Amsterdam'da gürültü kirliligi sebebiyle 2025'ten itibaren gece uçuslari yapilmayacakSelman Aksünger

Amsterdam'da gürültü kirliligi sebebiyle 2025'ten itibaren gece uçuslari yapilmayacakSelman Aksünger

AMSTERDAM (AA) - Hollanda'daki Amsterdam Schiphol Havalimani'nin, gürültü kirliligi sebebiyle 2025’ten itibaren gece ve özel jet uçuslarini yasaklayacagi bildirildi.

Amsterdam Schiphol Havalimani'ndan yapilan açiklamaya göre; daha sessiz, temiz ve iyi bir hava tasimaciligi için 2025'ten itibaren 00.00-06.00 saatlerinde uçaklarin kalkisina ve 00.00-05.00 saatlerinde uçaklarin inisine izin verilmeyecek.

Açiklamada, özel jet ve çok gürültü çikaran uçak modellerinin de Schiphol Havalimani'ni kullaniminin yasaklanacagi kaydedildi.

Yapilmasi planlanan yeni kalkis pistinin yapimindan vazgeçildigi aktarilan açiklamada, Schiphol Üst Yöneticisi (CEO) Ruud Sondag'in uçus yasaklarina iliskin "Çalisanlarin, yolcularin, komsularin, politikacilarin ve toplumun güvenini yeniden kazanmak için mevcut önlemler çerçevesinde tek yol bu." ifadelerine yer verildi.

- Özel jetler uçamayacak

Açiklamada, gece uçus yasaginin yilda 10 bin daha az uçus anlamina geldigi belirtilirken gürültü sebebiyle Schiphol çevresinde yasayan 17 bin 500 kisinin daha az rahatsizlik yasayacagi ve uyku problemi çeken kisi sayisinin 13 bin azalacagina dikkat çekildi.

Özel jetlerin ticari uçuslara göre kisi basi 20 kat daha fazla karbon ayak izi salinimina sebep oldugu kaydedilen açiklamada, 2025 itibariyla özel jetlerin uçuslarinin tamamen sonlandirilacagi ifade edildi.

- Karara farkli tepkiler geliyor

Hollanda Kraliyet Hava Yollari KLM'den karara iliskin yapilan açiklamada, "Hava yolu firmalarini ciddi anlamda etkileyen bir karari firmalari dahil etmeden" alinmasina tepki gösterilirken karara iliskin görüslerini diger hava yollari firmalariyla birlikte Altyapi ve Su Idaresi Bakanligina iletecekleri bilgisine yer verildi.

Karara, yesil ve sol parti milletvekilleri destek verirken Basbakan Mark Rutte'nin Demokrasi Için Halk Partisi (VVD) milletvekili Daniel Koerhuis, karari "tek tarafli" diyerek elestirdi.

Hollanda'da çevreci gruplar, uçus sayilarinin azaltilmasi ve hava yoluyla daha az seyahat edilmesi amaciyla Kasim 2022'de Schiphol Havalimani'nda protesto düzenlemis ve özel jetlerin bulundugu piste girerek jetlerin kalkisini engellemisti.