GRAFIKLI - FBI: 2021'de ABD'de nefret suçlari yüzde 10'dan fazla arttiMücahit Oktay

GRAFIKLI - FBI: 2021'de ABD'de nefret suçlari yüzde 10'dan fazla arttiMücahit Oktay

NEW YORK (AA) - ABD Federal Sorusturma Bürosu (FBI) 2021 istatistiklerine göre ülkedeki nefret suçlari 9 bin 65'e ulasarak, bir önceki yila göre yüzde 11,6 artti.

FBI'in raporunda, nefret suçu magdurlarinin yüzde 64,5'i irk ve etnik kökeni, yüzde 15,9'u cinsel yönelimleri ve yüzde 14,1'i de dini inanci nedeniyle hedef alindi.

Kurumun açiklamasinda, "Güncellenmis 2021 veri setinde sahislara karsi islenen suçlar olarak siniflandirilan 8 bin 327 nefret suçunun yüzde 43,2'si sindirme, yüzde 35,5'i basit saldiri ve yüzde 20,1'i agirlastirilmis saldiriydi." ifadelerine yer verilirken, geri kalan suçlar, vandalizm veya mülke zarar verme eylemleri olarak tanimlandi.

FBI raporunda, en çok siyahilere yönelik (2 bin 233) nefret suçu islendigi, beyaz karsiti suçlarin 948 ile ikinci, escinsellere karsi islenen suçlarin ise 543 ile üçüncü sirada yer aldigi görüldü.

Ayrica 2021 raporunda, Yahudilere karsi 324 Hint kökenli Sihlere karsi 214 ve Müslümanlara karsi da 96 nefret suçu kayitlara geçirildi.

Nefret suçlarinin daha saglikli raporlanmasi için çalisan Bassavci Yardimcisi Vanita Gupta,"Nefret suçlarinin ve topluluklara neden olduklari yikimin bu ülkede yeri yok." dedi.

Gupta, FBI raporunun ardindan, nefret suçlarinin daha iyi hesaplanmasi için 2021'de devreye giren yeni Ulusal Olay Bazli Raporlama Sisteminin (NIBRS) raporlama gerekliliklerine uyum saglamakta zorlanan yerel otoritelere yardim sözü verdi.

- FBI raporlari gerçek vaka sayisini yansitmayabiliyor

FBI'dan verilen bilgide ABD'deki 2021 nefret suç istatistiklerinin ülke genelindeki 18 bin 812 kolluk kuvveti biriminin 11 bin 883'ünden gelen verilere dayanarak elde edildigi belirtildi.

FBI aralik ayinda, nefret suçu istatistiklerini yayinlamis, ancak New York, Miami ve Kaliforniya'daki çogu sehir de dahil olmak üzere ülke çapindaki çok sayida polis departmani bilgi sunmadigi için dogru verileri derleyemeyecegini duyurmustu.

FBI Direktörü Christopher Wray geçen ay ABD Kongresi'ndeki konusmasinda, "Bazi yargi bölgeleri nefret suçu istatistiklerini bildirmiyor, digerleri ise topluluklarinda nefret suçu olmadigini iddia ediyor. Bu veri dogruysa memnuniyetle karsilanacak bir sey." demisti.

- CAIR'in istatistikleri 3 kattan daha fazla

Amerikan Islam Iliskileri Konseyi (CAIR) Arastirma ve Savunuculuk Direktörü Corey Saylor AA'ya yaptigi açiklamada kurum olarak 2021'de 308 nefret ve önyargi suçu kaydettiklerini belirtti.

Saylor, "Diger sikayetlerin yani sira 2021'de, basörtüsünün zorla kaldirilmasi, taciz, vandalizm ve fiziksel saldiri raporlarini içeren 2020 verilerimize göre nefret ve önyargi olaylarinda yüzde 28 artis oldu." açiklamasinda bulundu.

FBI'in bildirdigi Islam karsiti suç rakami ile (96) CAIR'in istatistikleri arasinda 3 kattan daha fazla farkli oldugu göze çarpti.

Saylor, CAIR raporlarinda sözlü taciz gibi suç unsuru içermeyebilecek olaylari dahil edildigi için FBI verileriyle dogrudan bir karsilastirma yapilamayacagini vurguladi.