farkli hükümetin göreve geldigi Nepal'de siyasi çekismeler devam ederken, Federal Parlamento ve eyalet meclislerinin toplam 884 üyesi, yeni cumhurbaskanini seçmek için baskent Katmandu'da toplandi.

Nepal Komünist Partisi (Birlesik Marksist-Leninist) CPN (UML) lideri Subash Chandra Nembang ile Nepal Kongresi Kidemli lideri Ram Chandra Poudel'in aday oldugu cumhurbaskanligi seçimleri için Federal Parlamento ve eyalet meclisleri üyeleri için ayri sandiklar kuruldu.

Seçimlerde, Poudel 8 parti tarafindan desteklenirken, CPN’nin tek adayi olan rakibi Nembang’in bagimsiz milletvekilleri tarafindan desteklenecegi öngörülüyor.

Cumhurbaskanini seçmek için 334'ü Federal Parlamentodan ve 550'si eyalet meclislerinden olmak üzere Seçmen Kurulu üyesi 884 kisi oy kullanacak. Seçim sonuçlarinin yerel saatle 19.00'da açiklanmasi bekleniyor.

Nepal'de Cumhurbaskani adaylari Seçmen Kurulu üyelerinin oylarinin çogunluguyla seçiliyor.

Seçimler, ülkedeki bir sol partinin geçen ay kirilgan iktidar koalisyonundan ayrilmasiyla önde gelen siyasi partiler arasindaki çekismeleri alevlendirmisti.

Son 10 yilda 8 farkli hükümetin görev yaptigi Nepal, sik sik siyasi istikrarsizlik ve hükümet degisikliklerine sahne oluyor.

Nepal'de 239 yillik monarsik yönetim, Aralik 2007'de kaldirilmis ve Mayis 2008'de cumhuriyete geçis yapilmisti. Bugünkü seçimlerde kazanan aday 2008'de cumhuriyetin ilanindan sonra ülkenin 3'üncü cumhurbaskani olacak.