Fas'tan "Filistin meselesindeki tutumumuz degismez" açiklamasiKhalid Mejdoup,Muhammed Emin Canik- Fas Kraliyet Divani, Disisleri Bakani Nasir Burita'nin uluslararasi toplantilarda "Israil'i savundugu" seklindeki iddialara tepki gösterdi

Fas'tan "Filistin meselesindeki tutumumuz degismez" açiklamasiKhalid Mejdoup,Muhammed Emin Canik- Fas Kraliyet Divani, Disisleri Bakani Nasir Burita'nin uluslararasi toplantilarda "Israil'i savundugu" seklindeki iddialara tepki gösterdi

RABAT (AA) - Fas Kraliyet Divani, Disisleri Bakani Nasir Burita'nin uluslararasi toplantilarda "Israil'i savundugu" seklindeki iddialari yalanladi ve bunu gündeme getiren muhalefet partisini "sorumsuzlukla" suçladi.

Fas resmi ajansi MAP'in haberine göre, Kraliyet Divani, yaptigi açiklamada, Fas Adalet ve Kalkinma Partisinin, Disisleri Bakani Burita'ya yönelik iddialarina tepki gösterdi.

Muhalefet partisinin Fas-Israil iliskileri konusunda "sorumsuzca ve ciddi yanlislar içeren" açiklamalarda bulundugunu belirten Kraliyet Divani, Fas Krali 6. Muhammed'in Islam Isbirligi Teskilatina bagli Kudüs Komitesi Baskani oldugunu hatirlatti.

Kraliyet Divaninin açiklamasinda, "Fas'in Filistin meselesindeki tutumu, ilkeli ve degismezdir; Kral 6. Muhammed'in dis politikasinin öncelikleri arasinda yer alir." ifadelerine yer verildi.

Fas'in dis politikasinin, Kral'in inisiyatifinde oldugu belirtilen açiklamada, "Kralligin uluslararasi iliskileri, özellikle bu karmasik uluslararasi durumda, hiç kimsenin santaj konusu olamaz." vurgusu yapildi.

Ülkenin dis politikasinin iç gündemde kullanilmasinin tehlikeli oldugu kaydedilen açiklamada, "Fas ile Israil arasindaki iliskilerin yeniden baslamasi, herkesin bildigi bir baglamda gerçeklesti." degerlendirmesi yapildi.

Fas Adalet ve Kalkinma Partisinden 9 Mart'ta yapilan açiklamada, "Isgalci Israil'in Filistinlilere karsi canice saldirganligini sürdürdügü bir dönemde bazi Afrika ve Avrupa’daki toplantilarda Fas Disisleri Bakani’nin siyonist varligi savunur gibi görünen tutumlarini kiniyoruz." ifadeleri kullanilmisti.

- Fas ile Israil iliskileri

Israil ve Fas, 2000'de askiya alinan diplomatik iliskilerin 10 Aralik 2020'de yeniden baslatildigini duyurmustu.

Israil ve ABD'li heyetin 22 Aralik 2020'de Rabat'a yaptigi ziyarette de Fas, Israil ve ABD arasinda ortak bir bildiri imzalanmisti.

Fas, bu dönemde Birlesik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Sudan’dan sonra Israil ile normallesmeye giden dördüncü Arap ülkesi olmustu.