Ücretli çalisan sayisi ocakta yillik yüzde 7,8 arttiGöksel Yildirim

Ücretli çalisan sayisi ocakta yillik yüzde 7,8 arttiGöksel Yildirim

ANKARA (AA) - Ücretli çalisan sayisinda ocakta yillik yüzde 7,8 artis kaydedildi.

Türkiye Istatistik Kurumu (TÜIK), ocak ayi ücretli çalisan istatistiklerini açikladi.

Ücretli çalisan istatistiklerinin hesaplanmasinda muhtasar ve prim hizmet beyannamesinden elde edilen veriler kullaniliyor. Kahramanmaras merkezli depremlerden etkilenen illerde ise mücbir sebep ilan edildi ve beyannameler ertelendi. Bu nedenle ocak ayina iliskin hesaplamalarda eksik gözlemler için istatistiksel yöntemler kullanilarak tahmin yapildi. Bu yöntemlerle tahmin edilen büyüklügün toplam içindeki payi yüzde 4,48'e karsilik geldi.

TÜIK arastirmasina göre, sanayi, insaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplaminda ücretli çalisan sayisi ocakta geçen yilin ayni ayina göre yüzde 7,8 artti. Ücretli çalisan sayisi Ocak 2022'de 13 milyon 560 bin 968 kisi iken bu yilin ayni ayinda 14 milyon 625 bin 242 kisi oldu.

Ücretli çalisanlarin alt detaylarina bakildiginda, ocakta ücretli çalisan sayisi yillik olarak sanayi sektöründe yüzde 4,9, insaat sektöründe yüzde 18,1 ve ticaret-hizmet sektöründe yüzde 7,9 yükseldi.

- Ücretli çalisan sayisi aylik yüzde 0,5 artti

Sanayi, insaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplaminda ücretli çalisan sayisi ocakta bir önceki aya göre yüzde 0,5 yükseldi.

Ücretli çalisanlarin alt detaylarina bakildiginda, ocakta ücretli çalisanlar aylik olarak sanayi sektöründe yüzde 0,2 azaldi, insaat sektöründe yüzde 3,6 ve ticaret-hizmet sektöründe yüzde 0,3 artti.