Seçim takvimi Resmi Gazete'deHamdi Çelikbas- YSK'nin 14 Mayis Pazar günü birlikte yapilacak olan Cumhurbaskani Seçimi ile 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde uygulanacak seçim takvimi Resmi Gazete'de yayimlandi - Cumhurbaskani kesin aday listesi 31 Mart'ta, milletvekili kesin aday listeleri ise 19 Nisan'da ilan edilecek. Yurt disinda ve gümrük kapilarinda oy verme islemi ise 27 Nisan'da baslayacak

Seçim takvimi Resmi Gazete'deHamdi Çelikbas- YSK'nin 14 Mayis Pazar günü birlikte yapilacak olan Cumhurbaskani Seçimi ile 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde uygulanacak seçim takvimi Resmi Gazete'de yayimlandi
- Cumhurbaskani kesin aday listesi 31 Mart'ta, milletvekili kesin aday listeleri ise 19 Nisan'da ilan edilecek. Yurt disinda ve gümrük kapilarinda oy verme islemi ise 27 Nisan'da baslayacak

ANKARA (AA) - Yüksek Seçim Kurulunca (YSK) 14 Mayis Pazar günü birlikte yapilacak olan Cumhurbaskani Seçimi ile 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için hazirlanan takvim kapsaminda seçimin baslangiç tarihi 18 Mart olarak belirlendi.

Resmi Gazete'de yayimlanan seçim takvimine göre, cumhurbaskani adayligi için YSK'ye yapilacak basvurular 19 Mart'ta baslayacak. Siyasi partiler ise milletvekili aday listelerini 9 Nisan'a kadar YSK'ye verecek.

Cumhurbaskani kesin aday listesi 31 Mart'ta, milletvekili kesin aday listeleri ise 19 Nisan'da ilan edilecek. Yurt disinda ve gümrük kapilarinda oy verme islemi ise 27 Nisan'da baslayacak.

Seçim takviminin bazi önemli asamalari söyle:

- 18 Mart Cumartesi

Seçmen kütüklerinin güncellestirilmesi amaciyla kullanilan MERNIS'ten veri alimi ve güncelleme durdurulacak. Muhtarlik bölgesi aski listelerinin dökümüne baslanacak. Cumhurbaskani seçimi ve milletvekili genel seçimine ait parametreler Seçim Bilisim Sistemi'ne (SEÇSIS) tanimlanacak. Tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere iliskin kimlik bilgilerini içeren listeler Cumhuriyet bassavciliklarindan istenerek SEÇSIS'e girilmeye baslanacak ve listeler düzenlenecek.

Oy kullanilacak gümrük kapilari ve yurt disi temsilcilikler ilan edilecek. Yurt disi geçici ilçe seçim kurullari, yurt disi sandik kurullari, saklama ve ulastirma kurullari (komisyonlari) ile sayim ve döküm kurullarinin olusturulmasi çalismalarina baslanacak. Ittifak yaparak seçime katilma karari alan siyasi partilerin genel baskanlarin imzalarini ihtiva eden ittifak protokolünü YSK'ye teslim etme süreci baslayacak.

- 19 Mart Pazar

Cumhurbaskani adayligi için siyasi partilerce YSK'ye yapilacak adaylik basvurulari ile seçmenler tarafindan aday
gösterilmek isteyenlerin YSK'ye yapilacak adaylik basvurulari baslayacak.

YSK tarafindan siyasi partilerin hangi seçim çevrelerinde hangi usul ve esaslar ile aday tespiti yapacaklari Yargitay Cumhuriyet Bassavciligi ile ilgili ilçe seçim kurullarina ulastirilmak üzere il seçim kurullarina bildirilecek. Yargitay Cumhuriyet Bassavciliginca, ön seçimde oy kullanacak partili üyeleri gösteren listeler ilgili ilçe seçim kurullarina gönderilmeye baslanacak. Ön seçim ilçe seçim kurullarinin olusturulmasi çalismalarina baslanacak.

- 20 Mart Pazartesi

Cumhurbaskani adayligi için seçmenler tarafindan aday gösterilmek isteyenlerin, YSK'ye yapacaklari adaylik basvurusu saat 17.00'de sona erecek. YSK tarafindan cumhurbaskani adayligi için seçmenler tarafindan aday gösterilmek isteyenlerin adaylik basvurularinin incelenmesi tamamlanarak, saat 23.00 itibariyla eksiklikler ve adayliklari reddedilenler adaylara bildirilecek.

Muhtarlik bölgesi aski listeleri ve tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere iliskin aski listeleri güncellenmek üzere saat 08.00 itibariyla ilçe seçim kurullarinca askiya çikarilacak ve itiraz süreci baslayacak. Yurt disi seçmen kütügü, Türkiye saati ile 08.00'de "www.ysk.gov.tr" adresinden ilan edilecek ve itiraz süreci baslayacak. YSK'nin internet sitesinden bina esasina göre düzenlenen seçmen kayitlarinin sorgulanmasina baslanacak.

Seçmen Kütügü Genel Müdürlügünce; elektronik ortamda hazirlanan muhtarlik bölgesi aski listeleri ile yurt disi seçmen kütügü, siyasi partilere SEÇSIS Siyasi Parti Portali (SIPPORT) üzerinden erisime açilacak ayrica talepleri halinde tutanak karsiliginda siyasi partilerin genel merkez yetkililerine elden teslimi yapilacak. Gümrük kapilarinda görev yapacak geçici gümrük kapisi seçim kurullarinin olusturulmasi çalismalarina baslanacak. Seyyar sandiklarda oy kullanabilmeleri için hastaligi ve engeli sebebiyle yataga bagimli olan seçmenlerin bir yakini tarafindan seyyar sandik kurulu talep formu ile ilçe seçim kurulu baskanligina veya ilçe seçim kurulu baskanligina gönderilmek üzere muhtarliga basvuru süreci baslayacak.

Ön seçim ilçe seçim kurulu olusturulmasi çalismalari bitirilecek ve kurullarda görev alacaklara tebligat yapilacak. Yargitay Cumhuriyet Bassavciliginca, ön seçimde oy kullanacak partili üyeleri gösteren listelerin ilgili ilçe seçim kurullarina gönderilmesi tamamlanacak. Ön seçim yapacak siyasi partiler üye kayit defterlerini ilgili ön seçim ilçe seçim kuruluna teslim edecek. Siyasi partiler kayitli üyelerinin tamami disinda baska bir usulle aday yoklamasi yapacaksa, bu halde oy kullanacak üyelerin seçmen listelerini üye kayit defterleriyle birlikte ilgili ön seçim ilçe seçim kurulu baskanligina verme süresi sona erecek.

- 21 Mart Sali

Cumhurbaskani adayligi için seçmenler tarafindan aday gösterilmek isteyenlerden basvurusu YSK tarafindan reddedilen adayin, yeniden inceleme talebinde bulunmasi saat 15.00'te sona erecek. Yeniden inceleme talebine iliskin basvurular YSK tarafindan saat 17.00'de karara baglanacak. Cumhurbaskani adayligi için seçmenler tarafindan aday
gösterilmek isteyenlerden basvurulari kabul edilenler ise saat 20.00'de YSK tarafindan ilan edilecek.

Siyasi partilerin ön seçim yöntemi ile aday belirlemesi yapacaklari seçim çevrelerine iliskin olarak Yargitay Cumhuriyet Bassavciliginca gönderilen listeler ile ön seçim disinda bir yöntemle aday yoklamasi yapacaklari seçim çevrelerine iliskin olarak ilçe seçim kurulu baskanliklarina verdikleri listeler saat 08.00'de askiya çikarilacak ve askiya çikarilan listelere itiraz süreci baslayacak. Ayrica ön seçim sandik kurullarinin olusturulmasi çalismalarina baslanacak.

- 22 Mart Çarsamba

Cumhurbaskani adayligi basvurusu kabul edilenler için seçmenler tarafindan teklifte bulunulmasina baslanilacak.

Ön seçim ve aday yoklamasi ile ilgili olarak 21 Mart Sali günü askiya çikarilan listeler indirilecek ile listelere yapilacak itirazlar sona erecek.

- 23 Mart Persembe

Siyasi partilerce cumhurbaskani adayligi için yapilacak basvuru süresi saat 17.00'de sona erecek.

Partili üye seçmen kartlarinin yazimina ve yazimi tamamlananlarin partili üyelere dagitimina baslanacak. Siyasi partilerin genel baskanliklarinin; partilerinin aday adayi listelerini ve seçim çevrelerini YSK ve ilgili il ve ön seçim ilçe seçim kurullarina ayri ayri bildirmelerine iliskin süre sona erecek. Ön seçim ve aday yoklamasi ile ilgili listelere yapilacak itirazlar ön seçim ilçe seçim kurulunca saat 17.00'de kesin olarak karara baglanacak. Ön seçim ya da aday yoklamasi seçmen listeleri kesinlestirilecek.

- 24 Mart Cuma

Siyasi partilerce yapilan cumhurbaskani adaylik basvurularinin YSK tarafindan incelenmesine baslanacak ve tespit edilen eksikliklerin tamamlanmasina iliskin yazili bildirimde bulunulacak.

Ittifak yaparak seçime katilma karari alan siyasi partilerin genel baskanlarinin imzalarini ihtiva eden ittifak protokolünü YSK'ya teslim etme süresi sona erecek.

Ön seçim sandik kurullarinin olusumu tamamlanacak ve bu olusumda görev alanlara bildirim yapilacak. Sandik yerlerinin ilan edilerek ilgili siyasi partilere duyurulacak. Partili üye seçmen kartlarinin dagitimi bitirilecek, YSK tarafindan siyasi partilerin hangi seçim çevrelerinde ön seçim ya da aday yoklamasina katilacaklari "www.ysk.gov.tr" adresinden ilan edilecek. Siyasi partilerin ön seçim ya da aday yoklamasi yapacaklari seçim çevrelerinde gösterecekleri merkez adayi listelerini YSK'ya bildirmeleri süresi sona erecek. YSK tarafindan siyasi partilerin bildirdikleri merkez adayi listeleri ilgili ön seçim ilçe seçim kurulu baskanliklarina gönderilecek. Ön seçim yapacak siyasi partilerin, aday adaylari listelerini içeren oy pusulalarini çogaltarak, yeteri kadar zarf ile birlikte ilgili ön seçim ilçe seçim kurullarina teslim etme süresi sona erecek. Ön seçim ilçe seçim kurullarinca, ön seçim ya da aday yoklamasi oy pusulalari ve zarflari mühürlenecek, gerekli seçim araç ve gereçleri ön seçim sandik kurulu baskanlarina teslim edilecek. Ön seçim sandik kurulu baskanlari göreve hazir duruma getirilecek.

- 25 Mart Cumartesi

Siyasi partilerce aday gösterilen cumhurbaskani adaylarinin bilgi ve belge eksikliklerini tamamlama süresi saat 17.00'de sona erecek.

- 26 Mart Pazar

Ön seçim - aday yoklamasi yapilacak.

Ön seçim sandik kurullarinin sayim - döküm islemleri tamamlanacak ve düzenleyecekleri tutanaklari ilgili ön seçim ilçe seçim kurullarina iletecek. Ön seçim ilçe seçim kurullari ilçe birlestirme tutanaklarini düzenleyecek ve il seçim kurullarina iletecek. Ön seçim ilçe seçim kurullarina yapilacak itirazlar baslayacak.

- 27 Mart Pazartesi

Cumhurbaskani adayligi için seçmenler tarafindan aday gösterilmek isteyenlerden basvurulari kabul edilenler için
seçmenler tarafindan teklifte bulunulmasi süresi saat 20.00'de sona erecek.

Ön seçim ilçe seçim kurullarina yapilacak itirazlar saat 15.00'te sona erecek. Bu itirazlar saat 23.59'a kadar karara baglanacak ve ilgililere bildirilecek.

- 28 Mart Sali

Cumhurbaskani geçici aday listesi Resmi Gazete'de yayimlanacak ve saat 08.00 itibariyla itiraz süreci baslayacak.

Ön seçim ilçe seçim kurullarinin birlestirme tutanaklarina karsi ilgili il seçim kurullarina itirazlar saat 15.00'te sona erecek. Il seçim kurullarinca, ön seçim ilçe seçim kurullarinin birlestirme tutanaklarina karsi yapilan itirazlarin karara baglanmasi süreci saat 23.59'da son bulacak. Il seçim kurullari ön seçim birlestirme tutanaklarini düzenleyecek.

- 29 Mart Çarsamba

Cumhurbaskani geçici aday listesine yapilacak itirazlar süresi saat 17.00'de sona erecek ve itirazlar YSK tarafindan incelenmeye baslanacak.

Il seçim kurullarinin ön seçim birlestirme tutanaklarina karsi YSK'ya yapilacak itirazlar sona erecek.

- 30 Mart Persembe

Cumhurbaskani geçici aday listesine yapilan itirazlarin YSK tarafindan karara baglanmasi süreci sona erecek.

Gümrük kapilarinda görev yapacak geçici gümrük kapisi seçim kurullarinin olusturulmasi çalismalari tamamlanacak, gümrük kapilari sandik kurullarinin olusturulmasi çalismalarina baslanacak.

YSK tarafindan il seçim kurullarinin ön seçim birlestirme tutanaklarina yapilan itirazlar karara baglanacak ve bu kararlar ilgili il seçim kurullarina bildirilecek.

- 31 Mart Cuma

Cumhurbaskani kesin aday listesi Resmi Gazete'de yayimlanacak ve cumhurbaskani seçimi propaganda dönemi baslayacak.

Ön seçim aday listelerinde il seçim kurullarinca ya da YSK tarafindan itiraz üzerine verilen kararlar ve istifalar sonucu
meydana gelen eksilmeler il seçim kurullarinca tamamlanacak. Il seçim kurullarinca, ön seçimle belirlenmis milletvekili adaylarina ait listeler YSK'ya gönderilecek. YSK tarafindan ön seçim milletvekili adaylarina iliskin listenin tasdikli birer örnegi ilgili partilerin genel baskanliklarina teslim edilecek.

- 1 Nisan Cumartesi

Cumhurbaskani adaylarinin birlesik oy pusulasindaki yerlerinin belirlenmesi için YSK'da kura çekimi yapilacak ve ilan edilecek.

- 2 Nisan Pazar

Muhtarlik bölgesi aski listeleri ve tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere iliskin aski listeleri askidan indirilecek ve itiraz süreci sona erecek. Yurt disi seçmen kütügünün "www.ysk.gov.tr" adresinden yapilan ilani sonlandirilarak ve itiraz süresi Türkiye saati ile 17.00'de son bulacak.

Bina bazinda seçmen kayitlarinin "www.ysk.gov.tr" adresinden sorgulanmasi sona edecek. Seyyar sandikta oy kullanabilmeleri için, hastaligi veya engeli sebebiyle yataga bagimli olan seçmenlerin bir yakini tarafindan seyyar
sandik kurulu talep formu ile ilçe seçim kurulu baskanligina veya ilçe seçim kurulu baskanligina gönderilmek üzere muhtarliga basvuru süreci son bulacak.

- 3 Nisan Pazartesi

Muhtarlik bölgesi aski listelerine ve yurt disi seçmen kütügü ile tutuklular ve taksirli suçlardan hükümlülere iliskin aski listelerine yapilacak itirazlar karara baglanacak.

- 4 Nisan Sali

Yurt disi ilçe seçim kurulu baskaninca verilen kararlarin gereginin Seçmen Kütügü Genel Müdürlügü, Yurt Disi Ilçe Seçim Kurulu ile Nüfus ve Vatandaslik Isleri Genel Müdürlügünce yerine getirilmesi ile ilçe seçim kurulu baskanliklarinca verilen kararlarin gereginin ilçe seçim kurullarinca yerine getirilmesi süreci sona erecek.

- 5 Nisan Çarsamba

Seçmen Kütügü Genel Müdürlügünce; elektronik ortamda hazirlanan yurt disi seçmen kütügü ile sandik bölgesi aski listeleri SIPPORT üzerinden siyasi partilerin erisimine açilacak. Ayrica talepleri halinde cumhurbaskani adaylarina ya da yetkili kildigi kisiye, siyasi partilerin genel merkez yetkililerine tutanak karsiliginda elden teslim edilerek, bu listelere itiraz süreci baslayacak.

- 6 Nisan Persembe

Sandik bölgesi aski listeleri ile yurt disi seçmen kütügünde aski süresi içinde yapilan degisikliklere itirazlar sona erecek. Tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere iliskin aski listeleri, Cumhuriyet bassavciliklarindan istenilen ikinci liste ile karsilastirilarak degisiklikler SEÇSIS'e islenecek ve askiya çikarilacak.

Ittifak yapan siyasi partilerin ittifaktan vazgeçmelerine iliskin süre saat 17.00'de sona erecek. Ittifaktan vazgeçen siyasi partiler YSK tarafindan saat 18.00'e kadar ittifak içerisindeki diger siyasi partilere bildirilecek.

- 7 Nisan Cuma

Ittifaktan vazgeçen siyasi parti/partiler olmasi halinde, ittifak içerisinde kalan diger siyasi partilerin ittifak protokolünde degisiklik yapmalari veya ittifaktan vazgeçtiklerini bildirmelerine iliskin süre saat 17.00'de son bulacak.

Sandik bölgesi aski listeleri ile yurt disi seçmen kütügünde aski süresi içinde yapilan degisikliklere yönelik itirazlarin ilgili ilçe seçim kurullarinca karara baglanmasi süreci sona erecek.

- 8 Nisan Cumartesi

Ittifaklarin ve siyasi partilerin birlesik oy pusulasindaki yerlerinin belirlenmesi için YSK'da kura çekilecek.

Sandik bölgesi aski listeleri ile yurt disi seçmen kütügündeki degisikliklere karsi itirazlar nedeniyle ilçe seçim kurullarinca verilen kararlara karsi il seçim kuruluna yapilacak itiraz süresi saat 15.00'te sona erecek. Yapilan itirazlar saat 23.59'a kadar il seçim kurullarinca kesin olarak karara baglanacak.

- 9 Nisan Pazar

Siyasi partilerin genel merkezlerinin, seçime katilacaklari seçim çevrelerine ait aday listelerini YSK'ya alindi belgesi karsiliginda tasinabilir bellek ve kagit ortaminda teslim etme süresi 17.00'de sona erecek. YSK tarafindan partilerin verdikleri aday listelerinin incelenmesine baslanacak.

Bagimsiz milletvekili adayligi için il seçim kurullarina basvuru süresi de ayni saatte son bulacak ve il seçim kurullari bagimsiz milletvekili adaylarini YSK'ya bildirecek.

Siyasi partilerin genel merkez yetkilileri ile Seçmen Kütügü Genel Müdürünün; 298 sayili Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkinda Kanun'un 122, 123 ve 124’üncü maddesi uyarinca sandik seçmen listelerine itiraza iliskin yazili sikayet ve itirazlar üzerine verilen kesin kararlarin, YSK tarafindan incelenip karara baglanmasini istemelerine iliskin süre 17.00'de sona erecek. Bu kapsamda yapilacak itirazlar YSK tarafindan saat 23.59'a kadar karara baglanacak.

- 10 Nisan Pazartesi

Il seçim kurulunun kesin kararlari ile ilçe seçim kurulunun itiraz edilmeksizin kesinlesen kararlari ve YSK tarafindan verilen kararlarin ilçe seçim kurullari ile yurt disi ilçe seçim kurulunca seçmen kütügüne islenmesi bitirilecek.

Nüfus ve Vatandaslik Isleri Genel Müdürlügünden alinan bilgilere göre seçmenlerden ölmüs olanlar ile Türkiye Cumhuriyeti vatandasligindan çikarilanlarin Seçmen Kütügü Genel Müdürlügünce islenmesi tamamlanacak.

- 11 Nisan Sali

YSK tarafindan, siyasi partilerin verdikleri aday listeleri ile illerden gelen bagimsiz adaylarla ilgili basvuru belgelerinin incelenmesi sonucu tespit edilen eksikliklerin, siyasi parti genel merkezlerindeki yetkili organlarindan ve bagimsiz
adaylardan tamamlanmasi istenilecek.

Basvuru evrakinda eksiklik tespit edilen ve kendisine ulasilamayan bagimsiz adaylar hakkindaki eksiklikler Resmi Gazete'de ve "www.ysk.gov.tr" adresinden duyurulacak.

- 12 Nisan Çarsamba

Yurt içi ve yurt disi seçmen kütükleri kesinlestirilecek. Yurt içi seçmenlerin oy verecegi yer ve sandiklar belirlenecek.

Yurt disi seçmenlerin oy kullanacaklari tarih araligi ve yer bilgileri Türkiye saati ile 08.00'de "www.ysk.gov.tr" adresinden ilan edilecek.

Yurt disi sandik kurullarinin, saklama ve ulastirma kurullari ile sayim ve döküm kurullarinin olusturulmasi çalismalari tamamlanacak. Gümrük sandik kurullarinin olusturulmasi tamamlanarak, ilgililere tebligi ile bu kisilere yönelik egitim çalismalarina baslanilacak.

- 14 Nisan Cuma

Siyasi partilerin aday listeleri ile bagimsiz adaylarin basvuru evrakindaki eksiklikleri tamamlamalari için verilen süre ile bagimsiz adaylarin adayliktan vazgeçmeleri için belirlenen süre sona erecek.

- 15 Nisan Cumartesi

YSK tarafindan milletvekili geçici aday listelerinin incelenmesi islemleri tamamlanacak ve bu listeler ilgili il seçim kurulu baskanliklari ile radyo, televizyon ve Resmi Gazete'de yayimlanacak.

Geçici aday listelerinin (bagimsiz adaylar dahil) il seçim kurullari tarafindan mahallinde alisilmis usullerle ilani yapilacak ve söz konusu listelere karsi il seçim kurullari ve YSK'ya yapilacak itirazlar ile incelenmesine baslanilacak.

- 16 Nisan Pazar

Geçici aday listelerine karsi ilgili il seçim kurullarina yapilacak itiraz süresi saat 15.00'te sona erecek ve saat 23.59'a kadar itirazlar incelenerek karara baglanacak.

- 17 Nisan Pazartesi

Il seçim kurullarinin, geçici aday listelerinde adaylarla ilgili tespit ettikleri noksanlik ve aykiriliklarin; il seçim kurullarinca ilgili adaya, siyasi parti il baskanligina ve ilgili siyasi parti genel merkezine de iletilmek üzere YSK'ya bildirilecek. Il seçim kurullarinin milletvekili geçici aday listelerine yapilan itiraz üzerine verdikleri kararlara karsi YSK'ya yapilacak itirazlara iliskin süre sona erecek.

Ilçe seçim kurullarinca seyyar sandik olusturma ve hastaligi veya engeli sebebiyle yataga bagimli olan seçmenlerin seyyar sandiklara islenmesi ve iliskilendirilecegi sandik kurulunun belirlenmesi
çalismalarina baslanilacak.

- 18 Nisan Sali

Birlesik oy pusulasinda yer alacak olan bagimsiz aday siralamasi için tüm il seçim kurullarinda ayni anda olmak üzere saat 11.00'de kura çekilecek. Davete ragmen kuraya katilmayan bagimsiz aday yerine ise il seçim kurulunca kura çekimi yapilacak. Kura tutanagi ayni gün en seri sekilde YSK'ya bildirilecek.

Milletvekili geçici aday listelerine karsi il seçim kurullarina yapilan itirazlar üzerine bu kurullarca verilen kararlara yönelik itirazlarin YSK tarafindan karara baglanacak. Milletvekili geçici adayligindan istifa edenlerin YSK'ya bildirilmesine iliskin süre saat 15.00'te sona erecek.

Istifa, ölüm, itiraz veya inceleme üzerine adayliktan çikarilmalari nedeniyle aday eksilmelerinin tamamlanmasi hususu YSK tarafindan siyasi partilere saat 21.00'e kadar bildirilecek.

- 19 Nisan Çarsamba

Mülki idare amirleri tarafindan yerlesim yerleri esas alinmak suretiyle hazirlanan, 298 sayili Kanun'un 26'nci maddesinde belirtilen seçim kurullarinda seçilemeyecek ve siyasi partilere üye olamayacak kimseler hariç olmak üzere ilçede görev yapan tüm kamu görevlilerinin listesi ilgili ilçe seçim kurulu baskanliklarina gönderilecek.

Seçmen bilgi kagitlarinin dökümüne ve dagitimina baslanilacak, siyasi partilerden sandik kurulunda görev alacak olan üye listelerinin ilçe seçim kurulu baskanligina verilmesi istenilecek.

YSK tarafindan tüm seçim çevreleri ile yurt disi ve gümrük kapilarinda kullanilacak birlesik oy pusulalarinin basimi yapilacak ve basimi tamamlandikça bir plan dahilinde dagitimina baslanacak. Gümrük kapilarinda kullanilacak araç ve gereçler ilgili seçim kurullarina gönderilecek.

Aday listelerinde meydana gelen eksikliklerin ilgili siyasi partilerce tamamlanarak YSK'ya bildirilmesine iliskin süre sona erecek.

YSK tarafindan milletvekili kesin aday listelerinin seçim çevreleri itibariyla ilan edilmek üzere il seçim kurullarina ve Resmi Gazete ile radyo ve televizyonda yayimlanmak üzere ilgili mercilere gönderilecek.

Siyasi partilerin seçim çevreleri itibariyla milletvekili kesin aday listeleri ile bagimsiz adaylar, radyo, televizyon, Resmi Gazete ve illerde ilan edilecek.

- 20 Nisan Persembe

Yurt disi ilçe seçim kurulunca, seçim araç ve gereçlerinin ilgili dis temsilciliklere gönderilmesine baslanilacak.

- 21 Nisan Cuma

Ilçe seçim kurullarinca ticari amaçli sabit ilan ve reklam yerleri belirlenerek, cumhurbaskani adaylari, siyasi partiler ile bagimsiz adaylara duyurulacak.

- 22 Nisan Cumartesi

Ilçe seçim kurulu baskaninca, mülki idare amirleri tarafindan yerlesim yerleri esas alinmak suretiyle hazirlanan ve ilçe seçim kuruluna gönderilen kamu görevlileri listesinden ihtiyaç duyulan sandik kurulu baskani sayisinin iki kati kamu görevlisinin, kura suretiyle belirlenmesi ve bu kisiler arasindan mani hali bulunmayanlarin sandik kurulu baskani olarak SEÇSIS'e girilmesi islemi tamamlanacak. Ayrica sandik kurulunun kalan bir asil ve bir yedek üyesini belirlemek için sandik kurulu baskani olarak belirlenmeyenler arasindan, ihtiyaç duyulan sandik kurulu üye sayisinin iki kati kamu görevlisi kura suretiyle tespit edilerek, sandik kurulu asil ve yedek üyesi olarak SEÇSIS'e kaydedilecek.

- 23 Nisan Pazar

Yurt disi seçimlerde görev alan saklama ve ulastirma kurullari ile sandik kurulu baskani, üyeleri ve gümrük kapisi sandik kurullarinda görevlendirilenlerle ilgili egitim çalismalari tamamlanacak.

Yurt içi sandik kurullarinda görev alacak olan üye listelerinin siyasi partilerce verilmesi süreci sona erecek.

- 24 Nisan Pazartesi

Cumhurbaskani adaylari, siyasi partiler ile bagimsiz adaylarin yararlanmak istedikleri ilan ve reklam yerleri ile süresini ilçe seçim kuruluna bildirmeleri sürecine iliskin süre sona erecek.

Yurt içi sandik kurulu üyelerinin SEÇSIS'e girilmesine baslanacak.

- 25 Nisan Sali

Ayni ilan ve reklam yerleri için birden fazla cumhurbaskani adayi, siyasi parti ve bagimsiz adayin talepte bulunmalari ve anlasma saglanamamasi halinde saat 11.00'de kura çekilecek.

Ilçe seçim kurullarinca, cumhurbaskani adaylari, siyasi partiler ve bagimsiz adaylarin yararlanacaklari ticari amaçli sabit ilan ve reklam yerleri ile süresi belirlenerek saat 16.00'da ilan edilecek.

- 26 Nisan Çarsamba

Cumhurbaskani adaylari ile seçime katilan siyasi partilerin radyo ve televizyonda propaganda basvurulari ve propaganda sirasinin belirlenmesi için kuraya katilacak temsilcisi ile Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) temsilcilerinin Yüksek Seçim Kuruluna bildirilmesi için belirlenen süre sona erecek.

Yurt içi sandik kurullarinin teskiline karsi sikayetlere iliskin basvuru süreci baslayacak.

- 27 Nisan Persembe

Gümrük kapilari ile yurt disinda oy verme islemi baslayacak.

Basvuran cumhurbaskani adaylari ile siyasi partilerin radyo ve televizyonda yapacaklari propaganda konusmalarinin yayin ve zaman siralarinin belirlenmesi için YSK'da kura çekilecek.

Yurt içi sandik kurullarinin teskiline karsi ilçe seçim kuruluna yapilacak sikayetlere iliskin süre sona erecek.

- 28 Nisan Cuma

Ilçe seçim kurullarinca miting alanlari belirlenerek, cumhurbaskani adaylari, siyasi partiler ve bagimsiz adaylara duyurulacak.

Yurt içi sandik kurullarinin teskiline karsi yapilan sikayetlerin ilçe seçim kurulunca karara baglanmasi süreci sona erecek.

- 29 Nisan Cumartesi

Yurt içi sandik kurullarinin teskili hakkinda ilçe seçim kurulunca verilen kararlara karsi il seçim kuruluna yapilacak itirazlara iliskin süre sona erecek.

- 30 Nisan Pazar

Cumhurbaskani adaylari, siyasi partiler ve bagimsiz adaylarin yararlanmak istedigi miting alani ile tarih ve saatini yazili olarak ilçe seçim kuruluna bildirmeleri için belirlenen süre sona erecek.

Yurt içi sandik kurullarinin teskiline dair ilçe seçim kurulu kararlarina karsi yapilan itirazlar il seçim kurulunca kesin olarak karara baglanacak.

- 1 Mayis Pazartesi

Cumhurbaskani adaylarinin ve siyasi partilerin ayni miting alani için ayni tarih ve saatte tahsis talebinde bulunmalari halinde ilçe seçim kurulunca saat 11.00'de kura çekilecek ve saat 16.00'da ilan edilecek.

Bagimsiz adaylar için belirlenen gün ve miting alanina birden fazla basvuru olmasi durumunda ilçe seçim kurulunca saat 16.00'da kura çekilecek.

- 2 Mayis Sali

Yurt içi sandik kurullarinin olusum islemleri tamamlanacak, olusumda görev alanlara bildirimde bulunulacak ve seçim islerinde görevlendirileceklere iliskin egitim çalismalarina baslanacak.

Baska bir ilde görevlendirilen kolluk güçlerinin YSK'ya bildirilmesine iliskin süre sona erecek.

Kapali oy verme yerlerine ve sandik çevresinde görülebilir yerlere asilacak olan aday listelerinin, il seçim kurullarinca SEÇSIS'ten dökümünün alinarak ilçe seçim kurullarina gönderilmesine baslanilacak.

- 3 Mayis Çarsamba

Kapali oy verme yerlerine ve sandik çevresine görülebilir yerlere asilacak olan aday listelerinin, il seçim kurullarinca SEÇSIS'ten dökümünün alinarak ilçe seçim kurullarina teslimi tamamlanacak.

- 4 Mayis Persembe

Propaganda serbestligi ve bir kisim seçim yasaklari baslayacak.

- 6 Mayis Cumartesi

Sandik çevrelerinde görevli bina sorumlulari, kolluk güçleri ve sandik kurulu üyelerini görev yerine ulastirmak için görevlendirilmis kisilerin SEÇSIS'e islenmesi islemi tamamlanacak.

Seçmen kütüklerinin kesinlestirilmesinden sonra ölen seçmenlere ait bilgilerin Nüfus ve Vatandaslik Isleri Genel Müdürlügünden, kisitlilik karari kesinlesmis seçmenlere ait bilgiler ile taksirli suçlar disinda ceza infaz kurumlarinda hükümlü olarak bulunanlarin bilgilerinin Adalet Bakanligindan alinarak sandik seçmen listelerinde serh düsülmesi için gerekli islemler yapilacak.

- 7 Mayis Pazar

Radyo ve televizyon propaganda konusmalari baslayacak.

Seçmen bilgi kagitlarinin seçmenlere dagitimi tamamlanacak.

Sandik seçmen listelerine sandik çevresi ve sandik kurulu görevlileri serhi islenerek çogaltilmaya baslanilacak.

- 8 Mayis Pazartesi

Sandik seçmen listelerinin çogaltilmasi islemi sona erecek.

Ilçe seçim kurullarinca sandik kurullari baskanlarina teslim edilecek seçim araç ve gereçlerini içeren malzeme torbalarinin hazirlanmasina baslanilacak.

- 9 Mayis Sali

Yurt disinda oy verme islemi sona erecek.

Sandik kurullari baskanlarina teslim edilecek seçim araç ve gereçlerini içeren malzeme torbalarinin hazirlanmasina yönelik çalismalar tamamlanacak.

Seçmenlere dagitilamayan seçmen bilgi kagitlari ilgili ilçe seçim kurulu baskanliklarina tutanak karsiligi iade edilecek. Seçmen bilgi kagitlarini herhangi bir nedenle 7 Mayis günü aksamina kadar alamayanlarin ilçe seçim kurulu baskanliklarindan almalarina iliskin ilçe seçim kurulu baskanliklarinca ikiser gün ara ile iki kere ilan edilecek.

- 11 Mayis Persembe

Tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere iliskin aski listeleri kesinlestirilerek çogaltilmasina baslanilacak.

- 12 Mayis Cuma

Seçimde görev alacak yurt içi görevlilerle ilgili egitim çalismalari tamamlanacak. Il ve ilçe merkezi disinda kalan köy, mahalle ve beldelerde ilçe seçim kurullarinca malzeme torbalari sandik kurulu baskanlarina teslim edilecek. Tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere iliskin kesinlestirilen seçmen listelerinin çogaltilma islemi tamamlanacak.

- 13 Mayis Cumartesi

Seçim propaganda süreci saat 18.00 itibariyla sona erecek.

- 14 Mayis Pazar

Oy verme günü.

Cumhurbaskani seçimi geçici sonuçlari saat 23.59'a kadar ilan edilecek. Geçici sonuçlarin ilaninin gecikmesi halinde aday ikamesine iliskin seçim takvimi buna göre teselsül ettirilecek.

- Ilk oylamada geçerli oylarin salt çogunlugu saglanamadigi takdirde 28 Mayis Pazar günü yapilacak olan cumhurbaskani seçiminin ikinci oylamasina iliskin takvim yürürlüge girecek

- 15 Mayis Pazartesi

Ikinci oylamaya katilmaya hak kazanan adaylardan birinin herhangi bir nedenle seçime katilmamasi halinde aday ikamesi için belirlenen süre saat 17.00'de sona erecek.

Geçici sonuçlarin ilaninin gecikmesi halinde aday ikamesine iliskin seçim takvimi buna göre teselsül ettirilecek.

Propaganda dönemi baslayacak.

Sandik kurullarinin kararlari ve tutanaklarina karsi ilçe seçim kurullarina yapilacak itiraz süresi saat 17.00'de sona erecek ve ilçe seçim kurullarinca en geç saat 23.59'a kadar karara baglanacak.

- 16 Mayis Sali

Ilçe seçim kurulu kararlari ile birlestirme tutanaklarina karsi il seçim kuruluna yapilacak itiraz süresi saat 17.00'de son bulacak ve yapilan itirazlar il seçim kurullarinca en geç saat 23.59'a kadar karara baglanacak.

- 17 Mayis Çarsamba

Il seçim kurulu kararlarina ve il birlestirme tutanaklarina karsi YSK'ya yapilacak itiraz süresi 17.00'de sona erecek.

Ilçe seçim kurullarinca, sandik kurulu ve diger görevlilerin degisikliklerinin SEÇSIS'e islenmesine baslanacak.

Yurt disi ilçe seçim kurulunca, varsa saklama ve ulastirma kurulu, sandik kurulu ve diger görevlilerin degisiklikleri yapilacak.

- 18 Mayis Persembe

Il seçim kurulu kararlarina ve il birlestirme tutanaklarina karsi yapilan itirazlar YSK tarafindan karara baglanacak.

- 19 Mayis Cuma

YSK tarafindan kesin seçim sonuçlari Resmi Gazete ile radyo ve televizyonda ilan edilmek üzere ilgili mercilere gönderilecek.

Ilçe seçim kurullarinca, sandik kurulu ve diger görevlilerin durumunda degisiklik olmasi halinde, SEÇSIS'e islenmesi islemi tamamlanacak ve yeni görev alanlara iliskin düzenleme yapilacak.

Ölen seçmenlere ait bilgiler Nüfus ve Vatandaslik Isleri Genel Müdürlügünden alinarak, sandik seçmen listelerine serh düsülmesi için gerekli islemler gerçeklestirilecek.

- 20 Mayis Cumartesi

Gümrük kapilarinda ve yurt disinda oy verme islemi baslayacak.

- 21 Mayis Pazar

Ilçe seçim kurullarinca sandik kurullari baskanlarina, seçim araç ve gereçlerini ihtiva edecek sekilde teslim edilmesi gereken malzeme torbalarinin hazirlanmasina baslanilacak.

Cumhurbaskani adaylarinin radyo ve televizyonda propaganda için basvurulari ve propaganda sirasinin belirlenmesi için kuraya katilacak aday veya temsilcisinin ve TRT temsilcisinin YSK'ya bildirilmesi için belirlenen süre sona erecek.

- 22 Mayis Pazartesi

Cumhurbaskani adaylarinin radyo ve televizyonda yapacaklari propaganda konusmalarinin yayin ve zaman siralarinin belirlenmesi için YSK'da kura çekilecek.

- 24 Mayis Çarsamba

Yurt disinda oy verme islemi sona erecek.

Radyo ve televizyon propaganda konusmalari baslayacak.

Ilçe seçim kurullarinca sandik kurullari baskanlarina, çogaltilmasi sonlandirilan sandik seçmen listeleri dahil seçim araç ve gereçlerini içeren torbalarin hazirlanmasina yönelik çalisma tamamlanacak.

- 26 Mayis Cuma

Tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü aski listelerinin, Cumhuriyet bassavciligindan istenilen üçüncü liste ile karsilastirilarak degisikliklerin SEÇSIS'e islenmesi islemlerinin bitirilmesi ve çogaltilmasina baslanilacak.

Il ve ilçe merkezi disinda kalan köy, mahalle ve beldelerde ilçe seçim kurullarinca malzeme torbalari sandik kurulu
baskanliklarina teslim edilecek.

- 27 Mayis Cumartesi

Seçim propaganda dönemi saat 18.00'de sona erecek.

Kesinlestirilen tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü seçmen listelerinin çogaltma islemi tamamlanacak.

- 28 Mayis Pazar

Oy verme günü.

- 29 Mayis Pazartesi

Cumhurbaskani seçimi geçici sonuçlari ilan edilecek.

Sandik kurullarinin kararlari ve tutanaklarina karsi ilçe seçim kurullarina yapilacak itiraz süresi 17.00'de sona erecek ve yapilan itirazlar ilçe seçim kurullarinca en geç 23.59'a kadar karara baglanacak.

- 30 Mayis Sali

Ilçe seçim kurulu kararlari ile birlestirme tutanaklarina karsi, il seçim kurullarina yapilacak itiraz süreci saat 17.00'de sona erecek ve en geç saat 23.59'a kadar karara baglanacak.

- 31 Mayis Çarsamba

Il seçim kurulu kararlarina ve il birlestirme tutanaklarina karsi, YSK'ye yapilacak itiraz süresi sona erecek.

- 1 Haziran Persembe

Il seçim kurulu kararlarina ve il birlestirme tutanaklarina karsi yapilan itirazlar YSK tarafindan karara baglanacak.

YSK tarafindan kesin seçim sonuçlari Resmi Gazete ile radyo ve televizyonda ilan edilmek üzere ilgili mercilere gönderilecek.