Libya Basbakani'ndan "ülkede iktidarin barisçil yollarla degisimini destekliyoruz" açiklamasiGülsen Topçu

Libya Basbakani'ndan "ülkede iktidarin barisçil yollarla degisimini destekliyoruz" açiklamasiGülsen Topçu

TRABLUS (AA) - Libya Basbakani Abdulhamid Dibeybe, ülkede iktidarin barisçil yollarla degisimini desteklediklerini belirtti.

Libya hükümetine bagli 'Hakomitna' adli resmi Twitter hesabindan yapilan yazili açiklamaya göre, Dibeybe, baskent Trablus'un dogusundaki El-Hums kentinde düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantisinin açilisinda konustu.

Dibeybe, Libyalilarin iradesi görmezden gelinmeden ülkede iktidarin barisçil bir sekilde el degistirmesinden yana olduklarini kaydetti.

Hükümet ile Yüksek Seçim Komisyonunun, seçimlerin yapilmasina hazir oldugunu söyleyen Dibeybe, Birlesmis Milletlerden (BM) seçim hazirliklariyla ilgili Libya ile koordinasyon düzeyini yükseltmesini istediklerini dile getirdi.

ABD, Ingiltere, Fransa, Almanya ve Italya'nin Libya'daki büyükelçileri ve temsilcileri 8 Mart'ta, Libyali liderlere seçimlerin yapilmasi için gerekli tavizleri vermeleri ve seçime yönelik bir süreç belirlemeleri çagrisinda bulunmustu.

- Libya'daki seçim çikmazi

Libya'da bir süredir Abdulhamid Dibeybe ve Fethi Basaga'nin liderlik ettigi iki ayri hükümet olmasi istikrarsizligin sürmesine neden oluyor.

BM öncülügündeki Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun Kasim 2020'deki toplantilarinda, ülkede devlet baskanligi ve parlamento seçimlerinin 24 Aralik 2021'de yapilmasina karar verilmis ancak seçimler planlanan tarihte yapilamamisti.

BM Libya Özel Temsilcisi Bathily, 27 Subat'ta BM Güvenlik Konseyinde Libya'da bu yil içinde seçimlerin yapilabilmesi için üst düzey bir komisyon kurulmasini önermisti.