ASALA'nin 40 yil önce sehit ettigi Büyükelçi Balkar, Sirbistan'da anildiAhmet Nurduhan,Ismail Özdemir

ASALA'nin 40 yil önce sehit ettigi Büyükelçi Balkar, Sirbistan'da anildiAhmet Nurduhan,Ismail Özdemir

BELGRAD (AA) - ASALA terör örgütünün 9 Mart 1983'te düzenledigi silahli saldirida hayatini kaybeden Türkiye'nin eski Belgrad Büyükelçisi Ahmet Galip Balkar'in ölümünün 40'inci yili dolayisiyla tören düzenlendi.

Törene, Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Hami Aksoy, Sirbistan'daki Türk kurumlarinin temsilcileri ve Sirbistan Disisleri Bakani temsilcisi Milos Cavic katildi.

Aksoy, burada yaptigi konusmada, Balkar'in, Disisleri Bakanliginda bir toplantiya gitmek üzereyken, henüz 47 yasindayken sehit edildigini, teröristleri yakalamak için kosan 25 yasindaki Sirp vatandasi Zarko Milivojevic'in de hayatini kaybettigini söyledi.

Büyükelçi Balkar'in, Türk diplomasisinde büyük bir üne sahip oldugunu kaydeden Aksoy, "Balkar, çok parlak bir kariyere sahipti ve ülkesine tutku ve onurla hizmet eden bir diplomatti." diye konustu

Aksoy, 6 Subat'ta meydana gelen Kahramanmaras merkezli depremlere isaret ederek, Sirbistan hükümetinin ve halkinin Türkiye'ye verdigi destek ve dayanismanin unutulmayacagini belirtti.

Cavic de Sirbistan'in her zaman komsu olarak gördügü ve yakin iliskilerinin oldugu bir ülkenin büyükelçisine 40 yil önce düzenlenen suikastin kabul edilemez oldugunu ve bu saldirinin terörün sinir tanimadigini gösterdigini kaydetti.

Törenin ardindan, Belgrad'daki Tasmeydan Parki'na, Balkar anisina fidan dikildi.

- Balkar'i sehit eden iki saldirgan, 20'ser yil hapis cezasina çarptirilmisti

Türkiye'nin Belgrad Büyükelçiligi binasi yakinlarinda 9 Mart 1983'te, ASALA terör örgütü mensubu iki saldirgan tarafindan Büyükelçi Balkar'a otomatik silahlarla saldiri düzenlenmis, saldirida agir yaralanan Balkar iki gün sonra hayatini kaybetmisti. Saldiri sirasinda olay yerinde bulunan ve kendisine kursun isabet eden bir ögrenci de yasamini yitirmisti.???????

Saldirganlar Kirkor Levonyan ile Raffi Aleksandr, 9 Mart 1984'te yakalanmis ve 20'ser yil hapis cezasi almisti.