Küba'da milletvekili seçimlerinin sonuçlari belli olduSinan Dogan

Küba'da milletvekili seçimlerinin sonuçlari belli olduSinan Dogan

BOGOTA (AA) - Küba'da, 26 Mart'ta düzenlenen Ulusal Meclis seçimlerinin sonuçlari, Ulusal Seçim Konseyi (CEN) tarafindan açiklandi.

CEN Baskani Alina Balseiro Gutierrez, yaptigi basin toplantisinda, sandiga katilim oraninin yüzde 75,87 oldugunu belirterek, 6 milyondan fazla Kübalinin oy kullandigini söyledi.

Mecliste temsil edilecek 470 sandalye için adaylarin gerekli oylari aldigini ve seçilmeye hak kazandigini dile getiren Gutierrez, "5 milyon 565 bin 640 oy geçerli sayildi, 383 bin oy bos atildi, 215 bin oy ise iptal yani geçersiz sayildi." ifadesini kullandi.

Gutierrez, halk gücü ve hükümet yetkililerinin yüzde 25,11, genel ve yüksek ögrenim çalisanlarinin yüzde 10,85, gida üreticileri, çiftçiler, seker üreticileri ve köylülerin yüzde 10,65, saglik ve ilaç endüstrisi temsilcilerinin yüzde 8,94 ile yasama meclisinde temsil edilecegini bildirdi.

Seçilen milletvekillerinin 226'sinin kadinlardan, 93'ünün 35 yas alti gençlerden ve 167'sinin mevcut milletvekillerinden olustugunu kaydeden Gutierrez, seçimlerin seffaf ve özgür sekilde tamamlandigini vurguladi.

- Seçim süreci

Milletvekili adaylarinin yarisi belediye meclislerinden, diger yarisi sendikalar ve ögrenci dernekleri gibi seçim kurullarinca belirlenmisti.

Adaylarin Ulusal Mecliste sandalye kazanabilmeleri için kendi bölgelerinde oylarin yüzde 50'sinden fazlasini almalari gerekiyor. Adayin yeterli oyu alamamasi halinde Meclis, söz konusu bölge için atama yapabiliyor veya belediye komisyonlarinin yapmasina izin verebiliyor.

Çok partili siyasi sistemlerin aksine Küba'da Meclise girecek adaylarin çogu, Küba Komünist Partisi (PCC) üyesi olarak geçiyor.

Fidel ve Raul Castro'dan sonra göreve gelen ilk Devlet Baskani Miguel Diaz-Canel'in 5 yillik dönem için bir daha seçilmesi bekleniyor. Diaz-Canel, ayni zamanda milletvekili adayi olmustu.

Muhalefet, seçimlerin güvenilir olmadigi gerekçesiyle halktan çekimser kalmasini istemis, iktidar partisi ise herkesi oy vermeye çagirmisti.