Bakan Kurum, Malatya'da Battalgazi Gelinciktepe Yeni Yerlesim Alani'nda açiklama yapti: (2)Süleyman Elçin,Hatice Özdemir Tosun,Hakan Burak Altunöz- "Kentsel dönüsüm çalismasi kapsaminda vatandaslarimizin kendi konutlarini, riskli konutlarini yenilemesi amaciyla kredi tutarimizi 1 milyon 250 bin liraya kadar çikarmis olduk" - "Vatandasimiz 0,79 faiz oraniyla 10 yil vadede 1 milyon 250 bin lira çekerek kendi binasinin yenilenmesine destek vermis olacagiz" - "Riskli binalarda vatandas ile anlasan m

Bakan Kurum, Malatya'da Battalgazi Gelinciktepe Yeni Yerlesim Alani'nda açiklama yapti: (2)Süleyman Elçin,Hatice Özdemir Tosun,Hakan Burak Altunöz- "Kentsel dönüsüm çalismasi kapsaminda vatandaslarimizin kendi konutlarini, riskli konutlarini yenilemesi amaciyla kredi tutarimizi 1 milyon 250 bin liraya kadar çikarmis olduk"
- "Vatandasimiz 0,79 faiz oraniyla 10 yil vadede 1 milyon 250 bin lira çekerek kendi binasinin yenilenmesine destek vermis olacagiz"
- "Riskli binalarda vatandas ile anlasan m

MALATYA (AA) - Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, "Kentsel dönüsüm çalismasi kapsaminda vatandaslarimizin kendi konutlarini, riskli konutlarini yenilemesi amaciyla kredi tutarimizi 1 milyon 250 bin liraya kadar çikarmis olduk." dedi.

Bakan Kurum, Malatya Valiliginde düzenlenen Afet Koordinasyon Merkezi toplantisina katildi.

Toplantinin ardindan Battalgazi Gelinciktepe Yeni Yerlesim Alani'nda incelemelerde bulunan Kurum, burada yaptigi basin açiklamasinda, Malatya'da ilk hasar tespitlerine göre 45 bin konut ve 25 bin köy evinde çalismalara basladiklarini kaydetti.

Bir yil içerisinde toplamda 650 bin konutun yapimini TOKI, Emlak Konut, Yapi Isleri, Milli Emlak Genel Müdürlügünce yürüteceklerini ifade eden Kurum, yeni konutlari yaparken sahada bilim insanlari, akademisyenlerle çalisacaklarini belirtti.

Bilim insanlari, akademisyenlerin önerileri ve fikirleri dogrultusunda Türkiye Ulusal Risk Kalkani çerçevesinde alt çalisma gruplariyla en dogru ve saglam zeminde konutlarin insasini gerçeklestirmeye çalistiklarina dikkati çeken Kurum, okulu, camisi, yesil alani ve sosyal alanlariyla, sehrin içerisindeki demografik ve kültürel yapiyi koruyacak, sehrin dokusunu yeniden ayaga kaldiracak anlayis ile çalisma yaptiklarini söyledi.

Niyetlerinin bir an önce afetzedeleri saglam, güvenli konutlara yerlestirmek oldugunu dile getiren Kurum, söyle konustu:

"Malatya'miz ve diger afet bölgelerimizde ayni anlayisla çalismalarimizi yapacagiz. Malatya'mizin huzurlu gelecegi için Arapgir'den Battalgazi'ye, Doganyol'dan Yesilyurt'a, Dogansehir'e kadar her topragi birlikte insa edecegiz. 3 yil önceki depremde söz verdigimiz gibi yöresel mimariye uygun, zemin arti 3-4 kati geçmeyecek anlayisla yaptiysak bu deprem afetini de gece gündüz demeden bilim insanlarimizla, binlerce mimar ve mühendisimizle, çalisma arkadaslarimizla, afetzede kardeslerimizle omuz omuza vererek çalismalarimizi devam ettirecegiz. Tarihin en saygin medeniyetlerine ev sahipligi yapmis Malatya'mizi, Anadolu'nun muhtesem sehri yapmak için emin olun gece gündüz gayret gösterecegiz."

Ilk Evim ilk Isyerim Projesi kapsaminda da kura çekimine ve insaatlara devam edildigine isaret eden Kurum, "11 ilimizde bütün çalismalari es zamanli yürütecegiz. Afetzede kardeslerimizle el ele kol kola, Cumhurbaskani'mizin liderliginde 20 yildir verdigimiz her sözü tuttugumuz gibi insallah Kahramanmaras Pazarcik merkezli depremde de sözümüzü tutmaya devam edecegiz." dedi.

- Kentsel dönüsümde yeni dönem

Kentsel dönüsümde yeni bir döneme girdiklerini aktaran Kurum, sunlari kaydetti:

"Bir taraftan afet konutlarimizin bir taraftan sosyal konutlarin insaatini yapacagiz. Es zamanli insa sürecini 81 ilimizde devam ettirecegiz. Kentsel dönüsümdeki kararliligimizi, irademizi de daha da güçlendirmek adina Hazine ve Maliye Bakanligimizla ortak bir çalisma yürüttük. Kentsel dönüsüm çalismasi kapsaminda vatandaslarimizin kendi konutlarini, riskli konutlarini yenilemesi amaciyla kredi tutarimizi 1 milyon 250 bin liraya kadar çikarmis olduk. 1,49 faiz tavani ve 1,49'luk faizin de 0,70'lik oranini bakanligimiz, Hazine ve Maliye Bakanligimizla birlikte devletimiz karsilayacak. Vatandasimiz 0,79 faiz oraniyla 10 yil vadede 1 milyon 250 bin lira çekerek kendi binasinin yenilenmesine destek vermis olacagiz."

Kentsel dönüsüm sürecinde vatandaslarin magdur olmamasi için kentsel dönüsümü yapan firmalara, müteahhitlere de Hazine ve Maliyet Bakanligi ile ilk kez tesvik vereceklerine isaret eden Kurum, "Riskli binalarda vatandas ile anlasan müteahhitler 12 ay ödemesiz 48 ay vadede 250 milyon liraya kadar kredi kullanabilecek. Böylece vatandaslarimizin konutlarinin hizli bir sekilde yapilma imkanina kavusulmus olacak. Kentsel dönüsümü hizlandiracak ve sehirlerin daha dirençli hale gelmesi için kararliligimiz bir kez daha ortaya koymus olacagiz." ifadelerini kullandi.

Bir daha böyle afetlerin yasanmamasi temennisinde bulunan Kurum, açiklamasinin ardindan TOKI konutlarinda yasayan vatandaslarla sohbet etti.

(Bitti)