UAEA: Zaporijya Nükleer Santali acil durum jeneratörleriyle çalisiyorAskin Kiyagan

UAEA: Zaporijya Nükleer Santali acil durum jeneratörleriyle çalisiyorAskin Kiyagan

VIYANA (AA) - Uluslararasi Atom Enerjisi Ajansi (UAEA) Baskani Rafael Mariano Grossi, Avrupa’nin en büyük nükleer santrali Zaporijya’nin dis enerji kaynagi ile baglantisinin tamamen kesildigini, acil durum jeneratörlerinin devreye sokuldugunu, santralin güvenliginin saglanmasi için bir an evvel harekete geçilmesi gerektigini bildirdi.

UAEA Baskani Grossi, Yönetim Kurulu Toplantisi'nda, Ukrayna’daki Zaporijya Nükleer Santrali basta olmak üzere, diger tesislere iliskin bilgi paylasti.

Grossi, sabah erken saatlerde Zaporijya Nükleer Santrali’nin dis enerji kaynagi ile baglantisinin tamamen kesildigini, bunun 750 kilovatlik bir güç sagladigini, 320 kilovatlik yedek enerji kaynaginin da birkaç gün önce zarar gördügü için tamir edildigini söyledi.

"Sonuç olarak 20 adetten olusan bütün acil durum mazot jeneratörleri aktif hale getirildi." diyen Grossi, tesisin temel enerjisinin bu jeneratörlerden elde edildigini, tesiste 15 gün yeterli olacak oranda mazotun bulundugunu, santralin 6 ünitesinden 2'sinin "sicak kapalilik durumundan soguk kapalilik durumuna" getirildigini ifade etti.

- "Son savunma hatti"

Grossi, ülkedeki diger nükleer santrallerde benzer aciliyette bir durumun bulunmadigini aktararak söyle devam etti:

"Simdi bir kez daha Zaporijya Nükleer Santrali, 'son savunma hatti' olan acil durum jeneratörleriyle çalisiyor. Bu, Zaporija’nin tüm dis gücünü kaybettigi ve acil durum modunda çalismak zorunda kaldigi 6. kez, tekrar ifade etmek istiyorum, 6. kez. Avrupa’nin en büyük nükleer santralinden bahsettigimizi hatirlatmak isterim. Peki biz ne yapiyoruz? Su an bu odada oturup bunun olmasina nasil izin verebiliriz? Bu, böyle devam edemez."

Bu gelismeler karsisindaki kayitsizligi hayretle karsiladigini vurgulayan Grossi, UAEA olarak görevlerinin nükleer güvenligi saglamak oldugunun altini çizdi.

- "Nükleer güvenlik için simdi harekete geçilmeli"

Grossi, nükleer güvenligin sansa birakilamayacagina isaret ederek "Bu odada bulunanlar basta olmak üzere herkese çagrida bulunuyorum, santralin emniyet ve güvenligini korumakla mükellefiz ve bu yükümlülügümüzü simdi yerine getirmek zorundayiz." dedi.

Bir an evvel eyleme geçilmesi gerektigini belirten Grossi, bu hususa ilisin acil temas ve görüsmelerini sürdürecegini kaydetti.